Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024

Terugblik dag 1 | duurzaamheid
Klik hier

Terugblik dag 2 | gezondheid
Klik hier

Aftermovie

DAG 1
Terugblik 14 oktober 2021: Duurzaam leven

Fotograaf: Seth Carnill

09:00 - 09:30
Interview met de befaamde ‘groene groei’ econoom Mariana Mazzucato
door Maarten Hajer
Rainbow bar
09:30 - 09:45
Opening Dag van de Duurzaamheid ‘Samen Duurzaam Doen’ van Hogeschool Utrecht
door Frénk van der Linden, Tineke Zweed en Jan Henk van der Velden
Opening Pathways to Sustainability Conference ‘Making Change Happen’ van de Universiteit Utrecht
door Henk Kummeling
Rainbow bar
09:45 - 15:15
Vervolg Dag van de Duurzaamheid ‘Samen Duurzaam Doen’ van Hogeschool Utrecht

Groen Links Europarlementariër Bas Eickhout, hoogleraar sociaal economische transities Derk Loorbach en HU collegelid Wilma Scholte op Reimer verzorgen interactieve sessies over de Europese Green Deal, over duurzame transities en over toegepast onderzoek en praktijkgericht onderwijs. Daarnaast worden Tineke Zweed, Carolien van Hemel en Mieke Oostra geïnterviewd over slimme mobiliteit, duurzame stad en gezonde leefomgeving en zijn er workshops over mobiliteit, circulariteit en energietransitie. Meer informatie...
09:45 - 16:30
Vervolg Pathways to Sustainability Conference ‘Making Change Happen’ van de Universiteit Utrecht

Met optredens van theatermaker en stadsastronaut Marjolijn van Heemstra, klimaatwetenschapper en hoofdauteur van verschillende IPCC-rapporten Valerie Masson-Delmotte en Lynn Zebeda van Dr. Monk, een mondiaal netwerk van jongeren die zich inzetten voor een rechtvaardige, schone en mooie wereld. Daarnaast zijn er break out sessies rondom de thema’s Wetenschapper én Activist, In Therapie met... Breukers en Godrie, Innovatie op basis van Groene Chemie en Succesvolle Samenwerkingsprojecten voor Radicale Innovatie. Meer informatie...
Rainbow bar
15:15 - 15:55
Finale Sustainable Campus Challenge – Sustainable Living
De Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en ROC Midden Nederland zetten in op Challenge Based Education: een onderwijsconcept waarbij interdisciplinaire studententeams en opdrachtgevers uit de beroepspraktijk in een kort traject samen werken aan innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen in de regio, zoals duurzaam en gezond leven. Deze ‘Challenges’ worden georganiseerd door de Challenge Alliantie Utrecht, waarin naast deze onderwijsinstellingen ook de gemeente Utrecht en de Economic Business Alliantie zijn vertegenwoordigd. Een van deze Challenges betreft de Sustainable Campus Challenge. Vandaag presenteren de drie finalisten hun innovatieve oplossingen voor een duurzaam bereikbare, circulaire en energiezuinige campus. Het publiek kiest uiteindelijk de winnaar van de USW Talent Award – Sustainable Living.
Rainbow bar
15:55 - 16:10
Prijsuitreiking Sustainable Campus Challenge – Sustainable Living
Door burgemeester van De Bilt Sjoerd Potters, Jan Henk van der Velden en Coen van den Braber.
Rainbow bar
16:10 - 16:15
Afsluiting
Afsluiting door Coen van den Braber.
Rainbow bar

HU Dag van de Duurzaamheid

HU Dag van de Duurzaamheid (met gebarentolk)

Sustainable Campus Challenge – Sustainable Living

UU Pathways to Sustainability Conference 2021

DAG 2
Terugblik 15 oktober 2021: Gezond leven

Fotograaf: Seth Carnill

09:00 - 09:15
Opening
door gespreksleider Hans Snijder, Jan Henk van der Velden en Peter Luijten
Rainbow bar
09:15 - 09:30
Interview ‘Gezond leven: voorwaarde voor haalbare toekomst gezondheidszorg!’
Hans Snijder interviewt Pauline Meurs over gezond leven als basis voor een toegankelijke zorg op hoog niveau voor iedereen.
Rainbow bar
09:35 - 10:20
Tafelgesprek ‘Eeuwig houdbaar: de ongekende toekomst van ons lichaam’
Door van jongs af aan te investeren in gezond leven, komt vitale ouderdom binnen het bereik van iedereen. Maar is dat voldoende om op een prettige manier 120 jaar te worden? Nienke Bleijenberg, Linda van Laake, Jeroen Pasterkamp, en Roel Vermeulen in gesprek met Andrea Maier over gezond ouder worden, levensstijl, levensdoelen, beweging en voeding.
Rainbow bar
10:25 - 10:45
USP Talk ‘Robot The Beast’
De supersnelle robot The Beast kan in 24 uur maar liefst 20.000 PCR-tests verwerken en geeft daarmee een extra dimensie aan de bestrijding van pandemieën. Wouter de Laat en (naam volgt) lichten de grensverleggende rol van de robot toe. The Beast is een Nederlandse uitvinding die is ontwikkeld door het Hubrecht Institute en biotechbedrijf Genmab.
Rainbow bar
10:45 - 11:15
Koffiepauze
Rainbow bar
11:15 - 12:00
Tafelgesprek ‘Opmars superbacterie bedreigt gezondheid miljoenen mensen’
De groeiende resistentie van bacteriën tegen antibiotica vormt een groot potentieel gevaar voor de volksgezondheid. Jaarlijks overlijden in Europa nu al 25.000 mensen door antibioticaresistentie. Maar er is hoop. Marc Bonten, Suzan Rooijakkers en Jaap Wagenaar in gesprek met Ed Kuijper van het RIVM over de risico’s van de komst van de superbacterie en over de noodzaak van One Health: één gezondheid voor mens en dier.
Rainbow bar
12:05 - 12:25
USP Talk ‘ICAT: expertisecentrum gepersonaliseerde regeneratieve behandelingen’
Jos Malda belicht de grote waarde van het nieuw op te richten Innovation Center for Advanced Therapies (ICAT) voor de preventie en bestrijding van ziekten. Het ICAT wil gepersonaliseerde regeneratieve behandelingen sneller beschikbaar stellen. Deze behandelingen worden mede ontwikkeld op basis van immuuncel- , stamcel- en organoïd-technologie waarin Utrecht een voorloper is. Het ICAT is een gezamenlijk initiatief van het Hubrecht Institute, het Prinses Máxima Centrum, het Universitair Medisch Centrum Utrecht UMCU en de Universiteit Utrecht.
Rainbow bar
12:25 - 13:15
Lunchpauze
Rainbow bar
13:15 - 13:40
Jongerendebat ‘De toekomst van de gezondheidszorg’
Jitte Jennekens, Linda Peters, Tessa Sturkenboom en Thèron Vellema zijn (oud-)studenten met een brede politieke en maatschappelijke belangstelling. Zij discussiëren met elkaar over hun ideeën, idealen en ambities rondom het thema gezond leven. Wat zouden zij zelf als eerste aanpakken als minister van VWS? En waar geven zij de voorkeur aan om hun doelen te bereiken: pure wetenschap, toegepast onderzoek of een politieke carrière?
Rainbow bar
13:45 - 14:05
USP Talk ‘De operatiekamer van de toekomst’
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum realiseren samen een operatiekamer met een robotarm en intra-operatieve MRI-scanner. Daarmee kunnen kinderen met hersentumoren optimaal worden behandeld. De robotarm is aangeschaft mede dankzij de wereldberoemde nagellakactie uit 2016 van de toen zesjarige Tijn bij 3FM Serious Request. Eelco Hoving schetst een hoopvolle toekomst voor kinderen die nog een heel leven voor zich hebben.
Rainbow bar
14:10 - 14:50
Tafelgesprek ‘Sleutelen aan de mens: ethisch en maatschappelijk verantwoord?’
Artificiële intelligentie, big data, biobanken, generatieve geneeskunde, tissue engineering, stamcelonderzoek, sleutelen aan DNA en voortplantingstechnieken. De technologische ontwikkelingen gaan hard en lijken zich sneller te ontwikkelen dan de ethiek. Nienke de Graeff, Peter Joosten, Wouter Kollen, Helianthe Kort en Nick Ramsey in gesprek over de morele kaders ten aanzien van de dilemma’s waar (toegepast) onderzoek voor staat. Hoe ver mogen we gaan met het sleutelen aan de mens en waar ligt de grens tussen genezen en verbeteren?
Rainbow bar
14:50 - 15:15
Theepauze
Rainbow bar
15:15 - 15:55
Finale Sustainable Campus Challenge – Healthy Living
De Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en ROC Midden Nederland zetten in op Challenge Based Education: een onderwijsconcept waarbij interdisciplinaire studententeams en opdrachtgevers uit de beroepspraktijk in een kort traject samen werken aan innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen in de regio, zoals duurzaam en gezond leven. Deze ‘Challenges’ worden georganiseerd door de Challenge Alliantie Utrecht, waarin naast deze onderwijsinstellingen ook de gemeente Utrecht en de Economic Business Alliantie zijn vertegenwoordigd. Een van deze challenges betreft de Sustainable Campus Challenge. Vandaag presenteren de drie finalisten hun innovatieve oplossingen voor een gezonde, leefbare en sociale campus. Het publiek kiest uiteindelijk de winnaar van de USW Talent Award – Healthy Living.
Rainbow bar
15:55 - 16:10
Prijsuitreiking Sustainable Campus Challenge – Healthy Living
door commissaris van de Koning Hans Oosters, Jan Henk van der Velden en Coen van den Braber.
Rainbow bar
16:10 - 16:15
Afsluiting
Afsluiting door dagvoorzitter Coen van den Braber
Rainbow bar
15:00 - 17:30
Life Science Facility Event
Tijdens de Utrecht Science Week op 15 oktober presenteren de Utrechtse Life Science faciliteiten zich op het Utrecht Life Sciences facility event: een informatiemarkt waar je kennis maakt met de faciliteiten die het excellente wetenschappelijk onderzoek op het Utrecht Science park mogelijk maken. Online via de Utrecht Science Week livestream te bekijken of meld je aan om er bij te zijn in de Van Lier & Egginkzaal, Heidelberglaan 8, 3584CS Utrecht.

Sprekers tijdens editie 2021

Nienke Bleijenberg

Nienke Bleijenberg is lector Proactieve Ouderenzorg bij Hogeschool Utrecht en tevens verbonden aan het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze doet onderzoek naar de effectiviteit en de kwaliteit van zorg voor ouderen met meerdere chronische aandoeningen.

Marc Bonten

Marc Bonten is hoogleraar Medische Microbiologie aan de Universiteit Utrecht, coördinator Infectieziekten en Epidemiologie bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, wetenschappelijk directeur van het Netherlands Centre for One Health (NCOH) en lid van het Outbreak Management Team.

Coen van den Braber

Coen van den Braber is oud honoursstudent Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Gita Gallé

Gita Gallé is COO/CFO van het Prinses Máxima Centrum.

Nienke de Graeff

Nienke de Graeff is universitair docent Bio-ethiek bij het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Maarten Hajer

Maarten Hajer is hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht en voormalig directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Eelco Hoving

Eelco Hoving is hoogleraar Oncologische Kinderneurochirurgie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Clinical Director Neuro Oncologie bij het Prinses Máxima Centrum.

Jitte Jennekens

Jitte Jennekens is masterstudent Regenerative Medicine & Technology aan de Universiteit Utrecht en studentminister Gezond Leven in het Landelijke Studentenkabinet.

Peter Joosten

Peter Joosten is biohacker en toekomstdenker en geeft lezingen en workshops over mensverbetering en de impact daarvan op de mens en maatschappij. Hij is tevens auteur van de boeken ‘Biohacking’ en ‘Supermens’.

Wouter Kollen

Wouter Kollen is kinderoncoloog, gespecialiseerd in stamceltransplantatie en Clinical Director Quality of Life bij het Prinses Máxima Centrum.

Helianthe Kort

Helianthe Kort is lector Technologie voor Zorginnovaties bij Hogeschool Utrecht en hoogleraar Building Health Environments for Future Users aan de TU Eindhoven.

Ed Kuijper

Ed kuijper is hoogleraar Experimentele Bacteriologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en als expert in antimicrobiële resistentie verbonden aan het RIVM (Centrum voor Infectieziektenbestrijding). Sinds 2004 geeft hij leiding aan het Referentielaboratorium voor Clostridioides difficile infecties  en is hij  de oprichter van het  Centrum voor Microbioomanalyse en Therapie (CMAT) in het LUMC.

Henk Kummeling

Henk Kummeling is sinds 1 juni 2018 rector magnificus van de Universiteit Utrecht.

Linda van Laake

Linda van Laake is cardioloog en lid van het kernteam van het speerpunt Regeneratieve Geneeskunde & Stamcellen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Wouter de Laat

Wouter de Laat is groepsleider bij het Hubrecht Institute en hoogleraar Biomedische Genomica aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Frénk van der Linden

Frénk van der Linden is een journalist die onder meer voor de Volkskrant schrijft en het NTR-radioprogramma Kunststof presenteert.

Peter Luijten

Peter Luijten is vice decaan Utrecht Life Sciences aan de Universiteit Utrecht.

Andrea Maier

Andrea Maier is hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de University of Melbourne, Australië en aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze schreef het boek ‘Eeuwig Houdbaar’ over de wereld van de veroudering en was in 2016 te gast in ‘Zomergasten’.

Jos Malda

Jos Malda is hoofd Onderzoek bij de afdeling Orthopedie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de afdeling Paardenwetenschappen van de Universiteit Utrecht, en leidt tevens de Utrecht Biofabrication Facility voor biofabricage in translationele regeneratieve geneeskunde.

Mariana Mazzucato

Mariana Mazzucato is een van de meest toonaangevende economen op het gebied van ‘groene groei’. Zij is hoogleraar Economics of Innovation & Public en oprichter/directeur van het Institute for Innovation and Public Purpose Value aan het University College London.

Pauline Meurs

Pauline Meurs is hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze was voorheen onder meer lid van de WRR, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving en lid van de Eerste Kamer namens de PvdA.

Hans Oosters

Hans Oosters is sinds 1 februari 2019 commissaris van de Koning in de provincie Utrecht.

Jeroen Pasterkamp

Jeroen Pasterkamp is hoogleraar Translationele Neurowetenschappen aan de Universiteit Utrecht, wetenschappelijk directeur bij het UMC Utrecht Hersencentrum en directeur van de MIND Facility voor hersenonderzoek.

Linda Peters

Linda Peters is actief voor Young Health Hub en is tevens werkzaam als projectleider Gezonde Leefomgeving bij de provincie Utrecht.

Sjoerd Potters

Sjoerd Potters is burgemeester van De Bilt, de gemeente waar Utrecht Science Park Bilthoven is gevestigd.

Nick Ramsey

Nick Ramsey is hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen aan de Universiteit Utrecht en doet hersenonderzoek met een focus op neurologische stoornissen. Door middel van Brain-Computer Interfacing implantaten kunnen mensen bij wie de verbinding tussen de hersenen en de spieren is verbroken, weer bewegen.

Suzan Rooijakkers

Suzan Rooijakkers is hoogleraar Microbiologie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Hans Snijder

Hans Snijder is directeur Media & Communicatie bij het Prinses Máxima Centrum en voorheen hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant.

Tessa Sturkenboom

Tessa Sturkenboom is masterstudent Filosofie & Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en fractievoorzitter van de Utrechtse partij Student & Starter.

Jan Henk van der Velden

Jan Henk van der Velden is directeur-bestuurder van de Stichting Utrecht Science Park.

Thèron Vellema

Thèron Vellema is mondhygiënist en voormalig honoursstudent gezondheid HU, student- bestuurslid bij het Ivoren Kruis en voorzitter van de interdisciplinaire studentencommissie van het Ivoren Kruis.

Roel Vermeulen

Roel Vermeulen is hoogleraar Milieu-epidemiologie en Exposoom-analyse aan de Universiteit Utrecht, directeur van het Institute for Risk Assessment Sciences en een van de initiatiefnemers van de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven.

Jaap Wagenaar

Jaap Wagenaar is hoogleraar Klinische Infectiologie aan de Universiteit Utrecht.

Tineke Zweed

Tineke Zweed is lid van het College van Bestuur van Hogeschool Utrecht.