Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
Terug

Hackathon ‘Lab Sustainability On The Utrecht Science Park’

5 oktober 2023

Op maandag 2 oktober vond de hackathon ‘Lab Sustainability On The Utrecht Science Park’ plaats. Het doel van deze hackathon was om concrete voorstellen te verkrijgen om de laboratoria te verduurzamen en na te denken over verdere samenwerking tussen de verschillende labs op het Utrecht Science Park. Alle deelnemers aan de hackathon zijn betrokken bij laboratoria op het Utrecht Science Park en zijn toegewijd aan het streven naar de verduurzaming ervan.

De hackathon werd geopend door directeur-bestuurder Jan Henk van der Velden. Onder leiding van hackathon specialisten Jesse van Doren en Arjan Hofmann werd er vervolgens intensief gewerkt, volgens de Design Thinking principes – een methodologie gericht op probleemoplossing en innovatie, gedurende de hele dag in de inspirerende werkruimtes van UtrechtInc. 

Elk team werkte aan een specifieke categorie binnen het LEAF-framework, een raamwerk gericht op duurzaamheid in laboratoria, zoals afval, mensen en apparatuur. Elk team verkende strategieën om de duurzaamheid van labs binnen hun specifieke categorie te verbeteren, terwijl ook de samenwerking op de campus werd bevorderd om dit onderwerp gezamenlijk aan te pakken.

Aan het einde van de dag werden alle resultaten in pitches gepresenteerd aan instituutsdirecteuren en board members:

  • Gita Gallé, COO/CFO Prinses Máxima Centrum
  • Judith Oprins, Site Manager Genmab NL, hoofd Lab Management Team
  • Josefien Kursten, lid Raad van Bestuur UMC
  • Katja Heister, hoofd GeoLab Universiteit Utrecht
  • Patrick Cramers, directeur Life Science en Chemistry HU
  • Wouter de Laat, groepsleider bij het Hubrecht Institute

Het eindrapport met de resultaten van de hackathon is na afloop aangeboden aan deze bestuurders. Als het panel overtuigd is van een idee, kunnen zij helpen bij de vertaling ervan naar de praktijk.

De Hackathon was een gezamenlijke inspanning van Prinses Máxima Centrum, Genmab, Hubrecht Institute, UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. Door samen te werken aan duurzaamheid dragen deze instellingen bij aan een betere toekomst voor het Utrecht Science Park en daarbuiten.

‘De hackathon heeft een sterke betrokkenheid van de partners op het Utrecht Science Park laten zien bij het verduurzamen van laboratoria. Door middel van gezamenlijke inspanningen kunnen we stappen zetten richting een groenere en meer duurzame wereld, waarbij onze laboratoria een voortrekkersrol spelen in innovatie en milieubewustzijn’ aldus Jan Henk van der Velden, directeur-bestuurder Stichting Utrecht Science Park.