Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
English Nederlands
8:00
9:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
0:00
vrijdag
29 SEP.
Opening Utrecht Science Week 2023 Nederlands
Vrijdag 29 september, 11:45 - 12:45 uur

Gezamenlijke opening Utrecht Science Week 2023

 

Ontvangst met informele lunch.

 

Jim Jansen, hoofdredacteur New Scientist, in gesprek met Josefien Kursten, lid Raad van Bestuur UMC Utrecht, Wilma Scholte op Reimer, voorzitter College van Bestuur Hogeschool Utrecht, Anton Pijpers, voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht en Jan Henk van der Velden, directeur-bestuurder Stichting Utrecht Science Park. Wat betekent de Utrecht Science Week voor het Utrecht Science Park? Wat maakt deze week anders dan afgelopen week, en de weken die er op volgen? Wat brengt deze derde editie? Wat mag je niet missen? 

 

Daarnaast een korte vooruitblik op de twee aansluitende symposia:

  • Michiel van der Stelt, kwartiermaker programmalijn Gezond en Circulair drinkwater HU over het symposium “De toekomst van ons water" en
  • Corné Pieterse, professor Plant-Microbe Interacties UU over het symposium “Utrecht Plant Science and Industry Symposium” en het te openen Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre op Utrecht Science Park 

Voor wie?

Voor iedereen die de Utrecht Science Week een warm hart toedraagt, die een bijdrage levert aan een van de vele programma’s, die een van de aansluitende symposia bezoekt, die geïnteresseerd is in programma-tips, die achter de schermen meewerkt aan de organisatie van een van de vele onderdelen van het weekprogramma: wees welkom!


De capaciteit is beperkt, dus schrijf snel in om zeker te zijn van een plaats.

Opening Utrecht Science Week 2023
Locatie
Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11

Inschrijvingen: 0
Symposium de Toekomst van ons Water Nederlands
Vrijdag 29 september, 13:15 - 17:00 uur

Klimaatverandering heeft een grote invloed op ons water, met maatschappelijke en technische uitdagingen tot gevolg. De stijgende zeespiegel bedreigt kustgebieden, watertekorten en verontreiniging worden verergerd door extreme weersomstandigheden, waardoor onder andere de drinkwatervoorziening en ecosystemen in gevaar komen. Zelfs de terugkeer van infectieziekten ligt op de loer.

Samenwerking in de waterketen is essentieel om deze uitdagingen aan te pakken en een duurzame toekomst te garanderen met schoon en veerkrachtig water. Op dit symposium kijken we met elkaar hoe we hierin samen kunnen optrekken. Praat mee over deze uitdagingen met bedrijven, docenten, onderzoekers en andere experts.

 

Programma

Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist, gaat in gesprek met Wilma Scholte op Reimer, voorzitter CvB Hogeschool Utrecht en Roberta Hofman, Associate Lector waterbehandeling HU/KWR over de rol die de HU samen met de regio kan spelen in de grote uitdagingen.


Keynote Reinier van den Berg gaat in op klimaatverandering. Keynote Sigrid Scherrenberg gaat in op waterschaarste en oplossingen. Bekijk hier het volledige programma inclusief de onderwerpen van de verschillende inspiratiesessies. 


Enthousiast geworden? Bekijk hier de video van Reinier van den Berg

Symposium de Toekomst van ons Water
Locatie
HU, Padualaan 101
Betweter Festival Nederlands
Vrijdag 29 september, 18:30 - 00:00 uur

Het Betweter Festival is er weer! Ook deze editie wordt TivoliVredenburg gevuld met een unieke mix van talks, muziek, film, interactieve installaties en live wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers en kunstenaars vergroten je wereld in tijden van blikvernauwing. Ze stellen de vragen die ertoe doen, voelen de tijdsgeest aan de tand, en dromen over de wereld van morgen.

 

Het Betweter Festival wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht. Hoofdpartners zijn UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.


Andere partners zijn o.a. Universiteit voor Humanistiek, TivoliVredenburg, SETUP, BNR en Centre for Unusual Collaborations. Het festival is het openingsevent van de Utrecht Science Week.

 

Koop vandaag je ticket nog! 

Betweter Festival
Locatie
TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11
Utrecht Plant Science and Industry Symposium (UPSIS) English
Vrijdag 29 september, 12:00 - 16:00 uur

De Utrechtse plantenonderzoeksgroepen van de Universiteit Utrecht nodigen u uit voor de vierde editie van Utrecht Plant Science and Industry Symposium (UPSIS), die zal worden gehouden op 29 september 2023.


Tijdens het symposium presenteren we een overzicht van onze belangrijkste onderzoeksonderwerpen en enkele recente dieptevoorbeelden van onze wetenschap van wereldklasse. Om de mogelijkheden te bespreken voor de vertaling van ons fundamenteel onderzoek naar toepassingen en om te horen over de huidige uitdagingen en problemen in de plantenindustrie, willen we één-op-één discussies faciliteren tijdens onze poster- en netwerksessie. Deze sessies bieden u niet alleen een uitstekende gelegenheid om de Utrechtse staf te ontmoeten, maar ook de Utrechtse promovendi, MSc studenten en natuurlijk uw collega's uit de industrie.


Na het symposium bent u uitgenodigd om de opening van het gloednieuwe Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) aan de Universiteit Utrecht te vieren.


Programma

12.00 Registratie & lunch

12.45 Welkom en introductie (KBG Pangea)

13.00 Presentatie van de IEB onderzoeksthema's I

           -Ontwikkelingsplasticiteit van planten: Kaisa Kajala

           -Plantenmicrobiomen: Ronnie de Jonge

14.00 Poster sessie

14.45 Presentatie van de IEB onderzoeksthema's II

           -Milieustress: Rashmi Sasidharan

           -Plantenweerstand: Dmitry Lapin

15.45 NPEC Utrecht

16.00 Netwerksessie


Utrecht Plant Science and Industry Symposium (UPSIS)
Locatie
UU Koningsbergergebouw, Budapestlaan 4a-b
Opening Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre Utrecht English
Vrijdag 29 september, 16:00 - 17:00 uur

Na een lange periode van zorgvuldige voorbereiding en bouw, gaat NPEC Utrecht dit jaar van start. We zijn blij te kunnen aankondigen dat de NPEC-faciliteit van de Universiteit Utrecht op 29 september 2023 officieel wordt geopend.

NPEC faciliteert state-of-the-art metingen van plantenfenotypes ter ondersteuning van onderzoek naar genotype-fenotype associaties. Het vaststellen van deze associaties is essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe klimaatbestendige gewassen en teeltsystemen, die essentieel zijn om onze toekomstige voedselproductie veilig te stellen en de duurzaamheid van de landbouw te verbeteren.

NPEC is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research en is gehuisvest op twee locaties. In ons gloednieuwe NPEC-gebouw op de campus van de Universiteit Utrecht worden de modules Ecotron, Multi-environment en Plant-microbe interacties ondergebracht. Met deze modules kunnen onderzoekers de reacties van planten op hun dynamische omgeving simuleren, experimenteel manipuleren en bestuderen.

De Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) was medefinancier van NPEC. NWO financierde de bouw van de NPEC-faciliteiten met een subsidie van 11 miljoen euro uit de 'Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur'. Deze Roadmap maakt grootschalige onderzoeksfaciliteiten mogelijk die bijdragen aan innovatie en het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken.

Programma

16.30 Welkom door George Kowalchuk en Corné Pieterse, Presentatie van NPEC
17.00 Officiële openingsceremonie
17.00-19.00 Borrel en rondleiding NPEC Utrecht

Opening Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre Utrecht
Locatie
UU Koningsbergergebouw, Budapestlaan 4a-b
maandag
2 OKT.
Hackathon Lab Sustainability On The Utrecht Science Park English
Maandag 2 oktober, 09:00 - 17:00 uur

Wat als laboratoria op het Utrecht Science Park hun krachten bundelen en samen op zoek gaan naar slimme oplossingen om de milieubelasting structureel te verminderen? Het kan immers toch niet zo zijn dat het lab, waar bij uitstek gewerkt wordt aan een gezonde, duurzame samenleving, zelf een enorme bijdrage levert aan de bedreiging daarvan?

 

Op initiatief van de Stichting Utrecht Science Park programmeert de Utrecht Science Week op maandag 2 oktober een hackathon: Lab Sustainability On The Utrecht Science Park. Het doel van de hackathon is het doen van concrete voorstellen om de labs te verduurzamen en na te denken over verdergaande samenwerking tussen de verschillende labs op het Utrecht Science Park.


Programma

Directeur-bestuurder Jan Henk van der Velden opent de hackathon om 9.00 uur. Onder leiding van hackathonspecialist Jesse van Doren wordt vervolgens de hele dag intensief gewerkt in de inspirerende werkruimten van UtrechtInc. De opbrengsten van de Hackathon worden om 16.00  in de vorm van pitches gepresenteerd aan instituutsdirecteuren en board members:

  • Gita Gallé, COO/CFO Prinses Máxima Centrum, 
  • Judith Oprins, Site Manager Genmab NL, hoofd Lab Management Team, 
  • Josefien Kursten, lid Raad van Bestuur UMC, 
  • Katja Heister, hoofd GeoLab Universiteit Utrecht, 
  • Patrick Cramers, directeur Life Science en Chemistry HU,
  • Wouter de Laat, groepsleider bij het Hubrechts Institute.

 

Het eindrapport met resultaten wordt na afloop aangeboden aan genoemde bestuurders.

 

De Hackathon is een co-productie van Prinses Máxima Centrum, Hubrecht Institute, UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.

 

Deelname is alleen mogelijk op uitnodiging, het aantal deelnemers is beperkt.


Geïnteresseerd in deelname? Stuur ons een e-mail! 


Hackathon Lab Sustainability On The Utrecht Science Park
Locatie
UtrechtInc, Padualaan 8

Inschrijvingen: 0
Het ziekenhuis van de toekomst Nederlands
Maandag 2 oktober, 18:00 - 21:30 uur

Maandag 2 oktober, programma: 18:00 - 21:30 uur
De druk op de zorg neemt alsmaar toe, waarbij er steeds minder zorgpersoneel voor steeds meer patiënten zal zorgen. Digitale, innovatieve technologie kan hier een uitkomst bieden, maar wij zijn ook op zoek naar enthousiaste mensen die belangstelling hebben voor werken in het ziekenhuis. In het UMC Utrecht brengen we de werelden van onderzoek, zorg, onderwijs en techniek samen, om de gezondheidszorg te verbeteren. Goede zorg is teamwork en in het UMC Utrecht maken we het verschil door unieke samenwerkingen op te zoeken.


Robotchirurgie en augmented reality
Kom kijken naar de nieuwste ontwikkelingen bij het UMC Utrecht op het gebied van robotchirurgie en beeldvormingsfysiologie. Hoogleraar Jelle Ruurda en zijn onderzoekers geven korte presentaties om de innovatieve mogelijkheden met robotchirurgie en augmented reality in de operatiekamer te demonstreren. Het UMC Utrecht gebruikt robotchirurgie bijvoorbeeld bij operaties van patiënten met slokdarmkanker, leverkanker of prostaatkanker. Met de robot kan heel nauwkeurig geopereerd worden, hierdoor herstelt de patiënt sneller en is er minder kans op complicaties. Robotchirurgie biedt de mogelijkheid om MRI-of CT-beelden die voor de operatie zijn gemaakt te integreren met live-beelden van de operatie. Deze beelden kunnen bijdragen aan de herkenning van anatomische structuren en het identificeren van weefsel dat verwijderd moet worden tijdens de operatie. 

Innovatie met MRI-technologie
Hoogleraar Dennis Klomp en zijn onderzoekers geven korte demonstraties om de innovatieve mogelijkheden met MRI-technologie in de patiëntenzorg toe te lichten. Door organen en weefsels in beeld te brengen kunnen artsen steeds preciezer een diagnose stellen of de effectiviteit van een therapie voorspellen. De combinatie met AI-technieken versnelt bovendien de procedure waardoor artsen en onderzoekers hun patiënten eerder en effectiever kunnen behandelen.

Rondleiding

Je kunt deelnemen aan de rondleiding in het UMC Utrecht langs deze fascinerende innovaties die de patiëntenzorg van de toekomst gaan beïnvloeden. Ontmoet de artsen en onderzoekers en stel hen al je vragen! En neem gerust een geïnteresseerde collega, studiegenoot, familielid mee (voor iedereen geldt: graag even inschrijven).

Enthousiast geworden? Bekijk hier de video's van Jelle Ruurda en Jannie Wijnen.

Bekijk hier het volledige programma met alle demonstraties!



Aanmelden kan op dit moment alleen nog voor de wachtlijst, stuur een mail naar info@utrechtscienceweek.nl


[lees meer...]
Het ziekenhuis van de toekomst
Locatie
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100

Inschrijvingen: 0/130
Podcast UU X New Scientist Nederlands
Maandag 2 oktober, 10:00 - 10:30 uur

Titel: Podcast UU X New Scientist

"Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek"

Tijd: 10.00 – 10.25

Presentatie: Charlotte Dijkgraaf en Jim Jansen 

In gesprek met: Dan Hassler-Forest  (professor UU) 

Inschrijven is niet nodig - kom langs! (Let op: het is niet mogelijk om tijdens de podcast de zaal in te gaan, dus kom op tijd!)

Locatie: HU, Padualaan 101, Collegezaal 2.003A op de tweede verdieping.

Podcast UU X New Scientist
Locatie
HU, Padualaan 101

Inschrijvingen: 0
Waterpodcasts HU X New Scientist Nederlands
Maandag 2 oktober, 10:45 - 13:25 uur

De kwaliteit en de beschikbaarheid van ons drinkwater staat onder druk. Hemelwater komt soms met bakken uit de hemel en dan weer tijden niet. Dit leidt tot allerlei vraagstukken en problemen die om innovatieve en duurzame oplossingen vragen.

In de podcastserie die New Scientist in opdracht van Hogeschool Utrecht tijdens de Utrecht Science Week 2023 op maandag 2 oktober opneemt, vertellen docent-onderzoekers van Hogeschool Utrecht hoe zij samen met studenten en partners uit het werkveld aan oplossingen werken.

Podcast 1  Water als het nieuwe stikstofdossier

Tijd: 10.45 – 11.10

Presentatie: Charlotte Dijkgraaf en Jim Jansen

Gasten: Maarten van der Ploeg (directeur RIWA-Maas) en Roberta Hofman (associate lector Hogeschool Utrecht)

Is er in de toekomst nog genoeg veilig en schoon drinkwater voor iedereen? De waterkwaliteit in Nederland staat onder druk, en de tijd tikt om dit probleem op te lossen. Docent-onderzoekers van Hogeschool Utrecht (HU) vertellen hoe zij samen met studenten en partners uit het werkveld de uitdaging aangaan en aan oplossingen werken voor de vraagstukken uit de waterketen. 


Podcast 2 Water als sociaaleconomische uitdaging 

Tijd: 11.30-11.55


Presentatie: Charlotte Dijkgraaf en Jim Jansen


Gasten: Henk-Jan van Alphen (KWR) en Roberta Hofman (associate lector bij de Hogeschool Utrecht)

Nederland staat bekend als een waterland. De eeuwenlange strijd tegen het water heeft Nederland beroemd gemaakt. Daar waar we eerst een wateroverschot hadden, dreigen er nu zelfs tekorten. Ook de kwaliteit van ons drinkwater staat onder druk; steeds vaker worden er chemicaliën, zoals PFAS of microplastics, aangetroffen in het grond- en oppervlaktewater. Met alle sociaaleconomische uitdagingen die daarbij komen kijken. Is iets vanzelfsprekends als drinkwater in de toekomst nog wel voor iedereen betaalbaar?


Podcast 3 Water in de stedelijke omgeving (en achter de voordeur)  

Tijd: 13.00 – 13.25


Presentatie: Charlotte Dijkgraaf en Jim Jansen 

Gasten: Arjen Frentz (Vewin) en Patrick Smeets (onderzoeker KWR)

Met de verduurzaming van Nederland worden er ook steeds meer vragen gesteld over het gebruik van ons water. Waarom trekken we eigenlijk de wc door met drinkwater? Dit leidt tot allerlei initiatieven om anders met water om te gaan, en bijvoorbeeld ook andere kwaliteiten water als huishoudwater te kunnen gebruiken. En kan dat echt niet anders?

Inschrijven is niet nodig - kom langs! (Let op: het is niet mogelijk om tijdens de podcast de zaal in te gaan, dus kom op tijd!)

Locatie: HU, Padualaan 101, Collegezaal 2.003A op de tweede verdieping.

Waterpodcasts HU X New Scientist
Locatie
HU, Padualaan 101

Inschrijvingen: 0
Healthy and sustainable food: envision future scenarios to drive change in society English
Maandag 2 oktober, 11:00 - 13:00 uur

De Utrecht Science Week programmeert op maandag 2 oktober: gezonde en duurzame voeding, geagendeerd door het Institute for Preventive Health (i4PH) van de Kennisalliantie TU/e, WUR, UU, UMC Utrecht. 

Doe mee aan een inspirerende sessie over het creëren van een gezond en duurzaam voedselsysteem en het aanjagen van verandering in de samenleving. De panelleden, onder leiding van moderator Roel Vermeulen, zullen toekomstscenario's presenteren die een getransformeerde wereld voorstellen en strategieën aanreiken om deze tot leven te brengen. 

Ontdek de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met het opbouwen van een duurzaam voedselsysteem en verken de bredere implicaties van maatschappelijke systeemverandering. Neem deel aan dynamische discussies en krijg inzicht in innovatieve ideeën die het pad effenen voor een betere toekomst. 

Maak deel uit van dit inspirerende evenement! Laten we samen vorm geven aan een gezondere, duurzamere wereld. 

Programma

11:00 - 11.15 Opening en inleiding

11:15 - 11:40 Toekomstvisies op gezonde en duurzame voeding

Hoe ziet gezonde en duurzame voeding er in de toekomst uit? Onze panelleden presenteren visies vanuit hun vakgebied, waaronder voeding, psychologie, het planetaire gezondheidsdieet en cognitieve robotica.

11:40 - 12:20 Paneldiscussie

Na het uiteenzetten van hun inzichtelijke visies, duiken onze panelleden in een dynamische uitwisseling van ideeën, waardoor een gedachtewisseling op gang komt over de voeding van zowel ons lichaam als de planeet. Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek.

12:20 - 12:30 Q&A

Heb je vragen voor de panelleden die onbeantwoord zijn gebleven tijdens de paneldiscussie? Stel ze tijdens de Q&A.

12:30 - 13:00 Duurzame lunch 

Schuif aan voor een ontspannen lunch, waar je kunt kletsen met het panel en nieuwe contacten kunt leggen.

Panel van experts

Roel Vermeulen, Moderator hoogleraar Milieuepidemiologie en Exposoomwetenschap, Universiteit Utrecht

Prescilla Jeurink, panellid onderzoeker farmaceutische wetenschappen, Universiteit Utrecht

Marleen Onwezen, panellid onderzoeker psychologie en consumentengedrag, Wageningen Universiteit en Research

Detlef van Vuuren, panellid hoogleraar Integrated Assessment of Global Environmental Change Universiteit Utrecht en senior onderzoeker bij Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

Robbert van der Kruk, panellid, onderzoeker Cognitieve robotica voor Agro-Food Technologie, Technische Universiteit Eindhoven

Registreer Nu

Mis deze unieke kans niet en schrijf je nu in. 

Over het i4PH
Het i4PH brengt de unieke expertise van vier vooraanstaande instellingen in Nederland samen: Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Deze samenwerking is uniek in haar benadering van preventieve gezondheid, die de integratie van technologie, gedrag, exposoom, voeding en biologie omvat. Het instituut maakt deel uit van de strategische alliantie TU/e, WUR, UU, UMC Utrecht (EWUU); kijk op ewuu.nl.

“Healthy and sustainable food: envision future scenarios to drive change in society”
Maandag 2 oktober 2023 van 11.00 -13.00 uur. Locatie: Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11, 3584 CS Utrecht 

Moderator: Roel Vermeulen, hoogleraar milieuepidemiologie en blootstellingswetenschappen (UU)

 Healthy and sustainable food: envision future scenarios to drive change in society
Locatie
Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11

Inschrijvingen: 0
Plandelen op Utrecht Science Park Nederlands
Maandag 2 oktober, 12:30 - 13:30 uur

Kop in het AD: ‘Alarm om miljarden gedumpte peuken in Nederlandse natuur: grootste milieuprobleem van deze tijd’. “Weg met die vieze peuken!”. Plandelman Anton Damen is er helemaal klaar mee en roept iedereen op om met hem op maandag 2 oktober om 12.30 uur in het kader van de Utrecht Science Week een uurtje te gaan plandelen.

Plandelen is een samentrekking van ‘wandelen’ en ‘plastic rapen’. Want het merendeel van het zwerfafval bestaat uit of bevat plastic. Óók die ‘papieren’ beker en óók dat sigarettenfilter, dat van cellulose-acetaat (plastic dus) is gemaakt. Het doel van het plandelen op maandag 2 oktober is het schoonrapen van het Regenboogpad, inclusief de stoepen. De start is bij het Green Office van de Hogeschool Utrecht.

Doe mee en ontvang van Anton als beloning een prachtige design PeukenPocket voor een verstokte roker in je omgeving. 

Utrecht Science Week ondersteunt op deze manier graag de activiteiten van de Plandelman. 

Schrijf snel in, plandel mee met Anton en lever je persoonlijke bijdrage aan een schonere leefomgeving. Prachtige voorbeelden van andere Plandelman-acties vind je hier.

Plandelen op Utrecht Science Park 

maandag 2 oktober

Start om 12.30 uur bij Green Office HU (Padualaan 101)

Plandelen op Utrecht Science Park
Locatie
HU, Padualaan 101
Sprekers
Anton Damen

Inschrijvingen: 0
Dialoog dierwaardige veehouderij Nederlands
Maandag 2 oktober, 16:00 - 18:00 uur

Samen op weg naar een dierwaardige veehouderij, maar hoe?

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht organiseert tijdens de Utrecht Science Week een gesprek met onderzoekers, veehouders, politici, dierenartsen, dierenbeschermers, ambtenaren en andere professionals over dierwaardige veehouderij.

 

Eigenwaarde van het dier centraal

Het kabinet wil op weg naar een dierwaardige veehouderij waarin het welzijn en de gezondheid van dieren het uitgangspunt zijn. Dat betekent onder meer respect voor de eigenwaarde van het dier, een comfortabele omgeving en de mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Maar hoe willen we dat bereiken? Wat zijn de kansen en uitdagingen? Hoe versnellen we de transitie en hoe kan de wetenschap daaraan bijdragen? Tijd om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan. We katapulteren onszelf naar 2040, waarin we dieren in de veehouderij op een dierwaardige manier houden. Hoe zijn we daar gekomen?

 

In gesprek met stakeholders
Als veterinair kenniscentrum wil de faculteit Diergeneeskunde maximale impact hebben op belangrijke maatschappelijke thema’s. Praat en denk je mee? Dan zien wij je graag op maandag 2 oktober! 



Aanmelden kan op dit moment alleen nog voor de wachtlijst, via de buttton 'Inschrijven'. 


Dialoog dierwaardige veehouderij
Locatie
De Landgoederij, Camminghalaan 30 in Bunnik
Utrecht Maakt Kennis - Groene garderobe Nederlands
Maandag 2 oktober, 19:30 - 21:00 uur

De kledingindustrie is verantwoordelijk voor 10% van de totale CO2-uitstoot wereldwijd. Dat is vervuilender dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar. Waar zitten de grootste problemen, en wat moet er anders als we mode willen die bijdraagt aan een betere wereld? Om dat te weten te komen duiken we in deze speciale editie van Utrecht Maakt Kennis (van HU Podium) in de wereld van fashion.

De gasten - over bewust shoppen en bio kleding

Annuska Toebast, onderzoeker bij het HU-lectoraat Marketing & Customer Experience, legt uit wat duurzame mode eigenlijk is, en wat ons beïnvloedt om deze te kopen. Want gemiddeld een kwart van onze garderobe hangt ongebruikt in de kast, en toch weten kledingmerken ons te verleiden om steeds maar weer nieuwe outfits te shoppen.


Duurzame modejournalist én activist Sara Dubbeldam van When Sara Smiles vertelt over haar missie om de wereld van sustainable fashion op de kaart te zetten. Zo kwam ze kwam in actie door de #nobuychallenge te starten én trok ze ten strijde tegen Primark door een klacht in te dienen tegen hun misleidende communicatie en valse duurzaamheidsclaims.


Dieuwertje de Wagenaar ons mee in de wereld van duurzaam textiel en ontwikkelingen op het gebied van biobased materialen. Ze heeft jaren gewerkt als onderzoeker bij de universiteit van Wageningen en als manager van het circular fashion lab, en ontwikkelde onder andere de gratis Circular Fashion-cursus.

Fashion show

Kleding is natuurlijk nóg duurzamer als je het niet koopt, maar zelf maakt, van reststoffen bijvoorbeeld. Hoe dat eruitziet? Dat zie je op onze catwalk! Eva Switynk ontwikkelde een fabulous kledingcollectie van overgebleven stukken gordijn en denim. Deze creaties worden geshowd door niemand minder dan onze eigen HU-studenten.

Presentatie is in handen van theatermaker Marjon Moed en Podium-programmamaker Amy Hillaert.

Kijk voor meer informatie op de site.

Utrecht Maakt Kennis - Groene garderobe
Locatie
Theater Bibliotheek Neude, Neude 11
dinsdag
3 OKT.
Dag van de Duurzaamheid Nederlands
Dinsdag 3 oktober, 10:00 - 17:00 uur
“Duurzaam onderwijs en onderzoek”

In het hoofdprogramma van de Utrecht Science Week 2023 op dinsdag 3 oktober: de Dag van de Duurzaamheid. Dit jaar een co-productie van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Het thema dat centraal staat op deze dag is “duurzaamheid in het onderwijs en onderzoek”. 

Wereldwijd wordt de urgentie gevoeld om klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en groeiende ongelijkheid aan te pakken. Docenten en studenten vragen steeds nadrukkelijker om meer aandacht te schenken aan deze thema’s in het curriculum en onderzoek bij hoger onderwijs instellingen. Op de Dag van de Duurzaamheid kijken we met elkaar hoe we onze duurzame ambities verder vorm kunnen geven. 

Er is een mooi programma samengesteld met een plenaire opening en keynote Reint Jan Renes, verschillende inspirerende workshops over onder andere Sustainable Development Goals in het onderwijs, het creëren van een duurzame masterclass en Sprong Sure Research (HU), een Green Market en een feestelijke afsluiting.

Meer informatie over het programma ga naar https://husite.nl/dagvandeduurzaamheid/!


Dag van de Duurzaamheid
Locatie
HU, Padualaan 101
woensdag
4 OKT.
Tweede Circular Economy Festival Nederlands
Woensdag 4 oktober, 13:30 - 17:30 uur

De Utrecht Science Week programmeert op woensdagmiddag 4 oktober aanstaande in het hoofdprogramma het tweede Circular Economy Festival.

 

Het Festival richt zich op Circulaire Economie op het Utrecht Science Park en in de regio, waarbij de rol van de Universiteit Utrecht centraal staat op het gebied van Circulaire Economie samen met Utrecht Science Park partners zoals HU, RIVM, UMC en TNO. Een belangrijke rol is weggelegd voor regionale samenwerking.

 

Het festival opent met een keynote van Paul Schenderling (auteur van het boek 'Er is leven na de groei'), vervolgens verschillende lezingen, workshops en een Circulaire markt. Daarna is er alle gelegenheid om tijdens een borrel kennis te maken en ervaringen uit te wisselen.

Tweede Circular Economy Festival
Locatie
UU Vening Meineszgebouw, Princetonlaan 8a
donderdag
5 OKT.
Research Day UMC Utrecht English
Donderdag 5 oktober, 10:00 - 16:00 uur

De Utrecht Science Week programmeert op donderdag 5 oktober aanstaande de Research Day UMC Utrecht. 

Op 5 oktober opent het UMC Utrecht de hele dag haar deuren voor de Research Day. Deze dag staat in het teken van onderzoek. We zetten onze onderzoekers in het zonnetje die zich hier met hart en ziel voor inzetten. En, we maken ons onderzoek zichtbaar voor iedereen. Wil je dit ervaren? Kom dan naar het UMC Utrecht en bezoek de Boulevard of Dreams. Wandel tussen 10.00 – 16.00 uur over de boulevard en ervaar hoe onderzoekers van het UMC Utrecht hun dromen omzetten in medische vooruitgang. Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen! 

Het volledige programma vind je hier.

Research Day UMC Utrecht
Locatie
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100
Immuno-Innovation: Changing the Game in Health (ENG) English
Donderdag 5 oktober, 10:00 - 11:30 uur

Kom naar een informatieve sessie over 'Immuno-Innovation: Changing the Game in Health'.

Vooraanstaande experts leggen uit hoe het menselijk immuunsysteem wetenschappers helpt bij het creëren van nieuwe behandelingen voor ernstige ziekten zoals kanker. Er is geen wetenschappelijke achtergrond vereist als je wilt deelnemen - alleen interesse in de werking van ons lichaam. Bereid je voor om verrast te worden door de manier waarop de topwetenschappers van Genmab de kracht van ons immuunsysteem aanwenden om het leven van patiënten te verbeteren.

Programma:

We beginnen de sessie met een uitleg over hoe ons immuunsysteem werkt en hoe we immuuncomponenten van ons eigen lichaam kunnen gebruiken om kanker en andere ernstige ziekten te bestrijden. De inleiding wordt gevolgd door een paneldiscussie over het potentieel van baanbrekende innovaties, nieuwe technologieën (zoals robotica en AI) en de kracht van samenwerking tussen de industrie en de academische wereld om de onderzoeksvragen op te lossen en effectievere therapieën voor patiënten te creëren.

Genmab Sprekers en panelleden:

  • Lars Guelen (Hoofd Product Discovery)
  • Esther Breij (Hoofd Translationeel Onderzoek)
  • Rob Ruijtenbeek (hoofd Antibody Discovery Technologies)
  • Renoud Marijnissen (Research Program Management)
  • Liana Steeghs (Alliantiemanagement)

Inloop vanaf 10.00 uur

Aanvang programma 10.30 uur

Koffie en napraten vanaf 11.30 uur

Immuno-Innovation: Changing the Game in Health (ENG)
Locatie
Accelerator, Uppsalalaan 17

Inschrijvingen: 1
Sustainability Dialogue: The urban-rural divide English
Donderdag 5 oktober, 15:00 - 17:00 uur

De kloof tussen stad en platteland is van alle tijden, maar lijkt de laatste jaren steeds vaker genoemd te worden in diverse discussies. De plannen om het stikstofprobleem aan te pakken leidden tot grote onrust in de Nederlandse samenleving. Dit resulteerde in een enorme verkiezingsoverwinning voor de BoerBurgerBeweging.

Velen zagen dit als het resultaat van een groeiende scheiding tussen stad en platteland of het ‘gewone volk’ en de stedelijke elite: boeren produceren het voedsel voor stedelingen, die vervolgens bepalen hoe het platteland eruit moet zien.

Zes maanden na de verkiezingen kijken we naar wat er over is van deze vermeende scheiding tussen stad en platteland: waar gaat het over als mensen het over een kloof hebben? In hoeverre is er daadwerkelijk sprake van een scheiding of zijn stad en platteland meer met elkaar verweven dan gedacht? We bespreken deze vragen aan de hand van thema’s als voedsel, natuur en cultuur in de provincie Utrecht.

Doe mee aan een interdisciplinaire discussie!
Iedereen is welkom; aanmelden is aanbevolen (om verzekerd te zijn van een plek).

Meer informatie over de sustainability dialogues

De duurzaamheidsdialogen zijn opgezet vanuit het strategische thema Pathways to Sustainability van de Universiteit Utrecht om een impuls te geven aan interdisciplinair werk tussen onderzoekers en stakeholders. Dat doen we graag aan de hand van actuele thema’s en maatschappelijke vraagstukken. Deze dialoog wordt geïnitieerd door Transforming Cities en Future Food Utrecht.


Sustainability Dialogue: The urban-rural divide
Locatie
UtrechtInc, Padualaan 8
vrijdag
6 OKT.
Duurzaam samenwerken voor een versnelde circulaire economie Nederlands
Vrijdag 6 oktober, 10:00 - 11:30 uur

Tweede Utrecht Science Lezing 


De tweede Utrecht Science Lezing staat in het teken van Duurzaam met elkaar samenwerken. Deze Duurzame Samenwerking is essentieel voor een versnelde circulaire economie (een economie waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet). Het bedrijfsleven kan dit niet alleen en ook de wetenschap kan dit niet alleen oplossen. Ze hebben elkaar nodig om die duurzame oplossingen te ontwikkelen en ook daadwerkelijk te kunnen toepassen. Keynote sprekers prof. dr. ir. Bert Weckhuysen en drs. Patrick Cramers delen voorbeelden die laten zien waar de eerste stappen in concrete en intensieve samenwerking worden gemaakt voor de verduurzaming van het Science Park. Ze streven ernaar om de drempel naar elkaars instituten te verlagen. 


Programma

10.00 uur: Welkom en opening

Jan Henk van der Velden, directeur-bestuurder Stichting Utrecht Science Park


10.15 uur: Tweede Utrecht Science Lezing

Bert Weckhuysen, hoogleraar Universiteit Utrecht


10.55 uur: Ruimte voor toelichtende vragen


11.05 uur: Co-referaat

Patrick Cramers, Directeur Institute for Life Sciences and Chemistry Hogeschool Utrecht


11.20 uur: Ruimte voor vragen, gesprek


11.30 uur: Informeel napraten, koffie.


Bert Weckhuysen

Prof. dr. ir. Bert Weckhuysen is Universiteitshoogleraar Katalyse, Energie en Duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht.  De onderzoeksgroep van Bert Weckhuysen is al jaren actief in het ontwerpen, synthetiseren, karakteriseren en toepassen van katalytische vaste stoffen voor de omzetting van fossiele (ruwe olie & aardgas) en hernieuwbare (biomassa, afval en CO2) grondstoffen in duurzame transportbrandstoffen, chemicaliën en materialen. Het doel is om chemische processen efficiënter te maken, alsook om geheel nieuwe productiemethoden te ontwikkelen. Katalyse speelt hierbij een centrale rol.


Als wetenschappelijk directeur is Weckhuysen ook nauw verbonden aan het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium, een publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van circulaire en duurzame chemie, waarvan de Universiteit Utrecht penvoerder is. Binnen het ARC CBBC werken verschillende disciplines samen in onderzoek naar energie-, grondstoffen- en materialentransitie. 

Daarnaast is Weckhuysen projectleider van het Da Vinci Master en bachelor programma. Het Da Vinci Master Program, als onderdeel van de Strategische Alliantie EWUU, heeft als doel een nieuwe generatie changemakers, verbinders en innovators op te leiden. Dit innovatieve programma draagt bij aan een persoonlijke ontwikkeling, leert studenten buiten hun comfort zone te treden en in interdisciplinair teamverband hun expertise in te zetten in het aanpakken van een real-life duurzaamheidsvraagstuk. 

Patrick Cramers 

Bij Patrick Cramers lopen onderwijs, cultuur en maatschappelijk betrokkenheid als rode draad door zijn werkzame leven. Hij voelt zich thuis  in dynamische organisaties, waar hij een verschil kan maken voor  talenten. Als creatief strategisch denker en doener weet hij  kansen voor een organisatie te verzilveren. .Hij werkt graag met een gezelschap, waarmee het goed toeven is en waarin ieder zijn eigen top kan bereiken.

Patrick Cramers is onderwijskundige en hij is afgestudeerd bij prof. van  Wieringen in beleid, bestuur en beheer van het onderwijs. Hij heeft gewerkt bij diverse instellingen van het hoger beroepsonderwijs zoals de Haagse Hogeschool en Codarts, Hogeschool van de Kunsten. Bij regieorgaan SIA, onderdeel van NWO, heeft hij diverse onderzoeksprogramma’s opgezet voor het groene domein, duurzaamheid en kunsten. Hij heeft meegeschreven aan de Nationale Wetenschapsagenda en het Kennis en Innovatieconvenant. Sinds 2020 is Patrick Cramers directeur van het Instituut Life Sciences & Chemistry van de Hogeschool Utrecht. Hij is voorzitter van de DAS (Dutch Applied Sciences), het platform van alle hbo opleidingen in de bèta-techniek van Nederland. Ook is hij lid va Life Science Board van dit strategisch thema van de UU. Patrick Cramers is bestuurlijk actief bij diverse culturele en wetenschappelijke instellingen.  

Nieuwe generatie wetenschappers 

Bert Weckhuysen is groot voorstander van duurzame intensieve samenwerking tussen verschillende onderwijsinstellingen en partijen in het opleiden van een nieuwe generatie wetenschappers. Hij benadrukt het belang van het verkleinen van de afstand van fundamenteel onderzoek naar applicatie en zet zich in voor de versterking van de onderlinge samenwerking, kennisuitwisseling en -infrastructuur op het Utrecht Science Park. 

Utrecht Science Lezing 

De Utrecht Science Lezing is in het leven geroepen om jaarlijks een prominente Utrechtse wetenschapper in de gelegenheid te stellen tijdens de Utrecht Science Week in te gaan op de actuele stand van de wetenschap op het gebied van gezond en duurzaam leven. De eerste Utrecht Science Lezing werd gegeven door prof. dr. Hans Clevers. 

Bijwonen van de tweede Utrecht Science Lezing op vrijdag 6 oktober van 10.00 - 11.30 uur is mogelijk voor alle belangstellenden. 

Schrijf snel in! 

Moderator: Mieke de Bruin 

Duurzaam samenwerken voor een versnelde circulaire economie
Locatie
Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11

Inschrijvingen: 0
Finale Sustainable City Challenge 2023 Nederlands
Vrijdag 6 oktober, 16:30 - 17:30 uur

 

Welk studententeam gaat er met de hoofdprijs van door?

Na de pitches van de teams maakt burgemeester Sharon Dijksma de winnaars bekend.

 

Tijdens de Sustainable City Challenge worden studenten uitgedaagd om oplossingen te ontwerpen voor een duurzamer Utrecht. Samen met partners waaronder Utrecht Natuurlijk, CABlab, Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht werken teams studenten vanuit mbo, hbo en wo aan duurzame opgaven, om Utrecht gezonder, leefbaarder en groener te maken.

 

De challenge is een intensieve pressure cooker van vijf dagen, waarin interdisciplinaire teams op verschillende locaties in de stad (Overvecht, Cartesius en Utrecht Science Park) werken en begeleid worden bij het ontwikkelen van hun oplossing.

 

Thema's zijn mobiliteit, bewegen, gezond stedelijk leven, groene leefomgeving en leefbare wijken. Deelname aan de challenge staat open voor studenten van ROC Midden Nederland, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, MBO Utrecht, MBO Amersfoort, Nimeto, Marnix Academie, Grafisch Lyceum Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

 

Wees welkom!

Het bijwonen van de Finale staat open voor alle belangstellenden.  Schrijf in om zeker te zijn van een plaats.

Voorafgaand aan de Finale (aanvang 16.30 uur) is de expositie te bezoeken waar de teams hun oplossingen tentoongesteld hebben. Zij gaan er graag over in gesprek!

 

Meer informatie over de Sustainable City Challenge 2023 is te vinden op de website van de Utrecht Challenge Alliantie.

Finale Sustainable City Challenge 2023
Locatie
Accelerator, Uppsalalaan 17

Inschrijvingen: 0
zaterdag
7 OKT.
Weekend van de Wetenschap Nederlands
Zaterdag 7 oktober, 09:00 - 17:00 uur

KOM KIJKEN WAT DE WETENSCHAP ALLEMAAL KAN 

Zet 7 & 8 oktober 2023 alvast in je agenda voor Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.

Tijdens het weekend kan je overal in Nederland een kijkje nemen achter de schermen van de wetenschap en technologie. Het programma staat op Weekend van de Wetenschap, en laat je inspireren door wat er vorig jaar allemaal te zien en te doen was.

Met programma's op zaterdag en zondag op het Utrecht Science Park van onder meer het Prinses Máxima Centrum en de Universiteit Utrecht, of bezoek de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. 

Het Weekend van de Wetenschap vindt ieder jaar plaats in het eerste volledige weekend van oktober. In 2023 valt dit op 7 & 8 oktober. Van bibliotheek tot bedrijf en van universiteit tot Science park, alle deelnemers openen hun deuren voor een uniek kijkje achter de schermen op het gebied van wetenschap en techniek. Want zo ontdek je wat Wetenschap allemaal kan! Weekend van de Wetenschap is geschikt voor (bijna) alle leeftijden. We focussen ons op gezinnen met kinderen tussen 8 en 14 jaar, maar iedereen kan volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft. Duik in het programma en geniet! 

VOOR IEDEREEN VAN 8 TOT 88 JAAR 
Weekend van de Wetenschap is geschikt voor (bijna) alle leeftijden. We focussen ons op gezinnen met kinderen tussen 8 en 14 jaar, maar iedereen kan volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft. Duik in het programma en geniet!.

Weekend van de Wetenschap
Locatie
Diverse locaties
zondag
8 OKT.
Weekend van de wetenschap Nederlands
Zondag 8 oktober, 09:00 - 17:00 uur

KOM KIJKEN WAT DE WETENSCHAP ALLEMAAL KAN 

Zet 7 & 8 oktober 2023 alvast in je agenda voor Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.

Tijdens het weekend kan je overal in Nederland een kijkje nemen achter de schermen van de wetenschap en technologie. Het programma wordt op 27 september 2023 bekend gemaakt op vorig jaar allemaal te zien en te doen was.

Prinses Máxima Centrum, de Botanische Tuinen Universiteit UtrechtUniversiteit Utrecht UMC Utrecht.

Weekend van de Wetenschap bij de Universiteit Utrecht 
Op zondag 8 oktober opent de Universiteit Utrecht de deuren voor jong en oud. Hoe graaf je fossielen van dinosauriërs op? Hoe werken onze hersenen? Mag je iemand ontslaan vanwege het eten van een donut? Op 8 oktober van 10:30 – 16:00 ontdek je het antwoord op deze en nog veel meer vragen. Door het afwisselende programma ervaar je hoe divers en leuk wetenschap is. Het gratis programma is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar net zo leuk voor nieuwsgierige volwassenen.

Meer informatie: https://www.uu.nl/agenda/weekend-van-de-wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap vindt ieder jaar plaats in het eerste volledige weekend van oktober. In 2023 valt dit op 7 & 8 oktober. Van bibliotheek tot bedrijf en van universiteit tot Science park, alle deelnemers openen hun deuren voor een uniek kijkje achter de schermen op het gebied van wetenschap en techniek. Want zo ontdek je wat Wetenschap allemaal kan! Weekend van de Wetenschap is geschikt voor (bijna) alle leeftijden. We focussen ons op gezinnen met kinderen tussen 8 en 14 jaar, maar iedereen kan volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft. Duik in het programma en geniet! 

VOOR IEDEREEN VAN 8 TOT 88 JAAR 
Weekend van de Wetenschap is geschikt voor (bijna) alle leeftijden. We focussen ons op gezinnen met kinderen tussen 8 en 14 jaar, maar iedereen kan volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft. Duik in het programma en geniet!

Weekend van de wetenschap
Locatie
Diverse locaties
Locaties:
Accelerator, Uppsalalaan 17
HU, Padualaan 101
Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11
Theater Bibliotheek Neude, Neude 11
TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100
UtrechtInc, Padualaan 8
UU Koningsbergergebouw, Budapestlaan 4a-b
UU Minnaertgebouw, Leuvenlaan 4
UU Vening Meineszgebouw, Princetonlaan 8a
Diverse locaties
De Landgoederij, Camminghalaan 30 in Bunnik
English EnglishVol/inschrijving gesloten