Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
Terug

It’s a wrap: de succesvolle vierde editie van de Utrecht Science Week

We kijken terug op een prachtige week vol inspirerende evenementen rondom baanbrekende wetenschap op het Utrecht Science Park. Een week waarin nog duidelijker werd hoe cruciaal onderwijs, onderzoek en innovatie zijn om oplossingen te bieden voor grote maatschappelijke uitdagingen. 

Van 27 september t/m 6 oktober was het Utrecht Science Park drukbezocht tijdens de Utrecht Science Week. Het programma bestond uit meer dan 30 onderdelen met diverse onderwerpen gericht op de thema’s gezondheid en duurzaamheid. In samenwerking met veel verschillende partners op het Utrecht Science Park was er een veelzijdig programma gerealiseerd. De Utrecht Science Week is interessant voor diverse doelgroepen, zowel voor medewerkers en studenten op het Utrecht Science Park, maar zeker ook voor professionals en inwoners uit de gehele regio of het land.

De Utrecht Science Week werd officieel geopend op vrijdag 27 september door bestuurders Jan Henk van der Velden, Anton Pijpers, Wilma Scholte op Reimer en Arno Hoes. Daarna volgde de Utrecht Science Lezing van Peter Luijten, die in het teken stond van zijn afscheid en waarin hij samen met collega’s de ontwikkelingen, samenwerkingen en successen besprak van de Utrechtse Life Sciences.  

Om onderzoek en innovatie op het gebied van kankerbehandelingen nog efficiënter te kunnen uitvoeren is door verschillende partners op het Utrecht Science Park een samenwerkingsplatform opgericht, ‘Utrecht Cancer’. Maandag 30 september was de officiële aftrap van het samenwerkingsplatform bij het Walking Dinner, in het bijzijn van bestuurders, ondernemers en wetenschappers van het Utrecht Science Park, vertegenwoordigers uit de stad, regio, Den Haag en landelijke organisaties.  

Dinsdag 1 oktober was de Dag van de Duurzaamheid van de Hogeschool Utrecht, boordevol inspirerende lezingen, workshops, een Klimaatcasino en de Spacebuzz. ‘S avonds opende het Ziekenhuis van de Toekomst in het UMC Utrecht, waar indrukwekkende presentaties en demo’s werden gegeven over de nieuwste innovatieve celtechnieken, waarmee genezing en herstel worden versneld.  

Voor het eerst werd dit jaar de Utrecht Science Park Pubquiz georganiseerd, dit keer voor studenten. 13 teams verzamelden woensdagavond bij Café Minnaert en gingen de uitdaging aan om hun kennis op het gebied van sport, wetenschap, Utrecht en natuurlijk het Utrecht Science Park op de proef te stellen. En met succes: de inzet van de teams was groot en er is veel gelachen. Op naar de volgende editie! 

Artificial Intelligence (AI), automatisering en digitale transformatie spelen een grote rol in de gezondheidszorg en laboratoria. Dit kwam mooi tot uiting op donderdagmiddag tijdens het evenement van Genmab ‘Healthcare and Laboratories of the Future’, waar vooruit werd geblikt op de baanbrekende (digitale) ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg.   

Ook waren er gedurende de week nog diverse onderdelen vanuit Life Sciences en Planetary Health, met interessante lezingen, meetings en workshops over de relatie tussen de gezondheid van de planeet en de gezondheid van de mens. 

De Utrecht Science Week eindigde in het weekend met de finale van de Sustainable City Challenge op vrijdagmiddag en Weekend van de Wetenschap op zaterdag en zondag.

In de Sustainable City Challenge, een vijfdaagse pressure cooker waarin teams van studenten werden uitgedaagd om met creatieve ideeën te komen voor een duurzamer Utrecht, won Team ‘Utrecht Oost’ met hun idee rondom ‘Green Corridors’ bij stadion Galgenwaard.  

Tijdens het Weekend van de Wetenschap bezochten duizenden bezoekers van alle leeftijden het Utrecht Science Park voor experimenten en workshops. Van cellen kweken tot je eigen bloembollen maken. En van bodemonderzoek met schimmels tot oefenen in de rechtbank. Er was van alles te beleven! 

Naast de bovengenoemde evenementen was er tijdens de Utrecht Science Week nog meer te zien. Bekijk de terugblik. Meer foto’s en de aftermovie worden hier de komende week toegevoegd: https://utrechtscienceweek.nl/terugblik-24/

Hartelijk dank aan alle sprekers, organisatoren en partners die hebben bijgedragen aan deze succesvolle Utrecht Science Week! 

Tot volgend jaar!