Terug

Terugblik: opening Utrecht Science Week & Weekend van de Wetenschap

We kijken terug op een bijzonder geslaagde eerste paar dagen van de Utrecht Science Week! Van de aftrap van het eerste programmadeel tot de activiteiten in het Weekend van de Wetenschap. En we zijn pas net begonnen. We nemen je snel mee langs alle mooie evenementen en momenten die de start van de Utrecht Science Week te bieden had.

Het spits werd afgelopen vrijdag afgebeten met ‘100 jaar laboratoriumonderwijs – Back to the Future’. Allerlei sprekers, waaronder Marion Koopmans, bespraken hier vooruitgang en de manier waarop veel uitdagingen van deze tijd met elkaar verbonden zijn. Zo kwam er een interessant gesprek tot stand waarbij stikstof, klimaat, gezondheid en duurzaamheid allemaal de revu passeerden.

Het programma werd afgesloten door Cateautje Hijmans van den Bergh, de kleindochter van professor Hijmans van den Bergh, die 100 jaar geleden met laboratoriumonderwijs in Utrecht begon. In haar verhaal haalde ze uitspraken en quotes aan van haar opa, en benadrukte het belang van de samenwerking tussen allerlei verschillende disciplines, waar de Utrecht Science Week ook in het teken van staat. Met het verhaal over deze samenwerking werd de Science Week dan ook officieel geopend.

Na de toespraak van Van Den Bergh leidde Jank Henk van der Velden, directeur van Stichting Utrecht Science Park, een kort gesprek met Wilma Scholte op Reimer (lid van het College van Bestuur aan de Hogeschool Utrecht), Arno Hoes (Decaan van de faculteit Geneeskunde en vice-voorzitter raad van bestuur van het UMC Utrecht) en Anton Pijpers (voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht). Ook hier kwam het belang van samenwerking, en de kruisbestuiving tussen alle bewoners van het Science Park weer sterk naar voren.

Een culturele bijdrage werd geleverd door Robin Lechner, Program Event Coordinator bij UtrechtInc. Zij droeg een zelfgeschreven gedicht voor, een ode aan het Utrecht Science Park. Er werd een kunstwerk, mede tot stand gekomen met Artificial Intelligence, onthuld, dat binnenkort de ramen van de faculteit aan de Padualaan zal sieren.

Comedian Anuar Aoulad Abdelkarim sloot het programma af met een razendsnelle komische standup-sketch waarin Utrecht, wetenschap en het Science Park centraal stonden.Na afloop werd er bijgepraat en geborreld onder het genot van het, voor de gelegenheid speciaal gebrouwen, 100 jaar laboratoriumonderwijs biertje.

Hiermee werd het dagprogramma op het Science Park afgesloten, maar de avond begon pas: bij het Betweter festival in TivoliVredenburg was er een afwisselend programma, vol met kunst, wetenschap, muziek waar – in en buiten de zalen – van alles te beleven viel voor jong en oud.

Weekend van de Wetenschap

Veel tijd om uit te slapen na het festival in TivoliVredenburg was er niet, om 11 uur openden de deuren op het Utrecht Science Park weer voor het Weekend van de Wetenschap! Het UMC, de Universiteit Utrecht, het Prinses Máxima Centrum en het KNMI; het is slechts een greep van de organisaties die hun deuren openden voor alle geïnteresseerden.

Het programma was met name interessant voor kinderen. Zo organiseerden het Hubrecht Instituut, het Westerdijk Instituut en Regeneratieve Geneeskunde van het UMC samen het evenement ‘De Diepte In’. De hele middag kon er worden geknutseld, werden er mini-colleges gegeven en kon je met eigen ogen zien hoe een mini-orgaan eruit ziet door een microscoop.

Ook eencellige organismen, embrio’s van zebravisjes en allerlei verschillende soorten schimmels konden worden bekeken. Medewerkers van het Westerdijk insituut – gehuld in een shirt met daarop een bekende uitspraak van Johanna Westerdijk (‘”Van een saai leven gaat zelfs een schimmel dood”) liepen rond om uitleg te geven. Met een VR-bril kon worden beleefd hoe 3D technologie wordt ingezet in de geneeskunde.

Al met al was de opening van deze tweede editie van de Utrecht Science Week een groot succes! Deze hele week is er op het Science Park een veelzijdig en interessant programma te vinden. Van lezingen tot interactieve sessies en workshops tot debatten en tafelgesprekken.

Kijk snel in het blokkenschema om te zien wat er allemaal gebeurt en geniet nog even na met de onderstaande fotoserie.