Welke ontwikkelingen zien we in de geschiedenis van het laboratoriumonderwijs? Wat zijn de huidige vraagstukken in de wereld van life sciences en chemie? En hoe ziet het lab van de toekomst eruit? Praat mee over het verleden, het heden en de toekomst met bedrijven, docenten, onderzoekers en andere experts.
100 jaar laboratoriumonderwijs
Patrick Cramers, directeur Institute for Life Sciences & Chemistry: “Prof. dr. Hijmans van den Bergh begon 100 jaar geleden in Utrecht met enkele cursussen voor assistenten die hem konden helpen bij zijn onderzoek in het laboratorium. Nu staat er een stevige beroepsopleiding, waar jaarlijks 400 studenten afstuderen. Landelijk bestaan er inmiddels twaalf van deze opleidingen. Het is een mooie geschiedenis die in Utrecht begonnen is. Dat het zo zou uitgroeien had Hijmans van den Bergh wellicht niet voorzien, maar het geeft wel de relevantie van de opleidingen weer.”
Samenwerking Utrecht Science Park
“Het Utrecht Science Park (USP) is een van de koplopers op het gebied van life sciences en duurzaamheid. Daarom voelen wij ons met onze opleidingen en praktijkgericht onderzoek thuis op het USP en willen we ook de komende jaren volop blijven samenwerken met de partners op het park. Dat is goed voor het onderwijs en bovenal voor onze huidige en toekomstige studenten”, aldus Cramers.
Wat kun je verwachten van de conferentie?
Marion Koopmans, hoogleraar virologie Erasmus MC, over de vraagstukken van de gezondheidszorg en het belang van laboratoriumonderwijs. Wilma Scholte op Reimer, lid CvB Hogeschool Utrecht, gaat in gesprek over de kennisagenda van het Utrecht Science Park met onder anderen Peter Luijten, Vice-Dean Life Sciences Universiteit Utrecht en Nico van Meeteren, directeur van de Topsector Life Sciences & Health. Tineke Zweed, lid CvB Hogeschool Utrecht, gaat in gesprek met diverse partijen over veiligheid en duurzaamheid in het laboratorium van de toekomst. Dat alles onder energiek dagvoorzitterschap van Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist
Hogeschool Utrecht, Padualaan 101
Het Betweter Festival is er weer! Je jaarlijkse dosis duiding en frisse ideeën. Ook deze editie in TivoliVredenburg: een unieke mix van talks, muziek, film, interactieve installaties en live wetenschappelijk onderzoek. Over het beantwoorden van twijfels met feiten en van feiten met twijfels. Het Betweter Festival is er voor iedereen die wil weten hoe de wereld werkt, nieuwe ervaringen niet schuwt en zich graag verwondert. Wetenschappers, artiesten en bezoekers ontmoeten elkaar in ongedwongen festivalsetting, en denken samen na over de wereld van morgen en de grote vragen van vandaag. Met verrassende wetenschappelijke verhalen, muziek, live experimenten, kunst en film. Het Betweter Festival wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht. Openingsevent van de Utrecht Science Week en het landelijke Weekend van de Wetenschap, en daarnaast onderdeel van de viering van U900.
Andere partners zijn onder andere de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Universiteit voor Humanistiek en TivoliVredenburg.
TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, Utrecht
Among the most prestigeous awards for arts and sciences in the Netherlands, the Heineken prizes are internationally renowned. The laureates offer new perspectives, realise unexpected breakthroughs and open new paths for others to take. On September 30, two of the 2022 laureates will be giving lectures: Carolyn Bertozzi (professor of Chemistry and Chemical & Systems Biology at Stanford University), Dr H.P. Heineken Prize for Biochemistry and Biophysics 2022 and Vishva M. Dixit (vice president of Early Discovery Research at Genentech), Dr A.H. Heineken Prize for Medicine 2022.
Theatron Educatorium UU
Honderd jaar geleden startte professor Hijmans van den Bergh
in Utrecht de eerste laborantenopleiding van Nederland. Op vrijdag 30 september wordt hier
tijdens de start van Utrecht Science Week bij stil gestaan: het Institute for
Life Sciences & Chemistry (ILC) van Hogeschool Utrecht organiseert de conferentie 100 jaar laboratoriumonderwijs, met als thema: Back to the
Future.
Ter afsluiting van de conferentie en ter officiële opening van de Utrecht Science Week spreken
kleindochter Cateautje Hijmans van den Bergh, Patrick Cramers (HU), Wilma Scholte op Reimer (HU), Arno
Hoes (UMC Utrecht), Anton Pijpers (UU) en Jan Henk van der Velden (USP) over
verleden, heden en toekomst op en van het Utrecht Science Park. Dichter van de
Utrecht Science Week 2022, Robin Lechner (UtrechtInc), draagt haar
Openingsgedicht voor. De Utrechtse stand-up comedian Anuar deelt een aantal
scherpe observaties met ons waar we ongetwijfeld zo af en toe tijdens de
Utrecht Science Week nog wel eens aan terug zullen denken.
De presentatie is in handen van Jim Jansen, hoofdredacteur
New Scientist.
Ontvangst: vanaf 15.15 uur
Aanvang programma: 15.45 uur, vanaf 16.30 uur een feestelijke afsluitings-
tevens openingsborrel.
Omdat elke afsluiting ook de start is van iets nieuws!
Voor vragen mail naar usw@utrechtsciencepark.nl
HU Heidelberglaan 7
Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.
Een uniek kijkje achter de schermen
Bezoekers krijgen tijdens Weekend van de Wetenschap een unieke blik achter de schermen bij organisaties en mogen op plekken komen die normaal niet zichtbaar zijn voor publiek. Ze ontmoeten echte wetenschappers. Zien restaurators aan het werk in een museum. En doen proeven in laboratoria.
Voor iedereen van 8 tot 88 jaar
Weekend van de Wetenschap is geschikt voor (bijna) alle leeftijden. Misschien iets minder geschikt voor de allerkleinsten, maar vanaf ongeveer 8 jaar kun je volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft. Ook verschillende partners op het Utrecht Science Park doen mee en openen hun deuren (soms ook online). Een tipje van de sluier: ga virtueel op bezoek bij het RIVM of kom langs op
de open dag bij het KNMI in De Bilt.
Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.
Een uniek kijkje achter de schermen
Bezoekers krijgen tijdens Weekend van de Wetenschap een unieke blik achter de schermen bij organisaties en mogen op plekken komen die normaal niet zichtbaar zijn voor publiek. Ze ontmoeten echte wetenschappers. Zien restaurators aan het werk in een museum. En doen proeven in laboratoria.
Voor iedereen van 8 tot 88 jaar
Weekend van de Wetenschap is geschikt voor (bijna) alle leeftijden. Misschien iets minder geschikt voor de allerkleinsten, maar vanaf ongeveer 8 jaar kun je volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft. Ook verschillende partners op het Utrecht Science Park doen mee en openen hun deuren (soms ook online). Een tipje van de sluier: ga virtueel op bezoek bij het RIVM, kom langs bij de Botanische Tuinen, bezoek het open huis bij Prinses Máxima Centrum en ontdek welke onderzoeken er zoal gedaan worden aan de Universiteit Utrecht, het Hubrecht Instituut, het Westerdijk Instituut en het RMU (Regenerative Medicine Utrecht). De laatste drie organisaties organiseren samen verschillende activiteiten onder 1 overkoepelend thema: 'De diepte in' (zondag 2 oktober).
Koningsbergergebouw, Botanische Tuinen
Hoe stimuleer je een gezonde leefomgeving?
Diverse
experts van het Institute for Preventive Health reflecteren op deze vraag tijdens
deze workshop in de Utrecht Science Week.
Een gezonde leefstijl kan chronische ziekten voorkomen
en de kwaliteit van leven verbeteren, ook voor mensen die al een ziekte hebben.
Dat is hard nodig, want de zorg kan het aantal mensen met chronische ziekten
nauwelijks aan, en die druk wordt alleen maar groter de komende jaren. Het
Institute for Preventive Health (i4PH) ziet volop mogelijkheden voor het
vergroten van het gezondheidsbewustzijn onder burgers, slimme digitale technologieën
voor vroege diagnoses en gepersonaliseerde leefstijladviezen, en het
implementeren van principes voor een gezond stadsontwerp.
De invloed van de leefomgeving op een gezonde
leefstijl
In deze interactieve workshop gaan we in op de invloed
die de leefomgeving kan hebben op het aannemen van een gezonde leefstijl. Als
we de potentie van gezonde gebiedsontwikkeling optimaal willen benutten, moeten
we integraal denken en handelen. Dat wil zeggen dat we verschillende
disciplines en invalshoeken moeten betrekken.
Participatieve betrokkenheid met vertegenwoordigers
van verschillende disciplines, publieke en private partijen, wetenschap en
burgers, is essentieel voor het creëren van gezonde leefomgevingen. Maar hoe
combineer je deze perspectieven? In deze interactieve workshop leert u van de
besten. Topexperts uit verschillende wetenschappelijke disciplines,
overheidsorganisaties en bedrijven delen hun best-practices in korte pitches en
dagen u uit om out of the box te denken. Wat is er nog meer nodig om de
ontwikkeling van gezonde leefomgevingen te stimuleren?
Doe mee met de discussie!
We nodigen onderzoekers, partners, consumenten,
studenten, beleidsmakers, commerciële partijen en anderen uit om deel te nemen
aan deze interactieve discussie. Samen kunnen we de volgende stap zetten
richting een gezondere leefomgeving!
Meer weten?
Interesse in de achtergrond van de inhoud? lees dan onderstaande berichten:
https://www.linkedin.com/feed/
https://www.linkedin.com/feed/
https://www.linkedin.com/feed/
Paviljoen, Botanische Tuinen
Zij namen vast een voorschot toen ze elkaar onlangs interviewden in Illuster: Lidwien Smit en Franck Meijboom over gezond en duurzaam samenleven.
Lidwien is Hoogleraar One Health en Milieu-Epidemiologie en Franck is Universitair Hoofddocent Ethiek van mens-dier interacties, beiden werkzaam aan de Universiteit Utrecht.
Op maandag 3 oktober zetten zij hun gesprek voort onder leiding van Debbie Jaarsma, decaan van de faculteit Diergeneeskunde. Mens en dier, dier en mens. Wederzijdse afhankelijkheid, onlosmakelijke verbondenheid, ethische grenzen en fysieke grenzen, duurzaam en dierzaam: gespreksstof genoeg. Zal dit gesprek dan de opmaat zijn naar het eerder geopperde gezamenlijke onderzoeksvoorstel? Dat zou zo maar kunnen!
Dit gesprek maakt deel uit van de serie bring-your-own-lunch-meetings in het paviljoen van de Utrecht Science Week in de Botanische Tuinen. Ook zonder meegebrachte lunch ben je van harte welkom natuurlijk. Meld je vandaag vast aan, dan kun je dat niet meer vergeten.
Sprekers
Lidwien Smit, Franck Meijboom, Debbie Jaarsma
Voor vragen mail naar usw@utrechtsciencepark.nl
Paviljoen, Botanische Tuinen
Onderzoek je eigen voedselgewoonten, draag bij aan voedselonderzoek en ga in gesprek over toekomstige voedselkeuzes!
De wetenschappers van het RIVM laten je zien hoe zij onderzoek doen naar duurzame en gezonde voeding. En laten zien hoe jij daarbij kunt helpen! Zij nemen je mee op ontdekkingsreis langs je eigen eetgewoonten. Hoeveel en wat eet jij? En hoe goed kun je inschatten of die producten gezond en/of duurzaam zijn? Aan het eind van deze interactieve sessie gaan we met elkaar in gesprek over onze toekomstige voedselkeuzes. Welke maatregelen op het gebied van onze voeding zijn nodig om het klimaat, de natuur en de volksgezondheid te verbeteren?
Tijdens deze sessie wordt iets heel alledaags goed onder de loep genomen, en haal je concrete inzichten op waarmee je voor jezelf, onze gezondheid en ons milieu groot verschil kan maken. Meld je dus snel aan voor deze interactieve sessie over duurzame en gezonde voeding!
Voor vragen mail naar usw@utrechtsciencepark.nl
Paviljoen, Botanische Tuinen
De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (20) komt al jaren in actie tegen plasticvervuiling en met groot succes; op jonge leeftijd is ze erin geslaagd het eiland Bali vrij te maken van plastic tasjes. BIGGER THAN US toont de intrigerende en ontroerende reis van Melati waarbij ze andere jonge changemakers ontmoet die hun leven wijden aan een betere toekomst. Zij zetten zich in voor onder meer mensenrechten, het klimaat, vrijheid van meningsuiting en toegang tot onderwijs en voedsel. BIGGER THAN US van regisseur Flore Vasseur werd mede geproduceerd door Marion Cotillard en werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes in een speciaal klimaat-programma. Meer informatie: Bigger Than Us, film over de jeugdbeweging van Melati Wijsen uit Bali - Plastic Soup Foundation
https://www.plasticsoupfoundation.org/2022/06/bigger-than-us/
Hogeschool Utrecht, Padualaan 101
Learn all about life at the incubator. If the startup is a plant, then the startup incubator is a greenhouse. Plants in greenhouses grow faster, higher and bear more fruits. Visit UtrechtInc, the incubator at Utrecht Science Park and learn more about promising Utrecht based startups. Perhaps founding a startup or being part of a startup team is something for you?!
You don’t need to sign up.
Questions or more information? You can send an e-mail to: robin@utrechtinc.nl
The knowledge and expertise at Utrecht Science Park contribute to a more sustainable society, making Utrecht the most competitive region in Europe. Curious to hear more about that? One of the startup founders from the UtrechtInc community will pitch their startup and there’s an ask me anything afterwards.
Questions or more information: You can send an e-mail to robin@utrechtinc.nl
Paviljoen, Botanische Tuinen
Learn all about life at the incubator. If the startup is a plant, then the startup incubator is a greenhouse. Plants in greenhouses grow faster, higher and bear more fruits. Visit UtrechtInc, the incubator at Utrecht Science Park and learn more about promising Utrecht based startups. Perhaps founding a startup or being part of a startup team is something for you?!
You don’t need to sign up.
Questions or more information? You can send an e-mail to robin@utrechtinc.nl
UtrechtInc
Learn all about life at the incubator. If the startup is a plant, then the startup incubator is a greenhouse. Plants in greenhouses grow faster, higher and bear more fruits. Visit UtrechtInc, the incubator at Utrecht Science Park and learn more about promising Utrecht based startups. Perhaps founding a startup or being part of a startup team is something for you?!
You don’t need to sign up.
Questions or more information? You can send an e-mail to robin@utrechtinc.nl.
UtrechtInc
In this inspirational session you will hear more about the journey of a healthtech startup. Enthusiastic about innovation in healthcare? Ever considered how to become a science entrepreneur? Then this event is for you! We begin with a talk from a startup founder followed by network drinks afterwards.
UtrechtInc
Dit keer een Wetenschnapps XL over samenwerking. Met wetenschappelijke én ondersteunende collega’s van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, WUR en TU/e. Hoe kom je samen tot goede wetenschapscommunicatie? Wat is jouw rol in die samenwerking? Goede samenwerking is essentieel voor vruchtbaar contact tussen wetenschap en maatschappij. We verkennen verschillende aspecten van die samenwerking, met onder meer: een panelgesprek met o.a. Margaret Gold, oprichter van het landelijke Citizen Science Netwerk en coördinator van het Citizen Science Lab; Shared stories: waarin ervaren en minder ervaren communicatoren hun ervaringen met publieksactiviteiten delen, en: workshops over onder meer impact meten, dialoogtraining, publieksprojectorganisatie.
Locatie
Social Impact Factory, Vredenburg 40
Social Impact Factory, Vredenburg 40
In 'Plantaardige voeding, de nieuwe standaard in de zorg?’ gaan Arte Groenewegen en Jopke Janmaat, oprichters van het succesvolle studentencollectief de CO₂-assistent, in gesprek met zorgbestuurders en experts op het gebied van voeding en ethiek, zoals Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU. Vanuit de gedachte dat de gezondheidszorg en de klimaatcrisis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, staat de zorg voor de grote opgave om te verduurzamen. In dit debat onderzoeken we het belang van plantaardige voeding voor de gezondheid van patiënt en maatschappij. Wordt plantaardige en lokale voeding de nieuwe standaard in de zorg? Zie ook: https://co2assistent.nl/
Dit debat maakt deel uit van de serie bring-your-own-lunch-meetings in het paviljoen van de Utrecht Science Week in de Botanische Tuinen. Ook zonder meegebrachte lunch: van harte welkom!
Paviljoen, Botanische Tuinen
Het
thema voor de DvdD
2022 is: “Agents of Change”. In deze
editie staat ons eigen handelen centraal en kijken we welke bijdrage we leveren
aan een duurzame wereld, zowel in ons professionele als persoonlijke leven.
Ecologische en economische systemen kunnen niet veranderen als we niet zelf
veranderen. Welke bijdrage lever je als docent aan duurzaam onderwijs en als
onderzoeker aan duurzame ontwikkelingen? Welke betekenis ga je als student in
je toekomstige beroep geven aan een duurzame wereld? En welke bijdrage levert
de HU aan een toekomstbestendige economie in de regio?
Kom naar de Middag van de Duurzaamheid en denk mee over onderwerpen als: Agents of Change, de Betekeniseconomie, Duurzaam onderwijs, Roots en Shoots, en luister naar inspirerende sprekers zoals Jane Goodall (videotoespraak) Melati Wijsen (online) en Kees Klomp (live).
De gehele dag is er Engelse simultaan vertaling beschikbaar via koptelefoons.
Hogeschool Utrecht, Padualaan 101, Utrecht
Did you know that the Dutch edtech sector has grown over 90% in the last 5 years? Meet one of our promising edtech startups and hear all about the way they improve the world of education. Live from Utrecht Science Park, the largest science park in the Netherlands.
Questions or more information? You can send an e-mail to robin@utrechtinc.nl.
Paviljoen, Botanische Tuinen
Het coronavirus (SARS-CoV-2) is helaas nog steeds onder ons en daarom blijft het RIVM de verspreiding volgen. Dat gebeurt o.a. met rioolwateronderzoek.
Iedereen gaat naar de wc en levert daarmee anoniem een bijdrage aan het onderzoek. Vanuit alle ruim 300 rioolwaterzuiveringen in Nederland gaan meerdere keren per week monsters van het vuile rioolwater naar het laboratorium van RIVM. Daar onderzoeken de RIVM-laboranten of er virusdeeltjes van het coronavirus inzitten.
Hoe
gaat dit in zijn werk? Wat kunnen we eruit aflezen? Kunnen we ook nieuwe varianten
herkennen in rioolwater? De analisten van het RIVM nemen u mee in het proces
van het rioolwateronderzoek. Uiteindelijk komen de uitkomsten van het onderzoek
op het Coronadashboard van de Rijkoverheid en kan iedereen zien hoe het ervoor
staat met de verspreiding van het coronavirus in Nederland, in de regio of in
de gemeente.
Paviljoen, Botanische Tuinen
Wist je dat er in Nederland jaarlijks een half
miljoen proefdieren worden gebruikt? Maar liefst 88% van deze dierproeven heeft
een dodelijke afloop. Waarom vinden dierproeven nog zoveel plaats, en is een
proefdiervrije toekomst realistisch? Bij Utrecht Maakt Kennis van cultureel
studentenplatform Podium staat – speciaal
voor dierendag – in het teken van deze
vragen. Te gast zijn Giel Beelen, lector Cyrille Krul en een groep Life
Sciences studenten van de HU.
Hoewel dierproeven voor cosmetica sinds 2013 in de
EU verboden zijn, vinden er nog altijd veel dierproeven plaats voor het testen
van medicijnen en voeding. Kan dit anders? Bij de HU wordt hier hard aan
gewerkt. “We moeten sneller, en we moeten anders,” vindt lector Cyrille Krul. Hoe die transitie
richting proefdiervrije innovaties precies plaatsvindt? Dat hoor je de 4e!
Ook studenten zijn bezig met dit thema – recent won een groep Life
Sciences-studenten de eerste prijs in de Applied Science
Pitch Competition met hun pitch Animal Free innovations. Zij vertellen over hun bevindingen.
Te gast is ook radiomaker Giel Beelen. Met hem bespreken we
welke rol de media kan hebben in het veranderen van de maatschappelijke opinie
rond dierproeven. Giel zet publieke media geregeld in om issues aan de kaak te
stellen, zoals met de TV-stunt zich te laten dwangvoederen door Wakker Dier.
Hoe kijkt hij aan tegen dierproeven en wat kunnen de media betekenen om een
proefdiervrije toekomst dichterbij te laten komen?
Het programma wordt omlijst door Utrechtse spoken
word artiest Tom Strik die alles live
samenvat in een sterk staaltje woordkunst. Presentatie is in handen van
theatermaker Patrick Nederkoorn en
student-programmamaker Eline Donker.
Over Utrecht Maakt
Kennis
In Utrecht Maakt Kennis
van cultureel studentenplatform Podium ontdek je de tofste HU-onderzoeken van
het moment. In de theaterzaal van Bibliotheek Neude zoeken we tot op de bodem
uit wat dit onderzoek ons kan leren over de wereld waarin we leven. Luister via
het Podium-podcastkanaal de podcastafleveringen
terug van eerdere UMK-edities.
Rioolwater kan een graadmeter zijn voor
de volksgezondheid in Nederland. Veel ziekten die bij groepen mensen voorkomen
zijn terug te zien in het rioolwater via meetbare deeltjes of stoffen. Dit kan
gaan om besmettelijke ziekten zoals polio en COVID-19 of niet-besmettelijke
ziekten zoals diabetes. Ook kunnen we in het rioolwater stoffen vinden die
ons meer vertellen over onze leefstijl, leefomgeving of milieu.
Het RIVM doet al
dertig jaar rioolwateronderzoek. In 1992 vond het RIVM het poliovirus in het
rioolwater. Later is ook gekeken naar bacteriën die ongevoelig zijn voor
antibiotica en naar medicijnresten, bijvoorbeeld om de illegale markt voor Viagra
in kaart te brengen. In de toekomst wordt het rioolwateronderzoek waarschijnlijk
verder uitgebreid.
De deskundigen van het RIVM nemen u mee in de zoektocht naar de mogelijkheden van het rioolwateronderzoek. Wat kan, wat is nuttig en haalbaar? En voegt het iets toe aan de bestaande diagnostiek? En ten slotte: is het wel ethisch verantwoord om in de resten van onze ontlasting en urine te zoeken naar informatie?
Locatie: Paviljoen Botanische Tuinen, Utrecht
Het realiseren van een implementatieagenda die aangeboden wordt aan bestuurders in de ziekenhuiszorg: doe en denk mee over hoe wij samen impact gaan maken.
Wij nodigen jou uit om een dag aan de slag te gaan met iedereen die jij graag wilt spreken over jouw duurzaamheidsvraagstuk: van zorgprofessionals tot groene allianties, van bestuurder tot zorgverzekeraar, van industrie tot farmacie, van studenten tot afvalverwerker.
We weten allemaal dat verduurzaming van de zorg een complex probleem is; hoe kunnen we nu in gezamenlijkheid stappen zetten om een grote stap verder te komen?
De opbrengst van deze dag word gepresenteerd aan zorgbestuurders met één centrale vraag: hoe gaan we dit zo snel mogelijk implementeren in de ziekenhuiszorg? Een co-productie van Prinses Máxima Centrum, Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Zorgambassade in samenwerking met UtrechtInc. Mee doen is gratis! Let op, er is maar een beperkt aantal plaatsen. Wij zorgen er voor dat het jullie op deze dag aan niets ontbreekt, zoals eten, drinken, een mooie locatie. Het enige wat je mee moet nemen is je laptop en je enthousiasme. Bij
aanmelding gaan we er vanuit dat alle deelnemers het gehele programma aanwezig
zijn. Voor een toelichting op de thema's:
zie https://www.greenteam-zorgambassade.nl/
Tijdens de Hackathon zijn de volgende moderators aanwezig: Cornelis Boersma (CEO Health Ecore), Dorien van de Heijden (lobstercompagnie), Alex Klootwijk (Slijpstof), Ludo de Goeje (Slijpstof), Bas Maier (NVO) en Bas van Lier (Bureau 2030).
Green Team Zorgambassade: Rosan Aapkes, Renske Karens, Jill Pape, Aletta de Beer
Aanwezige moderators:
Voor vragen, mail naar: greenteam@zorgambassade.nl
UtrechtInc
Wilco Hazeleger is decaan van de Faculteit Geowetenschappen en hoogleraar Climate System Science aan de Universiteit Utrecht. Onder het genot van pizza zal hij vertellen over het Utrechtse klimaatonderzoek.
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen wereldwijd metingen zodat ze weten hoe het gesteld is met de planeet. Daarmee kunnen ze berekenen welke veranderingen er hebben plaatsgevonden en wat dat kan betekenen in de toekomst. Met modellen wordt gekeken wat de gevolgen van keuzes zijn, voor klimaat, mens en dier. Daarnaast staat het Utrechtse klimaatonderzoek niet los van allerlei maatschappelijke thema’s zoals de energietransitie, voedselsystemen en ontwikkeling van steden. Het onderzoek naar een duurzame toekomst is dan ook heel breed en samen met maatschappelijke partners.
De faculteit Geowetenschappen heeft de ambitie om wereldleidend te zijn op het gebied van het systeem aarde en duurzaamheid, met een unieke combinatie van natuur- en sociaalwetenschappelijke expertises. Wilco Hazeleger is nauw betrokken bij Open Science en toepassingen van AI en data science in duurzaamheidsonderzoek.
Voor vragen, mail naar: usw@utrechtsciencepark.nl
Paviljoen, Botanische Tuinen
Hogeschool Utrecht Pl99-0.011 The Connector
Hogeschool Utrecht Pl99-0.011 The Connector
Op 10 december 1821 ging de opleiding Diergeneeskunde van start. 200 jaar later, op 10 december 2021, gaf de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht het startschot voor de viering van dit bijzondere jubileum. Eind juni wordt deze viering afgesloten met een jubileumfeest.
We verlengen de feeststemming nog even: het jubileum krijgt een staartje in de Utrecht Science Week!
Op woensdagmiddag 5 oktober, een dag na Dierendag, belichten we de actuele maatschappelijke impact van Diergeneeskunde met mooie verhalen vanuit de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Een drieluik:
Saskia Arndt, Hoogleraar Diergedrag, over diergedrag en dierwelzijn;
Alain de Bruin, Hoogleraar Pathobiologie en hoofd Biomolecular Health Sciences, over kanker bij dier en mens;
Hans Kooistra, Hoogleraar Diergeneeskunde, over One Medicine: wat kunnen bevindingen uit de patiëntenzorg bij diergeneeskunde betekenen voor de humane geneeskunde;
De faculteit Diergeneeskunde staat al 200 jaar midden in de samenleving, maar met de ontwikkelingen in deze tijd is het veterinair vakgebied relevanter dan ooit. Met haar onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg wil de faculteit samen met haar partners een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van dieren en mensen.
Deelname aan dit drieluik staat open voor alle belangstellenden.
Café
Madame Jeannette, Jeannette Donker-Voetgebouw, Yalelaan 104-106
Hoofddirecteur van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut Gerard van der Steenhoven legt het haarfijn uit: hoe zit het met de opwarming van de aarde, klimaatverandering en weersextremen?
Spreker
Gerard van der Steenhoven
Voor vragen, mail naar: usw@utrechtsciencepark.nl
Paviljoen, Botanische Tuinen
De kennispartners van het Utrecht Science Park en de gemeente Utrecht werken bij de organisatie van de Utrecht Science Week intensief samen. Deze samenwerking is dit jaar verbonden aan de viering van ‘900 jaar Utrecht: stad zonder muren’. Frank van Rijnsoever, Universitair hoofddocent innovatiestudies en Susanne Schilderman, wethouder Utrecht, gaan in op het belang van Utrecht Science Park en de kennispartners voor de ontwikkeling van de stad. Hoe dragen onderwijs en onderzoek bij aan de welvaart van de stad Utrecht en de regio? Mieke de Bruin (Stichting Utrecht Science Park) onderzoekt in gesprek met onder anderen Michiel Dijkman (Economic Board Utrecht), Margriet Schneider (UMC Utrecht) en Jan Henk van der Velden (Stichting Utrecht Science Park) de kansen die ondernemerschap Utrecht Science Park en de stad Utrecht biedt. Stad zonder muren heeft de toekomst!
Ter afsluiting van het inhoudelijke programma is er een feestelijke borrel.
Auditorium Accelerator
Learn all about life at the incubator. If the startup is a plant, then the startup incubator is a greenhouse. Plants in greenhouses grow faster, higher and bear more fruits. Visit UtrechtInc, the incubator at Utrecht Science Park and learn more about promising Utrecht based startups. Perhaps founding a startup or being part of a startup team is something for you?!
You don’t need to sign up.
For questions, mail to: robin@utrechtinc.nl
UtrechtInc
Pionieren kan prachtige ervaringen opleveren, maar dat gaat vaak niet vanzelf. Eerste-generatie studenten hebben veel goeds te bieden, maar kunnen enige drempels en uitdagingen ondervinden omdat studeren vanuit huis niet gewoon is. Sociale duurzaamheid, culturele aspecten, het overbruggen van kloven en verbinding van werelden: een greep uit datgene wat eerste-generatie studenten zich tijdens het pionieren zoal eigen maken.
Op woensdag 5 oktober zal Charisma Hehakaya, oprichter van het Eerste Generatie Fonds, samen met Wim Kremer, Kees van den Bos, Sarwesh Ishwardat en Rémi ter Haar in gesprek gaan over hun ervaringen als (voormalig) eerste-generatie student, maar ook wat voor verschil het kan maken als je ouders wel hebben gestudeerd.
Met het Eerste Generatie Fonds wil Charisma (aankomende) studenten die geen ouders hebben die naar de universiteit zijn geweest, stimuleren het maximale uit hun talenten te halen. Door kleine beurzen te verstrekken, door hen te inspireren en door hen in gesprek te laten gaan met huidige en voormalige eerste-generatie studenten.
Charisma Hehakaya promoveert op divisie Beeld en Oncologie van het UMC Utrecht. Zij werkt aan de implementatie en vroege economische evaluatie van MRI-gestuurde radiotherapie voor prostaatkanker. Zij heeft een bijzondere multidisciplinaire achtergrond in de Klinische Epidemiologie, Bedrijfskunde en Innovatiewetenschappen. Burgerparticipatie vindt ze belangrijk.
Zie ook: www.uu.nl/organisatie/doneren/eerste-generatie-fonds, https://rdcu.be/cNFWM, www.volkskrant.nl/columns-opinie/wie-echt-voor-diversiteit-is-steunt-eerste-generatie-studenten~b204ab43/, https://www.ad.nl/werk/charisma-29-leefde-van-voedselbank-en-is-nu-promovenda-op-universiteit~a407e09d/
Voor vragen, mail naar: usw@utrechtsciencepark.nl
Paviljoen, Botanische Tuinen
Learn all about life at the incubator. If the startup is a plant, then the startup incubator is a greenhouse. Plants in greenhouses grow faster, higher and bear more fruits. Visit UtrechtInc, the incubator at Utrecht Science Park and learn more about promising Utrecht based startups. Perhaps founding a startup or being part of a startup team is something for you?!
You don’t need to sign up.
For questions, mail to: robin@utrechtinc.nl
UtrechtInc
Learn all about life at the incubator. If the startup is a plant, then the startup incubator is a greenhouse. Plants in greenhouses grow faster, higher and bear more fruits. Visit UtrechtInc, the incubator at Utrecht Science Park and learn more about promising Utrecht based startups. Perhaps founding a startup or being part of a startup team is something for you?!
You don’t need to sign up.
For questions, mail to: robin@utrechtinc.nl
UtrechtInc
Hoe mentaal gezond zijn studenten in Nederland? Welke verschillende visies zijn er? En hoe kunnen we de mentale gezondheid verbeteren? Uit onderzoek van het RIVM en het Trimbos-instituut blijkt dat veel studenten mentale klachten ervaren en dat deze groep steeds groter wordt. Is de druk vanuit de prestatiemaatschappij te groot? En kan een universiteit of hogeschool hier een rol in spelen? Onderzoekers van het RIVM en Trimbos-instituut gaan samen met studenten, een studentenpsycholoog, voorzitter van de landelijke studentenvakbond, de aanjager studentenwelzijn HU, een belangenbehartiger van studenten(organisaties) en met mensen uit het publiek in gesprek. Op zoek naar antwoorden, feiten en ervaringen van studenten en professionals over mentale gezondheid. Een live gesprek dat wordt afgewisseld met korte presentaties van onderzoeksresultaten en ervaringen. Sluit je aan?
Paviljoen, Botanische Tuinen
In de afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat we een nieuwe kijk nodig hebben op voedselproductie om dit op een duurzame manier in te kunnen richten. Circulaire landbouw is een mogelijke insteek, waarbij je probeert zo weinig mogelijk voedingsstoffen verloren te laten gaan, door bijvoorbeeld “afgekeurde” groente aan dieren te voeren in plaats van speciaal voor dieren voer te oogsten. Maar wat hebben we nodig om een transitie te maken naar circulaire landbouw? Welke risico’s zitten er aan, en hoe kunnen we daar op anticiperen? Welke rol speelt dierenwelzijn hierin? We gaan met wetenschappers en veehouders in gesprek over de vraag hoe deze transitie in zijn werk kan gaan. Gesprek onder leiding van Rebecca Nordquist, programma in samenwerking met Future Food Utrecht. (https://www.uu.nl/en/research/future-food-utrecht)
Café
Madame Jeannette, Jeannette Donker-Voetgebouw, Yalelaan 104-106
PROGRAMMA THEMADAG GEZOND LEVEN
09.00 Ontvangst,
koffie in de foyer
09.30
Welkom en opening
Gespreksleider Friso Smit, New Business
Development Manager Stichting Utrecht Science Park, in gesprek met Peter Luijten, Vice-decaan Life Sciences UU.
09.45 Patient needs
Gesprek onder leiding van Miriam Koopman, Hoogleraar Medische Oncologie UMC Utrecht, met:
10.45 USP Talk Jeffrey Beekman, Moleculair bioloog UMC Utrecht, over de ontwikkeling van een organoid model bij behandeling van taaislijmziekte
11.00 Pauze, koffie in de foyer
11.30
Proefdiervrije innovaties
Debat onder leiding
van Wouter Dhert, Wetenschappelijk directeur Innovaties Life
Sciences UU, en Cyrille Krul, Director Research Center Healthy and Sustainable Living, Hogeschool Utrecht, met:
12.30 USP Talk Nico van den Berg, Head of the Computational Imaging group for MRI diagnostics and therapy UMC Utrecht, over de impact van AI op beeldgestuurde interventies.
12.45 lunch in de foyer
13.30 Data sciences en AI
Gesprek onder leiding van Carl Moons, Professor Clinical Epidemiology, Julius Center UMC Utrecht, met:
14.30 pauze in de foyer
15.00 Toelating; toegang tot geneesmiddelen
Gesprek onder leiding van Lourens Bloem, Program Manager Drug Regulatory Science Stichting Utrecht Science Park, met:
16.00 Conclusies door Friso Smit
Slotkeynote: Collegetour met Jaap van Dissel geleid door Martijn van der Wind.
Jaap van Dissel, Portefeuillehouder Infectieziekten en Vaccinologie, Directeur Centrum Infectieziektebestrijding RIVM waarna beantwoording vragen uit de zaal.
17.00 borrel in de foyer
18.00 einde
Voor vragen, mail naar: usw@utrechtsciencepark.nl
De gehele dag zijn er koptelefoons beschikbaar voor Engelse simultaan vertaling.
Auditorium Prinses Máxima Centrum
Interviewprogramma met Marion Koopmans, Alumnus van het Jaar 2021 Universiteit Utrecht.
Inschrijving open voor studenten van de Universiteit Utrecht.
Anatomiegebouw, Bekkerstraat 141
Learn all about life at the incubator. If the startup is a plant, then the startup incubator is a greenhouse. Plants in greenhouses grow faster, higher and bear more fruits. Visit UtrechtInc, the incubator at Utrecht Science Park and learn more about promising Utrecht based startups. Perhaps founding a startup or being part of a startup team is something for you?!
You don’t need to sign up.
For questions, mail to: robin@utrechtinc.nl
UtrechtInc
Learn all about life at the incubator. If the startup is a plant, then the startup incubator is a greenhouse. Plants in greenhouses grow faster, higher and bear more fruits. Visit UtrechtInc, the incubator at Utrecht Science Park and learn more about promising Utrecht based startups. Perhaps founding a startup or being part of a startup team is something for you?!
You don’t need to sign up.
UtrechtInc
Edwin Pos onderzoekt het functioneren van ecosystemen. “Door benaderingen uit meerdere disciplines te combineren, zoals ecologie en evolutie, informatietheorie, natuurkunde en wiskunde, probeer ik de ecologische gereedschapskist uit te breiden. Zo kunnen we hopelijk nauwkeurige voorspellingen maken van de dynamiek van ecosystemen.” Een jaar geleden, op 10 juni 2021, werd Edwin Pos uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2021. De prijs is een initiatief van populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist en werd in 2021 voor de zesde keer uitgereikt. Edwin Pos (1987) studeerde en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hij is als universitair docent verbonden aan de vakgroep Ecologie en Biodiversiteit. Sinds de zomer van 2020 is hij daarnaast wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen. In die functie denkt hij onder andere mee over de gebiedsontwikkeling van het Utrecht Science Park. Hoe het Amazoneregenwoud, een schaakbord en het Utrecht Science Park met elkaar samenhangen, hoor je in de lezing van Edwin Pos.
Paviljoen, Botanische Tuinen
Learn all about life at the incubator. If the startup is a plant, then the startup incubator is a greenhouse. Plants in greenhouses grow faster, higher and bear more fruits. Visit UtrechtInc, the incubator at Utrecht Science Park and learn more about promising Utrecht based startups. Perhaps founding a startup or being part of a startup team is something for you?!
You don’t need to sign up.
For questions, mail to robin@utrechtinc.nl
UtrechtInc
Bert
Weckhuysen is universiteitshoogleraar 'Katalyse, Energie en Duurzaamheid' aan
de Universiteit Utrecht. Als wetenschappelijk directeur is hij nauw verbonden
aan het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium, een
publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van circulaire en duurzame
chemie. Het ARC CBBC richt zich naast de energietransitie op de minstens even
belangrijke grondstoffen- en materialentransitie. In dit unieke
samenwerkingsverband, waarvan Universiteit Utrecht penvoerder is, worden
disciplines en talenten met elkaar verbonden in onderzoek naar de verduurzaming
van de chemische industrie én naar het uitvinden van nieuwe vormen van duurzame
bedrijvigheid.
13.30 - 13.40 uur: New ways to deal with campus plastic waste door Ina Vollmer;
13.40 - 13.50 uur: Cleaning indoor air with light door Eline Hutter;
13.50 - 14.00 uur: Shining new light on reactions for CO2 utilization door Matteo Monai
Moderator: Anne-Eva Nieuwelink
Paviljoen, Botanische Tuinen
Gaming towards a sustainable future with Utrecht2040! Together with the other participants you create solutions for the best Utrecht in 2040. We will start up the game in a plenary session at Utrecht Science Park where you learn more about the Sustainable Development Goals, after which you will go outside to play the game in teams of 3 to 5 people. You watch nano-talks and find solutions for challenges in the real world. We close off the game again in a plenary session, during which there will be room for evaluation, discussion and feedback. Last but not least, in this session we will also award a first, second and third prize!
Utrecht University Ruppert 042 (Leuvenlaan 21)
There are many opportunities for students at a startup incubator. Ever considered doing your internship at a startup, becoming a co-founder or starting your own startup? Learn all about your opportunities at the incubator. Just drop by and talk to UtrechtInc Students! They can provide a tour, inform you about current job opportunities, think along with you about your business model canvas etc. Beers on us!
You don’t need to sign up.
For questions, mail to: president@utrechtincstudents.nl
UtrechtInc
Wanneer we het maximum aantal aanmeldingen hebben bereikt, kun je je niet meer aan kan melden voor de lezing. Na de Utrecht Science Week kan je de lezing online op deze website terug kijken.
De Utrecht Science Lezing is in het leven geroepen om jaarlijks een prominente Utrechtse wetenschapper in de gelegenheid te stellen tijdens de Utrecht Science Week in te gaan op de actuele stand van de wetenschap op het gebied van gezond en duurzaam leven. Prof. dr. Hans Clevers (1957) is groepsleider bij het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek en bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Tevens is hij hoogleraar Moleculaire Genetica aan de Universiteit Utrecht en Oncode Investigator. Hans Clevers ontving diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de Spinozapremie (2001), de Breakthrough Prize in Life Sciences (2013), The Academy Professor Prize of the Royal Netherlands Academy (2016), de Keio Medical Science Prize of the Keio University (Japan; 2019) en de Ammodo Science Award (2022). Met ingang van 18 maart 2022 is Hans Clevers benoemd tot Head of Pharma, Research and Early Development (pRED) and Member of the Enlarged Executive Committee of F. Hoffmann-La Roche Ltd, Basel, Switzerland. Hij blijft als adviseur/gastonderzoeker nauw betrokken bij zijn onderzoeksgroep aan het Hubrecht Instituut. AANSLUITEND aan de lezing: open huis bij Hubrecht, koffie en organoïden!
New Scientist interviewde Hans Clevers voorafgaand aan de Utrecht Science Week, lees het hier: https://www.newscientist.nl/blogs/we-weten-nog-maar-een-fractie-van-wat-er-te-ontdekken-valt/
Auditorium Hubrecht
Over Research Day UMC Utrecht
Vrijdag 7 oktober vindt de Research Day UMC Utrecht plaats. Deze dag staat volledig in het teken van onderzoek. Collega's die zich met hart en ziel inzetten voor onderzoek zetten we in het zonnetje als dank voor hun tomeloze inzet. En we laten collega’s en publiek ervaren wat onderzoek betekent voor de samenleving en voor ons. Lees meer: Research Day UMC Utrecht
Talkshow: Let's talk about Research! vrijdag 7 oktober, 13.00 - 14.15 uur
Een interactieve Talkshow met als host Hester den Ruijter, Sander van der Laan en sidekick Rik Verheijden:
- Onderzoek highlights van Manon Benders, Henk Schipper, Gimano Amatngalim, Bart Steensma, Stefano Mandija en András Spaan
- Discussie aan tafel met Arno Hoes and Berent Prakken
- Online input van de kijkers
- Muziek, entertainment en veel meer!
Livestream
De Talkshow is te volgen via een livestream: klik op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=cbvrW8iCxBs Vragen kun je vooraf en/ of tijdens de Talkshow mailen naar researchday@umcutrecht.nl.
Online via livestream
Na een dag werken aan het exposeren van de eindresultaten wachten de 16 studententeams in spanning af op het oordeel van de vakjury. Om 16.30 uur lichten de vier finalisten op het paviljoenspodium in een korte pitch hun slimme oplossingen toe. Wie de uiteindelijke winnaar is, bepaalt het publiek. Kom ook en stem mee!
Prijsuitreiking door speciale gast locoburgemeester Dennis de Vries.
Jan Henk van der Velden sluit de Utrecht Science Week af, en opent de slotborrel. Wees welkom!
Paviljoen, Botanische Tuinen
Zorg en welzijn staan onder druk. Professionals moeten steeds meer doen in minder tijd. Hoe houden we zorg en welzijn toch toegankelijk voor burgers, en zorgen we dat de gezondheidsverschillen kleiner worden? Om gezondheidswinst te behalen, kiezen we voor een integrale benadering van zorg en welzijn. We leren en onderzoeken hoe we beter kunnen samenwerken. Met het programma HU GEZOND&WEL brengen we met onze partners in de beroepspraktijk deze interprofessionele samenwerking van zorg en welzijn op gang. We hanteren daarbij een brede visie op gezondheid, die gaat niet alleen over een gezond lichaam, maar ook over zingeving en een sociaal netwerk. De mens staat centraal: in de wijken, in verpleeghuizen en ziekenhuizen. We richten ons op de hele (sociale) leefomgeving waarin mensen elkaar ontmoeten en worden uitgenodigd tot gezond gedrag. Daar kunnen we werken aan bewustwording van gezond gedrag en het verkleinen van gezondheidsverschillen.
Spreker
Lizet van Ewijk
Paviljoen, Botanische Tuinen