Terug

Programma-update: Utrecht Maakt Kennis – (Proef)dierendag

07-07-2022  Een kennistalkshow over dierenwelzijn en proefdiervrije innovaties

Op dierendag staat Utrecht Maakt Kennis geheel in het teken van proefdieren. Wist je dat er in Nederland jaarlijks een half miljoen proefdieren worden gebruikt? Maar liefst 88% van deze dierproeven heeft een dodelijke afloop. Ouch. Waarom vinden dierproeven nog zoveel plaats en is een proefdiervrije toekomst realistisch? Daarover gaan we in gesprek met dierenvriend Giel Beelen, lector Cyrille Krul en een groep Life Sciences studenten van de HU.

Dierproeven voor cosmetica zijn sinds 2013 in de EU verboden, maar er vinden nog altijd veel dierproeven plaats voor bijvoorbeeld het testen van medicijnen en voeding. Kan dit anders? Bij de HU wordt hard gewerkt aan alternatieven met menselijke mini-orgaantjes en computermodellen. “We moeten sneller, en we moeten anders,” vindt lector Cyrille Krul die hard werkt aan de transitie richting proefdiervrije innovaties. Cyrille komt vertellen wat er op de HU ontwikkeld wordt en hoe ze bijdraagt aan een revolutionaire aanpak. Onderzoek gebeurt binnen het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry, maar ook onder HU-studenten! Recent won een groep Life Sciences-studenten de eerste prijs in de Applied Science Pitch Competition met hun pitch Animal Free innovations. Tijdens Utrecht Maakt Kennis komen ze hierover vertellen.

Te gast is ook dierenvriend Giel Beelen. Met hem bespreken we wat de rol van media kan zijn om de zichtbaarheid en maatschappelijke opinie rond dierproeven te veranderen. Giel nam eerder deel aan het Varkensgaladiner tegen dierproeven en reikte de House of Animals Awards uit, als stimulans aan de mediawereld om vaker aandacht te hebben voor dierenwelzijn. Giel zet publieke media geregeld in om issues aan de kaak te stellen, zoals met de TV-stunt zich te laten dwangvoederen door Wakker Dier. Hoe kijkt Giel aan tegen dierproeven en wat zouden media kunnen betekenen om een proefdiervrije toekomst dichterbij te laten komen?

Het programma wordt omlijst door Utrechtse spoken word artiest Tom Strik die alles wat er gezegd wordt live samenvat in een sterk staaltje woordkunst. De presentatie is in handen van theatermaker Patrick Nederkoorn en een student-programmamaker van Podium.

Aanvang: 16.00 uur

Einde: 17.30 uur

Locatie: Theater Bibliotheek Utrecht

Info en inschrijven: www.podium.hu.nl