Terug

Programma-update: Conferentie 100 jaar labonderwijs

24 juni 2022 – Aankomende september is het exact 100 jaar geleden dat de eerste laborantenopleiding van Nederland door prof. dr. Hijmans van den Bergh in Utrecht werd gestart. Een historisch moment! Op vrijdag 30 september a.s. staan we hier tijdens de start van Utrecht Science Week bij stil en organiseert het Institute for Life Sciences & Chemistry (ILC) van Hogeschool Utrecht de conferentie 100 jaar laboratoriumonderwijs, met als thema: Back to the Future.

Welke ontwikkelingen zien we in de geschiedenis van het laboratoriumonderwijs? Wat zijn de huidige vraagstukken in de wereld van life sciences en chemie? En hoe ziet het lab van de toekomst eruit? Praat mee over het verleden, het heden en de toekomst met bedrijven, docenten, onderzoekers en andere experts.

100 jaar laboratoriumonderwijs
Patrick Cramers, directeur Institute for Life Sciences & Chemistry: “Prof. dr. Hijmans van den Bergh begon 100 jaar geleden in Utrecht met enkele cursussen voor assistenten die hem konden helpen bij zijn onderzoek in het laboratorium. Nu staat er een stevige beroepsopleiding, waar jaarlijks 400 studenten afstuderen. Landelijk bestaan er inmiddels twaalf van deze opleidingen.  Het is een mooie geschiedenis die in Utrecht begonnen is. Dat het zo zou uitgroeien had Hijmans van den Bergh wellicht niet voorzien, maar het geeft wel de relevantie van de opleidingen weer.”

Samenwerking Utrecht Science Park
“Het Utrecht Science Park (USP) is een van de koplopers op het gebied van life sciences en duurzaamheid. Daarom voelen wij ons met onze opleidingen en praktijkgericht onderzoek thuis op het USP en willen we ook de komende jaren volop blijven samenwerken met de partners op het park. Dat is goed voor het onderwijs en bovenal voor onze huidige en toekomstige studenten”, aldus Cramers.

Wat kun je verwachten van de conferentie?
Marion Koopmans, hoogleraar virologie Erasmus MC, over de vraagstukken van de gezondheidszorg en het belang van laboratoriumonderwijs. Wilma Scholte op Reimer, lid CvB Hogeschool Utrecht, gaat in gesprek over de kennisagenda van het Utrecht Science Park met o.a. Peter Luijten, Vice Dean UMC Utrecht, en Nico van Meeteren, directeur van de Topsector Life Sciences & Health. Tineke Zweed, lid CvB Hogeschool Utrecht, gaat in gesprek met diverse partijen over veiligheid en duurzaamheid in het laboratorium van de toekomst. Dat alles onder energieke dagvoorzitterschap van Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist!

 
                                                                                                                                   Foto: Bram Belloni / (c) 2021, www.belloni.nl

Praktische informatie
Datum: vrijdag 30 september, 2022
Tijd: 10:00-18:00 uur (inclusief borrel)
Locatie: Hogeschool Utrecht, Padualaan 101 te Utrecht
Contact: ilclustrum@hu.nl

Reserveer vrijdag 30 september alvast in je agenda! Meer informatie over aanmelden en het programma volgt spoedig.