Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024

De eerste sprekers voor de Utrecht Science Week 2024 zijn bekend. Komende weken zullen meer sprekers bekend worden gemaakt.

Sprekers

Ruedi Aebersold
Ruedi Aebersold studeerde celbiologie aan de Universiteit van Basel in Zwitserland, waar hij ook promoveerde in de celbiologie. Na twee postdoctorale posities aan het California Institute of Technology werd hij in 1989 benoemd tot universitair hoofddocent aan de University of British Colombia in Vancouver. In 1993 vertrok hij naar Seattle, waar hij in 1998 werd benoemd tot hoogleraar moleculaire biotechnologie aan de Universiteit van Washington. In 2000 was hij daar medeoprichter van 's werelds eerste Instituut voor Systeembiologie. In 2004 verhuisde hij terug naar Zwitserland en werd hij hoogleraar systeembiologie aan de technische universiteit ETH Zürich in Zwitserland. Krijgt Dr H.P. Heineken Prize for Biochemistry and Biophysics 2024 toegekend.


→ 26-09, 15:30uur: Heineken Prize lectures at Utrecht University
Nico van den Berg
Nico van den Berg, hoofd van de Computational Imaging groep voor MRI diagnostiek en therapie UMC Utrecht, over de impact van AI op beeldgeleide interventies.


→ 27-09, 15:30uur: Opening Utrecht Science Week 2024: De derde Utrecht Science Lezing
Qingyi Feng
Qingyi Feng is een levenslustige, en aan het werk toegewijde, complexe datawetenschapper die momenteel werkzaam is als coördinator bij het Centre for Complex Systems Studies (CCSS) en het Utrecht Bioinformatics Center (UBC), waar getalenteerde onderzoekers uit allerlei disciplines werken aan nieuwe oplossingen voor maatschappelijke/wetenschappelijke uitdagingen.


→ 30-09, 16:00uur: Workshop Science of Success
Martin van Gelderen
Martin van Gelderen werkt momenteel bij het minsterie van Infrastructuur en Waterstaat als waarnemend afdelinghoofd Stoffen en Waterketen i.o. Na zijn studie en promotie Geodesie aan de Technische Universiteit Delft werkte hij als universitair docent. Na ruim 10 jaar stapte hij over naar het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat als beleidsadviseur binnen het verkeersveiligheidsdomein om later de overstap te maken naar het water-en-bodemdomein, waar hij ondermeer programma manager PFAS en plaatsvervangend afdelingshoofd was.


→ 02-10, 15:30uur: Dialoog Samenwerken aan gezond en circulair water, maar wat gaan we doen?
Peter Luijten
Peter Luijten is vice decaan van het Strategisch Thema Life Sciences aan de Universiteit Utrecht. Verder is hij Professor of Functional Medical Imaging aan het UMC Utrecht.


→ 27-09, 15:30uur: Opening Utrecht Science Week 2024: De derde Utrecht Science Lezing
Jos Malda
Jos Malda is hoogleraar Biofabricatie in Translationele Regeneratieve Geneeskunde aan het Regenerative Medicine Center Utrecht, een samenwerkingsverband van het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht en het Hubrecht Instituut. Met zijn team richt hij zich op de ontwikkeling van innovatieve 3D bioprinting technologieën voor het creëren van weefsels en organen.


→ 03-10, 13:30uur: Keynote Lecture: Jos Malda, Team Science
Matthias Mann
Matthias Mann studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Georg August Universiteit in Duitsland. In 1988 promoveerde hij in de chemische technologie aan Yale University in de Verenigde Staten. Na een postdoctorale positie aan de Zuid-Deense Universiteit werd hij in 1992 groepsleider aan het Europees Laboratorium voor Moleculaire Biologie in Heidelberg. In 1998 werd hij benoemd tot hoogleraar bio-informatica aan de Zuid-Deense Universiteit en sinds 2005 is hij directeur van het Max-Planck Instituut voor Biochemie in Martinsried. Tegelijkertijd is hij sinds 2007 directeur van het proteomics-programma aan de Universiteit van Kopenhagen. Krijgt Dr H.P. Heineken Prize for Biochemistry and Biophysics 2024 toegekend.


→ 26-09, 15:30uur: Heineken Prize lectures at Utrecht University
Tzviya Zeev Ben Mordehai
Tzviya Zeev Ben Mordehai is universitair hoofddocent aan het Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek van de Universiteit Utrecht in Nederland. Ze is een expert in cellulaire structurele biologie van gameten van zoogdieren en structurele biologie van membraaneiwitten.  


→ 27-09, 15:30uur: Opening Utrecht Science Week 2024: De derde Utrecht Science Lezing
Wilma Scholte op Reimer
Wilma Scholte op Reimer is voorzitter van het College van Bestuur aan de Hogeschool Utrecht. Eerder was zij decaan van de faculteiten Bewegen, Sport en Voeding en Gezondheid aan de Hogeschool van Amsterdam en bijzonder hoogleraar Complexe Zorg, in het bijzonder voor hartpatiënten aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam.


→ 01-10, 10:30uur: Dag van de Duurzaamheid
Eva Rovers
Eva Rovers is non-fictieschrijver en directeur van Bureau Burgerberaad. Ze is expert op het gebied van democratische vernieuwing en treedt regelmatig op in de media, op congressen en op festivals als Lowlands en Brainwash. Vorig jaar publiceerde ze 'Nu is het aan ons', waarin ze betoogt waarom we politiek niet alleen aan politici moeten overlaten - maar hoe burgers van vitaal belang zijn om de meest complexe kwesties van onze tijd aan te pakken. Burgervergaderingen zijn een perfecte manier om dit te bereiken.


→ 01-10, 10:30uur: Dag van de Duurzaamheid
Daniela Salvatori
Daniela Salvatori is hoogleraar Comparative Anatomy and Physiology bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is ze afdelingshoofd van Anatomie en Fysiologie en voorzitter van Transition to Animal-free Innovation initiative Utrecht (TPI). Salvatori is een internationale autoriteit op het gebied van proefdiervrije innovaties in onderwijs en onderzoek.


→ 02-10, 19:00uur: Animales lezing: Better science with fewer laboratory animals: a techno-moral revolution
Erik van Sebille
Erik van Sebille is een oceanograaf en klimaatwetenschapper. Hij onderzoekt hoe oceaanstromingen warmte, voedingsstoffen, organismen en plastic transporteren. Hij ontwikkelt computermodellen om het transport van 'stuff' door de oceaanstromingen te simuleren. Als sterke wetenschapscommunicator is Erik veelvuldig in de internationale media. Daarnaast doet hij in het kader van open Science onderzoek naar de effectiviteit van Public Engagement en de rol van wetenschappers in de samenleving bij het Freudenthal Instituut.  In 2024 is hij benoemd tot lid van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).


→ 01-10, 16:00uur: Lagerhuisdebat: Activism by researchers and research supporters
Michiel van der Stelt
Michiel van der Stelt is Programmamanager Sustainability aan de Hogeschool van Utrecht en werkt mee aan de programmalijn Gezond en Circulair drinkwater.


→ 02-10, 15:30uur: Dialoog Samenwerken aan gezond en circulair water, maar wat gaan we doen?
Karijn Suijkerbuijk
Karijn Suijkerbuijk is translationeel medisch oncoloog met speciale belangstelling voor melanoom en immuuntherapie. Haar huidige onderzoek richt zich op klinische en immunologische parameters die samenhangen met immuungerelateerde bijwerkingen tijdens checkpointremming en klinisch-pathologische factoren die samenhangen met de respons op checkpointremmers. Karijn is werkzaam bij het UMC Utrecht.


→ 27-09, 15:30uur: Opening Utrecht Science Week 2024: De derde Utrecht Science Lezing
Marianna Tryfonidou
Marianna Tryfonidou doet onderzoek naar rugpijn veroorzaakt door slijtage van de tussenwervelschijf, het stootkussen tussen de rugwervels. Zowel bij mensen als bij honden is rugpijn een groot probleem. Ze ontwikkelt twee innovatieve behandelingen voor honden, waarmee artsen uiteindelijk ook mensen met rugpijn kunnen behandelen. Ze is werkzaam bij de Universiteit Utrecht.


→ 27-09, 15:30uur: Opening Utrecht Science Week 2024: De derde Utrecht Science Lezing
Jan Henk van der Velden
Jan Henk van der Velden, sinds 2017 directeur-bestuurder van de stichting Utrecht Science Park, over het Utrecht Science Park: "Ik vind het bijzonder interessant hoe op het Utrecht Science Park door de zorg- en kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven op zeer hoog niveau intensief wordt samengewerkt op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Prachtig om daar samen met het team van Utrecht Science Park een bijdrage aan te kunnen leveren."


→ 27-09, 15:30uur: Opening Utrecht Science Week 2024: De derde Utrecht Science Lezing
Nicolaas Veul
Nicolaas Veul is documentairemaker bij de VPRO en maakte onder andere Gay-K, Oudtopia en Super Stream Me. Hij presenteert tevens Beestieboys, het kinderprogramma over de bizarre liefde tussen mens en huisdier.


→ 30-09, 18:00uur: Filmavond + Q&A | Help, Utrecht overstroomt!
Michelle van Vliet
Michelle van Vliet is universitair hoofddocent aan het departement Fysische Geografie van de Universiteit Utrecht. Haar werk richt zich op de effecten van wereldwijde verandering (o.a. klimaat, bevolkingsgroei) op de beschikbaarheid, kwaliteit van water en het watergebruik door sectoren (irrigatie, huishoudens, energie) en ecosystemen. Michelle heeft een concept voor waterschaarste ontwikkeld, waarbij wordt rekening gehouden met de waterkwaliteitseisen voor verschillende sectoren. Haar werk sluit sterk aan op het onderzoeksthema Pathways to Sustainability.


→ 02-10, 15:30uur: Dialoog Samenwerken aan gezond en circulair water, maar wat gaan we doen?
Hajar Yagkoubi
Hajar is voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger voor Nederland. Tijdens haar mandaat als jongerenvertegenwoordiger verzamelde Hajar input van jongeren over onderwerpen als de klimaatcrisis, de Sustainable Development Goals, mensenrechten en veiligheid. Die input werd gepresenteerd via speeches die Hajar gaf bij de VN. Tijdens de Algemene Vergadering, High-Level Political Forum, UN Climate Action Summit maar ook in gesprek met (premier)ministers, wetgevers en politici. Momenteel werkt ze via haar eigen bedrijf aan het vergroten van jongerenparticipatie, klimaatactie en mensenrechten via spreken in het openbaar en consultancy.


→ 01-10, 10:30uur: Dag van de Duurzaamheid