Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
Terug

Duizenden bezoekers van jong tot oud op Utrecht Science Park tijdens Weekend van de Wetenschap

Van het kweken van cellen tot het maken van je eigen bloembollen. En van bodemonderzoek met schimmels tot oefenen in de rechtbank. Er was er van alles te beleven op het Utrecht Science Park tijdens het Weekend van de Wetenschap.  

De Utrecht Science Week werd afgesloten met het Weekend van de Wetenschap op zondag 6 oktober. Maar liefst zes organisaties op het Utrecht Science Park openden op hun deuren voor wetenschapsliefhebbers van jong tot oud.  

Vanaf ’s ochtends stonden bezoekers al op de stoep om wetenschap te ontdekken bij de verschillende organisaties.
Gedurende de dag was het gezellig druk rondom het Koningsbergergebouw en de Botanische Tuinen, waar het brede aanbod aan activiteiten van de Universiteit Utrecht te vinden was, met experimenten, presentaties en proefjes rondom diverse onderwerpen zoals het brein, diergeneeskunde, klimaat, rechten en gezondheid. Daarnaast konden de bezoekers onderzoek doen bij het Tuinlab in de Botanische Tuinen.  

Bij het Hubrecht Instituut kwamen de activiteiten van het instituut zelf, het Westerdijk Instituut en Regenerative Medicine Center Utrecht samen. Hier konden de bezoekers onder andere hun DNA isoleren, een schimmel maken en meekijken door de ogen van een arts.  

In Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) maakten de bezoekers kennis met bacteriën in ons lichaam en was er een opblaasbare darm waar ze als ware bacterie doorheen konden lopen. Daarnaast werd er geoefend met het omgaan met emoties, waarbij VR-brillen werden gebruikt om verschillende situaties te oefenen waarbij deze emoties ontstaan.  

Het Prinses Máxima Centrum opende haar deuren om bezoekers kennis te laten maken met de wereld van de onderzoekers en waren ze voor een dag zelf onderzoekers. Met labjassen aan werden er veel proefjes gedaan, werden ze rondgeleid door de labs en deden ze kennis op bij de mini-colleges.  

Het Weekend van de Wetenschap op het Utrecht Science Park was een groot succes. Het is mooi om te zien dat ook de jongere doelgroep op een toegankelijke manier kennis kan maken met wetenschap en de onderzoeken die hier op het Utrecht Science Park worden gedaan. Dit was een mooie afsluiting van de Utrecht Science Week.