Terug

Utrecht Science Week in gesprek: UtrechtInc.

Op vrijdag 30 september wordt het Utrecht Science Park voor de Utrecht Science Week omgetoverd tot een interactieve plek voor jong en oud. In de aanloop naar deze week vol workshops, activiteiten en lezingen nemen we een aantal programmaonderdelen onder de loep. We gaan in gesprek met sprekers en initiatiefnemers en blikken vooruit op deze programmapunten van de Utrecht Science Week. Dit keer spreken we met Dit keer spreken we met Robin Lechner, Program Event Coordinator bij UtrechtInc, dat op het Utrecht Science Park jonge tech-startups helpt met het zetten van hun eerste stappen.

Voor en door startups

Als je over het Utrecht Science Park loopt, springt het Hugo R. Kruytgebouw meteen in het oog. De opvallende betonnen constructie huisvest onder andere de faculteit bètawetenschappen en het bedrijf UtrechtInc, waar startups worden begeleid in hun eerste stappen. Met een focus op tech-startups in de health-, duurzaamheid- en onderwijssector, sluit UtrechtInc naadloos aan op het thema van de Utrecht Science Week: ‘Samen naar een gezonde, duurzame samenleving’.

In de ruimte waar op woensdag 5 oktober de Hackathon: ‘Together towards a circular hospital’ wordt georganiseerd, vertelt Robin Lechner, die de invulling voor de Science Week vanuit UtrechtInc bedacht, over de verschillende programmaonderdelen van de startup incubator. “Een half jaar geleden werden wij gevraagd of we wat wilden organiseren tijdens de Utrecht Science Week. Er lag verder nog weinig qua programma, en wij bij UtrechtInc wilden graag meewerken.” Vertelt Robin. “Wij gooien graag de deuren open en geven het podium aan een paar leuke startups, zodat zij hun verhaal kunnen delen. Dat is wat wij graag doen, die bedrijven zo zichtbaar mogelijk maken. Ook voor nieuwe startups is dit interessant. Ze maken kennis met andere founders in hun sector. Wij hebben altijd wel plek in ons programma en in onze kantoren beschikbaar, zodat we zoveel mogelijk startups uit de regio kunnen helpen.”

Samen met de zorg

Drie dagen lang organiseert UtrechtInc events, de invulling daarvan verschilt per dag. In eerste instantie had Robin een aantal UtrechtInc events in haar hoofd, maar een onverwachte samenwerking met de Zorgambassade zorgde voor een andere planning. “De zorgambassade is een jaarlijks wisselend team van mensen die, naast hun functie in het ziekenhuis, de Nederlandse zorg vooruithelpen met innovatieprojecten en klussen. Dit jaar zijn er vier mensen uit dat team vrij gemaakt om een hele grote hackathon te doen op het gebied van circulaire ziekenhuizen. Dat gaat gebeuren tijdens de Utrecht Science Week. UtrechtInc heeft de kennis in huis om zo’n hackathon te faciliteren, terwijl dat voor de zorgambassade vrij onbekend terrein was.”

Al snel kwamen Robin en de zorgambassade zo tot de conclusie dat het goed zou zijn om deze hackathon samen te organiseren: “Als je alleen maar mensen uit het ziekenhuis aan tafel zet in zo’n hackathon kom je misschien ook minder snel tot baanbrekende inzichten. Terwijl, als je er een paar mentoren uit ons netwerk, een aantal trainers en wat studenten aan een innovatieve opleiding bij zet, je veel sneller die wisselwerking krijgt. Aan de ene kant de experts uit het ziekenhuis die de problemen kennen, aan de andere kant de experts op het gebied van innovatie. Dat is dus hoe we het nu hebben vormgegeven.”

Veelzijdig programma

Naast deze hackathon staat er nog meer uit de koker van UtrechtInc op het programma. Dinsdag 4, woensdag 5 en donderdag 6 oktober organiseren zij zowel op hun eigen kantoor als in het paviljoen bij de Botanische Tuinen allerlei activiteiten. “Dinsdag zijn er drie events, op het gebied van ClimateTech, EdTech en HealthTech. Dat zijn onze focusgebieden bij UtrechtInc. Daarnaast hebben we de Greenhouse, dat zijn rondleidingen, die doen we drie keer per dag, drie dagen lang.”

Voor die rondleidingen hoeft niemand zich aan te melden. Iedereen kan aansluiten en zo een kijkje nemen in de keuken van UtrechtInc. Robin wil het op deze manier laagdrempelig houden en toegankelijk voor iedereen. “Ik heb er bewust voor gekozen om niet met inschrijfformulieren te werken. Mensen moeten die events vooral niet té zwaar opvatten. Dat zie je toch vaak gebeuren bij zo’n incubator, dat mensen zenuwachtig worden. Ze denken dan: ik moet me aanmelden, ze weten dus wie ik ben, dan hebben ze misschien wel opgezocht wat ik kan en verwachten ze van alles. Ik wil dat iedereen hier lekker anoniem heen kan komen, of je nou een goed idee hebt of niet, dat maakt niet uit.”

Bij UtrechtInc worden er 3 dagen lang rondleidingen georganiseerd

Ook UtrechtInc Students, de studenten tak van het bedrijf organiseert een event op donderdag. “Dat is ‘Empowering Entrepreneurial Students’” vertelt Robin. “Mensen kunnen daarbij gewoon naar binnen lopen. Heb je een probleem dat moet worden opgelost? Dan kunnen we in een stroomversnelling, in een half uurtje ofzo, daar een businessplan van maken. Dat is voor iedereen, het maakt niet uit als je nog geen uitgewerkt idee hebt of al een heel ondernemersplan, kom gewoon binnen! Kom meer horen over wat we hier doen en vertel wat jou dwars zit in de samenleving. Samen kunnen we dan kijken of daar een leuk startup-idee van te maken is.”

Climate-, Health- en EdTech

“Waar het Utrecht Science Park het sterkste in is, zijn automatisch ook onze focusgebieden.” Laat Robin weten. Voor elk event heeft zij een founder van een startup in één van deze sectoren uitgenodigd. “Op dinsdag, voor het ClimateTech onderdeel, heb ik Bouke Siebenga gevraagd. Bouke is de founder van Friday Energy, een slimme batterij. Hij is heel erg thuis in het wereldje en heeft leuke ideeën over hoe we al die sustainability innovaties op de markt kunnen brengen. Die batterij is daarnaast ook super innovatief, dus dat wordt een combinatie van hoe hij tot dat idee is gekomen, hoe hij het op de markt heeft gebracht en zijn verdere zienswijze van wat er nog allemaal mogelijk is. Echt over zijn verhaal en hoe hij het heeft aangepakt.”

“Bij het Tech event komt Ronald Kouvelt, ook hij is ondernemer en gaat zijn verhaal vertellen, maar net in een andere setting. Bouke geeft echt een presentatie, Ronald wordt geïnterviewd door mijn collega Stefan. Ronald is de founder van het bedrijf StuComm, een studentenapplicatie, hij neemt het publiek mee in zijn reis van student naar ondernemer. Het is zo’n mooi verhaal en hij heeft zoveel avonturen beleefd, dat is natuurlijk heel leuk om in een soort interviewvorm te horen. Na afloop kan het publiek natuurlijk ook vragen stellen.”

UtrechtInc sluit de dinsdag af met het HealthTech event, dat niet in de botanische tuinen, maar bij UtrechtInc in het Hugo R. Kruytgebouw plaatsvindt. “Dat deel hebben we meer vormgegeven als een soort borrel. Ook daar komt een founder van een startup, in dit geval Bart Spee van Orgonex, zijn verhaal delen. Daarna is er een borrel voor iedereen die HealthTech ondernemer is, of dat misschien ooit wil worden.”

Juist voor deze groep vindt Robin het belangrijk zo’n informeel evenement te organiseren. “In de HealthTech sector zijn dit soort dingen vaak nog erg inhoudelijk. Bijvoorbeeld in de vorm van lezingen of workshops. Juist voor die groep wilde ik daarom een borrel doen aan het einde van de dag, wat niet vol staat met sprekers, maar echt een netwerkbijeenkomst waar iedereen gezellig langs kan komen.”

Voor iedereen op het Utrecht Science Park – en daarbuiten!

De eerste editie van de Utrecht Science Week zorgde voor een impuls van nieuwe en nauwere samenwerkingen tussen partners op het Utrecht Science Park. Al voordat de Science Week begonnen is, merkt Robin dat dit ook dit jaar weer gebeurt: “Neem bijvoorbeeld die hackathon. Als die er niet was geweest, had ik die zorgambassade nooit zo goed leren kennen. Eén van de mensen uit dat team werkt hier bij het Prinses Máxima Centrum. Wij hebben ons altijd heel erg op het UMC gefocust, maar je hebt natuurlijk ook het Prinses Máxima Centrum en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Dat is niet eens een doelgroep waar wij ooit over na hebben gedacht, maar daar lopen natuurlijk net zo goed mensen rond met een goed startup idee. Het is heel leuk om daar ook verder mee in gesprek te gaan om te kijken of we ook daar weer potentiële deelnemers voor ons programma vandaan kunnen halen.”

Wel hoopt Robin tijdens de Science Week ook erg op publiek dat van buiten het Science Park komt. “Zelf was ik nooit op het Science Park gekomen als ik hier niet was komen werken. Ik dacht dat er naast het UMC en de Universiteit Utrecht niet veel te halen was, terwijl ik nu zie wat er allemaal gebeurt. Dat er zo veel kennis vandaan gehaald kan worden en dat je niet per se een fulltime masteropleiding hoeft te doen om op het Science Park toch leuke events te kunnen bijwonen. Het is allemaal veel toegankelijker dan je als buitenstaander in eerste instantie vaak denkt.”

Robin ziet vaak bij mensen, of ze nou uit Utrecht komen of niet, dat er nog een soort blinde vlek voor het Science Park is, en dan met name voor UtrechtInc. “Er zijn zoveel mensen die ons niet weten te vinden, maar die wel heel goed een startup kunnen oprichten of hier een volgende baan kunnen vinden. Ook in het UMC of op de Universiteit Utrecht liggen natuurlijk kansen, maar bij ons sluit het aanbod aan op iedereen. Dat is eigenlijk precies onze uitdaging, iedereen is onze klant, dus waar begin je met zoeken? Een event als de Utrecht Science Week is dan natuurlijk ideaal om uit die blinde vlek te komen.”

Op 4, 5 en 6 oktober presenteert UtrechtInc zich met verschillende events, sprekers en activiteiten tijdens de Utrecht Science Week, zowel op hun eigen kantoor als in het paviljoen bij de Botanische Tuinen. Klik hier om het volledige programma te bekijken en je in te schrijven.