Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
9:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
DO
26 SEP.
Heineken Prize lectures at Utrecht University English
UU Koningsbergergebouw, Budapestlaan 4a-b
DO 26 september, 15:30 - 17:30 uur
Heinekenprijs lezingen door Proteomics pioniers Ruedi Aebersold en Matthias Mann

Biochemici Ruedi Aebersold en Matthias Mann krijgen de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2024 toegekend. De jury prijst hun baanbrekende werk op het gebied van proteomics en in het bijzonder hun bijdragen aan nieuwe technieken om grote hoeveelheden eiwitten tegelijkertijd te bestuderen. Dankzij hun prestaties begrijpen we beter hoe gezonde cellen werken en wat fout gaat bij ziekte. Aebersold en Mann wonnen eerder een Bijvoet Medaille. Daarnaast is Mann eredoctor aan de Universiteit Utrecht.

In 2024 is het 60 jaar geleden dat Alfred Heineken de allereerste Heinekenprijs in het leven riep: de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica. Ter gelegenheid van deze speciale jubileumeditie heeft de jury besloten niet één maar twee topwetenschappers te nomineren. Hiermee eert de jury niet alleen het werk van Aebersold en Mann, maar ook het vakgebied proteomics.

Aanjagers proteomics
Bij alle processen in het lichaam zijn eiwitten betrokken. Zonder eiwitten is er bijvoorbeeld geen celdeling, stofwisseling of groei. Lange tijd werd gedacht dat één eiwit, één specifieke functie vervult. Inmiddels weten we dat de biologie veel complexer is. Zo blijkt dat één eiwit met allerlei verschillende eiwitten samenwerkt om diverse functies te vervullen. Om te begrijpen hoe processen in ons lichaam werken, is het dus niet alleen noodzakelijk de eiwitten te identificeren maar ook hun onderlinge interacties bloot te leggen. Grootschalig onderzoek hiernaar heet proteomics. Klik hier voor meer info.

Dit programmaonderdeel wordt mede georganiseerd door Utrecht Life Sciences.


Voertaal
Engels

Heineken Prize lectures at Utrecht University
Locatie
UU Koningsbergergebouw, Budapestlaan 4a-b
VR
27 SEP.
Utrecht Life Sciences: Open Meeting Planetary Health Community English
Botanische Tuinen, Budapestlaan 17
VR 27 september, 11:00 - 14:00 uur

Tijdens dit evenement zullen wetenschappers, faculteiten, medewerkers en studenten elkaar ontmoeten en inspireren. Tijdens deze bijeenkomst kijken we terug op de acties binnen Planetary Health aan de UU en binnen de Life Sciences gemeenschap. We bespreken de rol van de universiteit in transities en geven verder vorm aan de gezamenlijke visie op Planetary Health.  We identificeren de mogelijkheden voor een gezamenlijke Planetary Health onderzoeksagenda en bespreken creatieve ideeën en strategieën om maatschappelijke verandering te bevorderen.



De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel en (live) muziek.


Dit programmaonderdeel wordt georganiseerd door Utrecht Life Sciences.



Voertaal
Engels

Utrecht Life Sciences: Open Meeting Planetary Health Community
Locatie
Botanische Tuinen, Budapestlaan 17
Betweter Festival Nederlands
TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11
VR 27 september, 18:30 - 21:00 uur

Het Betweter Festival is er weer! Ook deze editie wordt TivoliVredenburg gevuld met een unieke mix van talks, muziek, film, interactieve installaties en live wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers en kunstenaars vergroten je wereld in tijden van blikvernauwing. Ze stellen de vragen die ertoe doen, voelen de tijdsgeest aan de tand, en dromen over de wereld van morgen.

 

Het Betweter Festival wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht. Hoofdpartners zijn UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.


Andere partners zijn o.a. Universiteit voor Humanistiek, TivoliVredenburg, SETUP, BNR en Centre for Unusual Collaborations. Het festival is het openingsevent van de Utrecht Science Week.

 

Koop vandaag je ticket nog!



Voertaal
Nederlands

 

Betweter Festival
Locatie
TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11

Inschrijvingen: 0
Symposium Beyond Animal Testing in Biomedical Science Nederlands
HU, Heidelberglaan 7
VR 27 september, 12:00 - 15:30 uur

Tijdens het Symposium “Beyond Animal Testing in Biomedical Science” krijg je een voorproefje van een proefdiervrije toekomst! 

Er worden state-of-the-art technieken gedemonstreerd in de innovatielabs van de Hogeschool Utrecht in samenwerking met het UMCU en UU. Deze labs zijn nauw verbonden aan het programma Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) en het nieuwe op te richten landelijke Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT).

Dus wil jij ervaren:

- Wat de huidige en de toekomstige mogelijkheden voor proefdiervrije innovaties zijn?

- Welke onderzoeken en welke samenwerkingen er binnen het Utrecht Science Park lopen op het gebied van dierproef(vrije)  innovaties?

- Hoe jouw toekomstige werkveld (zowel in de masteropleiding als in het professionele veld) er mogelijk uitziet?

- Welke state-of-the-art technieken onze innovatielabs te bieden hebben op het gebied van Imaging & VR, 3D-Bioprinting, AI & Machine Learning en Geavanceerde celkweek methoden?


Reserveer dan vrijdag 27 september alvast in je agenda!

Klik hier voor meer informatie.


Voertaal
Nederlands

Symposium Beyond Animal Testing in Biomedical Science
Locatie
HU, Heidelberglaan 7
Opening Utrecht Science Week 2024: De derde Utrecht Science Lezing English
Accelerator, Uppsalalaan 17
VR 27 september, 15:30 - 19:00 uur

Let op: Engelstalig

Peter Luijten is vice dean van het Strategisch Thema Life Sciences en Professor of Functional Medical Imaging. Voordat hij in oktober afscheid neemt van de Universiteit Utrecht zal hij de Utrecht Science Lezing geven. 

Zijn voordracht zal in het teken staan van het thema “Van wetenschap naar impact: Utrecht Life Sciences”, inclusief podiuminbreng van talentvolle collega’s uit verschillende thematische communities Life Sciences, waaronder Tzviya Zeev Ben Mordehai, Nico van den Berg, Karijn Suijkerbuijk en Marianna Tryfonidou.

Van wetenschap naar impact: Utrecht Life Sciences
Er is nauwelijks een plek denkbaar die meer disciplines omvat die van vitaal belang zijn voor toponderzoek in de biowetenschappen dan het Utrecht Science Park. Van de 'hard core' moleculaire biologie, scheikunde, wiskunde en natuurkunde tot translationele en klinische wetenschappen. Van molecuul tot micro-organismen, planten, dieren en mensen. Van medicijnontwikkeling tot medische technologie. Al deze expertises op loopafstand. Deze lezing toont en vertelt over de unieke prestaties van de Utrechtse Life Sciences en belicht de kansen voor de maatschappelijke impact in de toekomst.

Praktische informatie 

  • Datum: vrijdag 27 september
  • Programma:
    • 15.30 uur inloop
    • 16.00 uur opening Utrecht Science Week door Jan Henk van der Velden, Anton Pijpers, Arno Hoes en Wilma Scholte op Reimer
    • 16.15 uur Utrecht Science Lezing door prof. dr. Peter Luijten
    • vanaf 17.30 uur borrel
  • Locatie: Accelerator, Utrecht Science Park (adres: Uppsalalaan 17, 3584 CT Utrecht)

Dit programmaonderdeel wordt mede georganiseerd door Utrecht Life Sciences.


Voertaal
Engels

Opening Utrecht Science Week 2024: De derde Utrecht Science Lezing
Locatie
Accelerator, Uppsalalaan 17

Inschrijvingen: 130
MA
30 SEP.
Boulevard of Dreams voor onderzoekers Nederlands
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100
MA 30 september, 11:00 - 15:00 uur

De Boulevard of Dreams is dit jaar speciaal gericht op onderzoekers. Het is jouw kans om te ontdekken hoe je de beste ondersteuning kunt krijgen voor zowel je onderzoek als je carrièreontwikkeling. Onze experts van het Research and Innovation Support Center en andere collega's staan klaar om je te begeleiden bij het vinden van de juiste onderzoeksfaciliteiten en -middelen.

Je krijgt ook de kans om in contact te komen met onze belangrijkste partners, waaronder de Universiteit Utrecht, de EWUU Alliance en Utrecht Life Sciences. Zij zullen zichzelf presenteren en laten zien hoe ze jouw onderzoek kunnen versterken en ondersteunen. 

Ook kun je genieten van demonstraties van baanbrekend onderzoek uit de verschillende strategische programma's van het UMC Utrecht. Laat je inspireren door de nieuwste innovaties en inzichten.

Mis het niet en bezoek de Boulevard of Dreams!


Voertaal
Nederlands

Boulevard of Dreams voor onderzoekers
Locatie
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100

Inschrijvingen: 0
Paneldiscussie: When does research become waste? Nederlands
Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11
MA 30 september, 15:30 - 18:00 uur

Onderzoek drijft de vooruitgang van kennis en gezondheid, maar wist je dat naar schatting 85% van het biomedisch onderzoek in 2009 zinloos was? (Bio)medisch onderzoek is bovendien verantwoordelijk voor 2% van het wereldwijde plastic afval en onderzoeksprioriteiten sluiten niet altijd aan bij de behoeften van belanghebbenden. De recent ontwikkelde handreiking ‘Maatschappelijk verantwoord onderzoek’ bevat vragen die (toekomstige) onderzoekers en docenten helpen stil te staan bij de kenmerken van waardevol wetenschappelijk onderzoek. 

Maar hoe worden deze vragen vertaald naar de huidige wetenschappelijke praktijk? En hoe worden de maatschappelijke waarde, wetenschappelijke waarde én de ecologische impact van biomedisch onderzoek tegen elkaar afgewogen? Daarover gaat de CO2-assistent, samen met jou en een divers panel van experts, in gesprek. In deze paneldiscussie wordt verkend hoe de maatschappelijke impact van onderzoek vergroot kan worden en tegelijkertijd verspilling verminderd wordt. Wanneer is onderzoek zinvol voor de maatschappij? En is er onderzoek dat eigenlijk niet meer zou moeten worden uitgevoerd? Ontdek de antwoorden op deze vragen en denk mee over de toekomst van (bio)medisch onderzoek. 

Dit programmaonderdeel wordt georganiseerd door de CO2-assistent en de Life Science Community Planetary Health.

Programma
15.30 uur inloop, 16.00 tot 17.30 uur programma, daarna is er een borrel. 


Voertaal
Nederlands

Paneldiscussie: When does research become waste?
Locatie
Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11

Inschrijvingen: 47
Workshop Klimaatdesinformatie: vergroot je weerbaarheid tegen dit gezondheidsrisico Nederlands
Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11
MA 30 september, 12:30 - 13:30 uur

In toenemende mate worden desinformatie en misinformatie over klimaatverandering via sociale media verspreid. Van duidelijke onzin, tot goed klinkende meningen over wat we zouden moeten doen en over de vraag of  het nog wel zin heeft om in actie te komen. Opeens is iedereen klimaat- of transitiedeskundige; men weet het beter dan de echte expert. Ondanks het gevaar van desinformatie ontbreekt een serieus tegengeluid vanuit de overheid en de academie vooralsnog. Wat zijn de gevaren van desinformatie en hoe moeten we er als wetenschappers mee omgaan?  Neem deel aan  deze workshop, leer desinformatie te herkennen en tegen te spreken, en ga met collega’s en experts in gesprek.


Workshop onder leiding van Mario Veen.

Dit programmaonderdeel wordt georganiseerd  door Utrecht Life Sciences Planetary Health in samenwerking met Hogeschool Utrecht.



Voertaal
Nederlands

Workshop Klimaatdesinformatie: vergroot je weerbaarheid tegen dit gezondheidsrisico
Locatie
Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11
Sprekers
Mario Veen
Workshop Science of Success English
UU Minnaertgebouw, Leuvenlaan 4
MA 30 september, 16:00 - 17:00 uur

Samenhangende veranderingen in menselijk gedrag zijn cruciaal voor de overgang naar een gezonde en duurzame samenleving. Hoe kunnen zulke veranderingen worden gestimuleerd?  Met andere woorden, welke initiatieven zullen succesvol zijn en welke niet?  Inzicht in de succesmechanismen in zo'n complex systeem als menselijke interacties, het onderwerp van de workshop, zal helpen bij het beantwoorden van deze vragen. 

 

"Maar al te vaak staat succes niet gelijk aan succes. We deden het werk maar kregen de promotie niet; we speelden hard maar werden niet erkend; we hadden het idee maar kregen de eer niet. We overtuigen onszelf ervan dat talent in combinatie met een sterke werkethiek de sleutel is om vooruit te komen, maar we realiseren ons ook dat die combinatie vaak geen resultaten oplevert, zonder dat we begrijpen waarom. ” -- ‘De Formule’ door Albert-Laszlo Barabasi

 

Vraag jij je ook af waarom prestatie noodzakelijk is, maar niet voldoende? Waarom experts het vaak bij het verkeerde eind hebben? Hoe stel je een creatief team samen dat klaar is voor succes? Hoe onze netwerken het meest effectief in te schakelen? Kom dan naar de workshop over “De wetenschap van succes”, gedemonstreerd via wijnproeverijen en scores. Met een Masterclass over “De universele wetten van succes” gegeven door dr. Qingyi Feng (CCSS-coördinator), gevolgd door een experiment over “De wetenschap van succes” gedemonstreerd via wijnproeven en scores.

Het publiek kan deelnemen aan discussies/experimenten over "Wetenschap van Succes", en/of gewoon chillen met een ijsje.


Meer informatie



Voertaal
Engels

Workshop Science of Success
Locatie
UU Minnaertgebouw, Leuvenlaan 4
Sprekers
Qingyi Feng

Inschrijvingen: 23
Walking Dinner Nederlands
Diverse locaties op het Utrecht Science Park
MA 30 september, 17:30 - 21:00 uur

Let op: dit is een besloten event, waarbij je alleen op uitnodiging kunt deelnemen.

Het thema van deze avond is ‘Utrecht Cancer’, waarbij de unieke meerwaarde van de kennisconcentratie binnen één vierkante kilometer en samenwerking op het Utrecht Science Park wordt benadrukt en waarin wordt laten zien hoe deze samenwerking bijdraagt aan baanbrekend onderzoek en ontwikkelingen in de behandeling van kanker. 


Dit programmaonderdeel wordt mede georganiseerd door Utrecht Life Sciences.


Voertaal
Nederlands

Walking Dinner
Locatie
Diverse locaties op het Utrecht Science Park

Inschrijvingen: 0
Filmavond + Q&A | Help, Utrecht overstroomt! Nederlands
HU, Padualaan 101
MA 30 september, 19:30 - 21:00 uur
Podium x Green Office HU


Oké wacht. De zeespiegel stijgt en wij blijven rustig in ons lage landje wonen? Is het vertrouwen in de dijken niet een beetje delulu? Ontdek het tijdens deze avond!

Om de HU Dag van de Duurzaamheid te openen, organiseert de Hogeschool Utrecht de avond ervoor een event met niemand minder dan Nicolaas Veul en zijn docu 'De klimaatverkenner'. Je kent hem ongetwijfeld van zijn documentaire Pisnicht: the movie óf van zijn 100 dagen series. In De klimaatverkenner onderzoekt Nicolaas wat de stijgende zeespiegel betekent voor Nederland. 'Hoe lang houden we hier in Utrecht nog droge voeten?'. De binnenstad zit voorlopig safe maar Leidsche Rijn kan binnen 1 generatie al onder water komen te staan! Nicolaas verkent de risico’s en gaat op zoek naar een plan B.

Gaan we allemaal naar Noorwegen emigreren of wordt de Achterhoek de nieuwe Randstad? Nicolaas heeft het voor je uitgezocht! Leun lekker achterover en laat je verrassen door deze film. Achteraf is er een gesprek met Nicolaas en is er ruimte voor vragen uit de zaal. Mis het niet en meld je aan!

Meld je aan
Het programma is open voor iedereen: HU-studenten, HU-medewerkers, UU-studenten en iedereen daarbuiten die geïnteresseerd is in dit onderwerp. Reserveer je plekje en wees er gratis bij!

Pizza-actie voor HU-Studenten
Blijf na de les hangen op de HU voor onze Vega Pizza Party om 18:30, voorafgaand aan de filmavond! Voor maar 5 euro krijg je een vegetarische pizza en een drankje. Liever een vegan pizza? Stuur een mailtje naar podium@hu.nl en het wordt geregeld!


Voertaal
Nederlands

Filmavond + Q&A | Help, Utrecht overstroomt!
Locatie
HU, Padualaan 101
DI
1 OKT.
Dialoog Samen Reizen Nederlands
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100
DI 1 oktober, 10:00 - 11:00 uur

Van harte welkom bij de dialoog Samen Reizen! Deze wordt georganiseerd naar aanleiding van de bijzonder waardevolle opbrengsten van de Proeftuin Duurzaam Vervoer. Celina Kroon, programmamanager Duurzaamheid van UMC Utrecht, gaat met de deelnemers aan de slag om reizen naar en van het Utrecht Science Park nog veiliger te maken.

Centraal staat reizen met de fiets. Want fietsen is gezond en duurzaam. Maar is fietsen ook veilig? Als de dagen weer natter en korter worden, neemt de animo om te reizen met de fiets altijd af. Tegen de regen helpt een regenpak, maar alleen in het donker fietsen geeft soms een onveilig gevoel. Zeker nu er net weer een fietsentrekker actief is geweest.

Hoe kan je je alleen voelen in een gebied waar meer dan 30.000 mensen werken en dagelijks 70.000 mensen naartoe reizen? Wat te doen om reizen met de fiets veiliger te maken? Hoe organiseer je samen fietsen en hoe maak je fietsroutes sociaal veiliger? Waar zou een app gericht op samen fietsen aan moeten voldoen? Zij er andere belemmeringen die moeten worden aangepakt?

Kortom: de dialoog biedt alle ruimte voor ideeën, suggesties, concepten, aanbevelingen en ervaringen om reizen nog sociaal veiliger en gezelliger te maken. Graag horen we ook jouw inbreng als ervaringsdeskundige. Waar gaan we het eerst mee aan de slag?

Schrijf je nog wel even in. Dan weten we dat we op je kunnen rekenen!


Voertaal
Nederlands

Dialoog Samen Reizen
Locatie
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100
Sprekers
Celina Kroon

Inschrijvingen: 7
Lagerhuisdebat: Activism by researchers and research supporters English
Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11
DI 1 oktober, 15:30 - 17:30 uur

Onderzoekers en onderzoeksondersteuners wordt niet alleen verwacht dat ze werken aan excellent onderzoek, maar ook dat ze een impact hebben op de maatschappij. Hoewel individuele onderzoekers en onderzoeksondersteuners verschillende manieren kiezen om een dergelijke impact te hebben, variërend van outreach tot protestacties, is er geen consensus binnen de onderzoeksgemeenschap over welke vorm van betrokkenheid het meest effectief is, noch een eenduidig antwoord op de cruciale vraag of activisme de geloofwaardigheid van degenen die zich ermee bezighouden beïnvloedt.

In deze workshop wordt een debat gehouden ('lagerhuis'-stijl) om argumenten voor en tegen activisme van onderzoekers en onderzoeksondersteuners te verzamelen en te toetsen. Het publiek wordt willekeurig in twee groepen verdeeld, met de opdracht om argumenten voor of tegen een specifieke vorm van activisme voor te bereiden. De groepen krijgen vervolgens de gelegenheid om hun standpunten uit te wisselen tijdens een kort debat. Het doel is om het denken binnen het publiek aan te scherpen over wanneer (of wanneer niet) mensen die in en rond onderzoek werken activistisch kunnen en zouden moeten zijn.

Onder leiding van Erik van Sebille, hoogleraar Oceanografie en hoogleraar Publiek engagement.


Voertaal
Engels

Lagerhuisdebat: Activism by researchers and research supporters
Locatie
Stichting Utrecht Science Park, Heidelberglaan 11

Inschrijvingen: 0
Publieksevent Ziekenhuis van de Toekomst Nederlands
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100
DI 1 oktober, 18:30 - 21:00 uur

JE EIGEN CELLEN ALS MEDICIJN!
Stel je eens voor: een wereld waarin geen tekort is aan donororganen en waarin door letsel, ziekte, slijtage of slechte genen beschadigde organen kunnen worden gerepareerd door lichaamseigen cellen te gebruiken. Het klinkt als toekomstmuziek, maar de realiteit is dichterbij dan je denkt. Ontdek hoe met eigen cellen ziekten kunnen worden behandeld en laat je verrassen door de laatste stand van de wetenschap en spannende demonstraties.

 

LEZINGEN
Roel Custers, orthopedisch chirurg: “Artrose in de knie is een groeiend probleem en een kunstknie niet altijd succesvol. Lichaamseigen kraakbeencellen en moderne technologieën als 3D bioprints zijn veelbelovend.”

- Karin Gerritsen, nefroloog: “Patiënten met ernstig nierfalen hebben dialyse of een niertransplantatie nodig. De nadelen van dialyse en het tekort aan donornieren inspireren tot alternatieven. De ‘draagbare kunstnier’ maakt dialyse beter, duurzamer en minder belastend.”

- Joost Fledderus, bioloog: “Stamcellen voor dummies: waarom zijn stamcellen zo belangrijk en hoe kunnen ze de toekomst van behandelingen veranderen? Ze helpen het ontstaan van ziektes beter te begrijpen en worden gebruikt om gepersonaliseerde medicijnen te ontwerpen.”

- Manon Benders, kinderarts-neonatoloog: “Ieder jaar worden in Nederland ruim 5000 baby’s geboren met een moeilijke start. Zij worden opgenomen op een intensive care. Hierdoor ontstaat in sommige gevallen hersenschade. Stamcellen, toegediend via neusdruppels, helpen de schade te repareren.”

- Sabine Fuchs, kinderarts metabole ziekten: “Metabole ziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen. Maar hier kan verandering in komen! Met de nieuwste genetische technieken wordt gewerkt aan genezing van metabole ziekten.”

- Renske ten Ham, gezondheidseconoom: “Cel- en gentherapieën kunnen levensreddend zijn voor patiënten bij wie andere behandelingen niet helpen. De complexiteit van werken met celtherapieën maakt deze veel duurder dan reguliere behandelingen. De prijs van innovatie: wat mag het kosten?”


DEMONSTRATIES
Intimate Implant: hoe is het om te leven met een regeneratief implantaat? Medisch-ethisch onderzoekers Anne-Floor de Kanter en Manon van Daal ontwikkelden met ontwerper Bertrand Burgers het kunstproject Intimate Implant. Drie kunstobjecten laten je voelen wat een regeneratief implantaat met je doet.

- HelpdeskRM: wat wil je weten? Zelf je antwoorden zoeken op deze website (RM=Regenerative Medicine). Wat zijn stamcellen? Kunnen we straks hele organen printen? Wat is gentherapie? Hoe maak je een organoïde? Stel je vragen aan de experts.

- BIOBank: samen in gesprek over de ontwikkeling van organoïden als verdienmodel. Kan dat zomaar? De mogelijkheden om organoïden toe te passen lijken onbegrensd. Waar oorspronkelijk met name ziekenhuizen en wetenschappers zich hiermee bezig hielden, ziet nu ook de industrie de enorme commerciële potentie. Maar moeten we dat wel willen? Schuif aan op de bank bij bio-ethici en gezondheidseconomen.

- ICAT: hoe vertaal je baanbrekende innovaties naar de reguliere patiëntenzorg? Medewerkers van het Innovation Center for Advanced Therapies (ICAT) gaan met je in gesprek over de enorme uitdaging om de spectaculaire resultaten van toponderzoekers te vertalen naar de praktijk van alledag: klinische toepassingen.

- Medicijnen op maat: hoe je eigen cellen voorspellen of een medicijn bij jou werkt. Met behulp van stamcellen kun je organoïden opkweken. Eén van de voordelen van organoïden is, dat je er medicatie op kunt testen. Jeffrey Beekman en zijn team vertellen artsen welke medicatie aanslaat bij welke patiënt en welke niet.

- 3D-technologie: kunnen we straks hele organen printen? De onderzoeksgroep van Jos Malda ontwikkelt nieuwe bio-printtechnieken en weefselspecifieke bio-inkt. Door middel van het 3D-printen van levende cellen en ondersteunende materialen werken zij aan de ontwikkeling van implantaten voor de behandeling van onder meer gewrichtsschade en -slijtage bij mens en dier.


PROGRAMMA:
18.30 inloop & demonstraties
19.00 lezingenprogramma met demonstraties in de pauze
22.00 einde.

Dit programmaonderdeel wordt mede georganiseerd door Utrecht Life Sciences.

Klik hier voor meer informatie.

Joost Fledderus en Roel Custers nodigen je van harte uit. Bekijk de video's hier


Inschrijven is niet meer mogelijk, wil je graag op de wachtlijst gezet worden? Klik dan op onderstaande button inschrijven (externe link).


Voertaal
Nederlands

Publieksevent Ziekenhuis van de Toekomst
Locatie
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100
Het Binnenste Buiten: HKU-dag Kunst en Onderzoek Nederlands
Botanische Tuinen, Budapestlaan 17
DI 1 oktober, 10:00 - 17:30 uur
Future Health Expo

Wat betekent ‘care’ in een wereld die voortdurend in verandering is? Dat is een vraagstuk dat veel HKU’ers bezighoudt. Gezondheid en klimaat beïnvloeden ons en elkaar.  Ze vragen om een herziening van hoe wij, mens en niet-mens, gezamenlijk zorg gaan dragen voor onze wereld. Om het echt anders te kunnen gaan doen is het essentieel om bestaande normen ter discussie te stellen en nieuwe vorm te geven. In deze context rijst de vraag: Welke soorten kennis nemen we serieus, en hoe worden we inclusiever? Traditionele, disciplinaire vormen van onderzoek zijn niet langer toereikend. Artistiek onderzoek biedt een houding en werkwijze, die zintuiglijk, fenomenologisch en betekenisvol is. Deze onderzoeksmethodes helpen ons zoeken naar de alledaagse puzzelstukjes die nodig zijn om de wereld om ons heen beter te begrijpen. Én deze (op)nieuw vorm te geven.

Op 1 oktober duiken we graag met jou, te midden van de Future Health Expo 2024 ‘Het Binnenste Buiten’ in de Utrechtse Botanische Tuinen, in het rijke palet aan onderzoek dat de HKU te bieden heeft, om samen na te denken over artistieke, co-creatieve en zorgzame manieren om onze wereld beter te begrijpen en vorm te geven.

Programma

Plenaire opening, locatie: La Tentina
Hosts: Gjilke Keuning (Kwartiermaker Kunst van Zorg en Welzijn) en Veerle Spronck (Associate lector Waarde(n)vol Ondernemen in en door de Kunsten)

10:00 – 10:30: Inloop/ontvangst
10:30 – 10:45: Welkom
10:45 – 11:00: Introductie vanuit de HKU Onderzoekseenheid door Nirav Christophe (lector Grensverleggende Artistieke Praktijken)
11:00 – 11:25: Keynote carrousel: een verfrissende HKU-duik in maatschappelijke opgaven

11:25 – 11:45: Koffie/thee pauze

11:45 – 12:00: Performance ‘Schemertij’ Loes ten Den (alumna HKU Design for Change and Innovation)
12:00 – 12:20: Panelgesprek ‘Pedagogies of Care’ (o.a. met Fabiola Camuti (lector Critical Creative Pedagogies))
12:20 – 12:30: Afsluiting ochtend, uitleg tour + workshops

12:30 – 13:30 Lunch + Keuze Expo tour of Expeditie tour

13:30 – 15:00 Ronde 1: Workshops

Keuze 1.
Co-creatief en inclusief onderzoek: Hoe doe je dat?
O.l.v. Jolanda Schouten (beeldend kunstenaar en docent bij HKU)
Locatie: Serre

Keuze 2.
Zorgzaam improviseren
O.l.v. Joost van Wijmen (social designer) i.s.m. Universiteit van Humanistiek en Meaningful Artistic Research
Locatie: La Tentina

15:00 – 15:30 Wissel + pauze

15:30 – 17:00 Ronde 2: Workshops

Keuze 1.
Hoger (kunst)onderwijs als zorgzaam ecosysteem? Aan de slag!
O.l.v. Fabiola Camuti, Walter van Andel & Veerle Spronck (lectoren HKU)
Locatie: Serre

Keuze 2.
Ontmoet je niet-menselijke buren
O.l.v. Martijn van Gessel (docent en onderzoeker HKU)
Locatie: Stretchtent

17:00 – 17:30 Plenaire afsluiting

 

Het Binnenste Buiten: HKU-dag Kunst en Onderzoek
Locatie
Botanische Tuinen, Budapestlaan 17
Dag van de Duurzaamheid Nederlands
HU, Padualaan 101
DI 1 oktober, 10:30 - 16:00 uur
“Een sociale en rechtvaardige duurzaamheidstransitie”

Op dinsdag 1 oktober wordt de Dag van de Duurzaamheid georganiseerd door de Hogeschool Utrecht als onderdeel van de Utrecht Science Week. 

Er is een mooi programma samengesteld, met plenaire onderdelen, workshops, een Green Market en een feestelijke afsluiting op het duurzaamheidsplein.

Het programma
Het programma bestaat dit jaar uit de volgende onderdelen: 

10.30-12.00 – Plenair programma, met o.a.: 

  • Opening door Wilma Scholte op Reimer (voorzitter van het CvB van de Hogeschool Utrecht) en dagvoorzitter Aniek Moonen. 
  • Keynote van Eva Rovers (schrijver, spreker en directeur Bureau Burgerberaad).
  • Panelgesprekken met Eva Rovers, Wilma Scholte op Reimer, student Anass Loukili en docent Emre Çiçek. 

12.00-13.00 - Lunch op de Green Market voor alle bezoekers 

13.00-14.30 - Workshopronde (workshops worden nog nader ingevuld) 

14.30-16.00 - Netwerken op Green Market 

De Dag van de Duurzaamheid vindt plaats bij de Hogeschool Utrecht, op Padualaan 101 in de grote collegezaal.  


Voertaal
Nederlands

Dag van de Duurzaamheid
Locatie
HU, Padualaan 101
Book Club, 'Less is More' English
Botanische Tuinen, Budapestlaan 17
DI 1 oktober, 17:00 - 19:30 uur

Het KNAW rapport over Planetaire Gezondheid stelt dat technologische aanpassing waarschijnlijk onvoldoende is om de ecologische crisis tegen te gaan en de samenleving binnen Planetaire Grenzen te laten functioneren. Toonaangevend denker en econoom Jason Hickel schreef het boek “Less is more” over de noodzaak en mogelijkheden van uitgroei-economieën (“Degrowth”). Hij beschrijft hoe oneindige economische groei altijd ten koste gaat van mensen, dieren of de natuur en hoe een samenleving die niet primair gericht is op groei, gezondheid, gelijkheid en welzijn als kern kan hebben. Geïntrigeerd door deze ideeën? Of heb je misschien twijfels? Kom naar de boekenclub, leer meer over ontgroeiing en ga met ons in gesprek.

Workshop onder leiding van Megan Milota.
Dit programmaonderdeel wordt georganiseerd door Utrecht Life Sciences Planetary Health in samenwerking met De Nieuwe Utrechtse School.


Voertaal
Engels

Book Club, 'Less is More'
Locatie
Botanische Tuinen, Budapestlaan 17
Sprekers
Megan Milota
Spacebuzz Nederlands
Genevelaan 7
DI 1 oktober, 10:30 - 12:00 uur

Bekijk onze prachtige, maar ook kwetsbare, planeet Aarde van bovenaf! 
Maak een ritje in de SpaceBuzz en ervaar het ‘overview effect’ dat astronauten in de ruimte ervaren! SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig, voorzien van de nieuwste 4D Virtual Reality (VR) technologie. Aan boord ga je, onder leiding van commandant André Kuipers, op expeditie naar de ruimte. Een reis die je perspectief op de aarde voorgoed verandert.

Praktisch:
De SpaceBuzz is onderdeel van de Dag van de Duurzaamheid van Hogeschool Utrecht en staat de hele dag op Genevelaan 7. Van 10:30 tot 12:00 is de SpaceBuzz echter voor iedereen toegankelijk, ook als je geen bezoeker bent van de Dag van de Duurzaamheid. Schrijf je ter plaatse in voor een 20 minuten durende vlucht en beleef deze unieke ervaring!

Wees er snel bij, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan bij de SpaceBuzz zelf.

Let op: Voor en na deze tijdsperiode is de SpaceBuzz alleen beschikbaar voor bezoekers van de Dag van de Duurzaamheid.

Veel plezier bij de SpaceBuzz!


Voertaal
Nederlands

Spacebuzz
Locatie
Genevelaan 7

Inschrijvingen: 0
WO
2 OKT.
Dialoogsessie Samenwerken aan gezond en circulair water Nederlands
HU, Padualaan 101
WO 2 oktober, 15:15 - 17:00 uur

“In Nederland waarschuwen watermanagers al langer voor problemen met waterkwaliteit en beschikbaarheid van schoon drinkwater. Toch lijkt er onvoldoende te gebeuren. Is er een ramp nodig, of gaan we nu eindelijk handelen naar wat de situatie vraagt?” 

Marjolijn Haasnoot, onderzoeker klimaatadaptatie bij Deltares en Universiteit Utrecht.


In gesprek met politici, wetenschappers, technologen, communicatieprofessionals, docenten, ondernemers en andere professionals over de vraag wie wat gaat doen om Nederland, Europa en de wereld van voldoende en kwalitatief (drink)water te voorzien.

 

Programma

 

15.30   Welkom en opening

Michiel van der Stelt, Programmamanager Duurzaamheid Hogeschool Utrecht
en Roberta Hofman, Senior onderzoeker Hogeschool Utrecht & KWR

 

15.45    Analyse
Thomas ter Laaksenior onderzoeker Chemische Waterkwaliteit KWR

 

 

15.55   Samen werken aan gezond en circulair water: wat gaan we doen en wie doet wat?

Dialoog met deelnemers en panel onder leiding van Michiel van der Stelt


Panelleden:

·       Cis Apeldoorn, Secretaris-Directeur Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

·        Arjan van den Born, Algemeen directeur ROM Utrecht

·        Doeke Schippers, Leading Professional Vitens

·        Thomas ter Laak, senior onderzoeker Chemische Waterkwaliteit KWR

 

 

16.50     Reflectie op urgentie, prioriteiten en haalbaarheid

Martin van Gelderen, Afdelingshoofd Stoffen en Waterketen Ministerie van IenW

 

17.00    Einde dialoog; borrel en napraten.




Voertaal
Nederlands

Dialoogsessie Samenwerken aan gezond en circulair water
Locatie
HU, Padualaan 101
Eerlijke voedseltransities, gezondheid en afnemende groei English
De Moestuin Maarschalkerweerd
WO 2 oktober, 19:15 - 21:00 uur

Tijdens dit evenement onderzoeken we de toekomst van onze voedselsystemen door middel van kunst, fotografie, wetenschap, verbeelding en levende bibliotheken. 


Onze voedselsystemen maken de planeet en haar bewoners ziek. 44% van onze bewoonbare grond wordt gebruikt voor intensieve landbouw en veeteelt. Deze landbouw leunt op het gebruik van mest, pesticiden en veelvuldig watergebruik. Ze verlegt zo de grenzen van onze planeet, vervuilt ons water, onze lucht en ons voedsel en bedreigt zo onze gezondheid. Bovendien werken in deze sector mensen in de meest kwetsbare posities, die hard worden getroffen door de klimaatcrisis. Het verminderen van voedselverspilling en het toewerken naar plantaardige(re) voedselsystemen staan hoog (respectievelijk oplossing 3 en 4) in de oplossingen om klimaatverandering effectief tegen te gaan. Tijdens deze avond verkennen we hoe we onze gezondheidssystemen anders en eerlijker kunnen organiseren voor de gezondheid van natuur en mens. 


Na de openingslezingen neemt de sessie de vorm aan van een levende bibliotheek. Hier zullen verschillende groepen discussiëren over verschillende visies op de toekomst die werken aan een gezondere en eerlijkere wereld. Aanwezigen krijgen de ruimte om te interageren met experts.


Met de World Press Photo bekroonde fotograaf Kadir van Lohuizen.

Dit programmaonderdeel wordt georganiseerd door Utrecht Life Sciences Planetary Health in samenwerking met Utrecht Pathways to sustainability: Future Foods en Nieuwe Utrechtse School: Van Hier Naar […].


Voertaal
Engels

Eerlijke voedseltransities, gezondheid en afnemende groei
Locatie
De Moestuin Maarschalkerweerd
Pubquiz voor studenten Nederlands
UU Minnaertgebouw, Leuvenlaan 4
WO 2 oktober, 17:00 - 21:00 uur

Ben jij de alwetende over Utrecht en het Utrecht Science Park? Studeer je of voel je je nog student en heb je zin in een gezellige avond? 


Strijd met je team tijdens 8 spannende rondes voor één van de felbegeerde prijzen in de Utrecht Science Park Pubquiz tijdens de Utrecht Science Week. 


We starten deze avond met gratis pizza's en sluiten af met een gezellige borrel. De eerste twee drankjes krijg je van de organisatie. 


Programma

Inloop en pizza's: 17.00 - 18.00 uur 

Pubquiz: 18.00 - 20.00 uur 

Prijsuitreiking en borrel: 20.00 - 21.00 uur 


Meld je snel aan, want er is beperkte capaciteit in het café en vol=vol.


Voertaal
Nederlands

Pubquiz voor studenten
Locatie
UU Minnaertgebouw, Leuvenlaan 4
Animales lezing: Better science with fewer laboratory animals: a techno-moral revolution English
Anatomiegebouw, Bekkerstraat 141
WO 2 oktober, 19:00 - 20:30 uur
Zesde voordracht Stichting Animales


Let op: Engelstalig 

Op woensdag 2 oktober 2024 organiseert de Universiteit Utrecht de zesde voordracht van stichting Animales. De stichting heeft als doel om dierenwelzijn te bevorderen. Dit jaar is de spreker Daniela Salvatori, hoogleraar Comparative Anatomy and Physiology bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Salvatori is een internationale autoriteit op het gebied van proefdiervrije innovaties in onderwijs en onderzoek.

De titel van haar voordracht is: ‘Better science with fewer laboratory animals: a techno-moral revolution’. De lezing is in het Engels. Daarnaast is er een randprogramma met onder meer demonstraties en presentaties over proefdiervrije innovaties.

Praktische informatie
Voordracht: Better science with fewer laboratory animals: a techno-moral revolution (in English)
Datum: Woensdag 2 oktober 2024
Tijd: ontvangst met koffie en thee vanaf 19:00, na afloop van de lezing is er een borrel en randprogramma

Over stichting Animales
Samen bouwen aan een toekomst waarin elk dier in Nederland de zorg en liefde krijgt die het verdient. Dat is de missie van stichting Animales. De stichting richt zich daarbij op het bevorderen van dierenwelzijn door financiële ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek.


Dit programmaonderdeel wordt mede georganiseerd door Utrecht Life Sciences.


Voertaal
Engels

Animales lezing: Better science with fewer laboratory animals: a techno-moral revolution
Locatie
Anatomiegebouw, Bekkerstraat 141
DO
3 OKT.
U-Forward Life Sciences BreakFast (vanaf 7 uur) Nederlands
Accelerator, Uppsalalaan 17
DO 3 oktober, 07:00 - 10:00 uur
Let op: dit event start om 07:00 uur.

Na meerdere succesvolle edities met 25+ life sciences ondernemers organiseren Stichting Utrecht Science Park, Gemeente Utrecht en ROM Regio Utrecht de vijfde U-Forward Life Sciences BreakFast 'Utrecht Science Week editie'. 

Deze editie vindt plaats op donderdag 3 oktober in de Life Science Incubator op het Utrecht Science Park. Alle life sciences ondernemers uit de regio Utrecht zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de ontbijtsessie. 

Elke sessie wordt er een gevarieerd programma aangeboden met ruimte voor inspirerende gesprekken van ondernemers. Neem deel aan de ontbijtsessie om te netwerken, ideeën uit te wisselen en in contact te komen met andere life sciences entrepreneurs, onder het genot van een croissant en goede koffie. 

Wil je deelnemen? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar Annemarie Dijkman: annemarie.dijkman@utrechtsciencepark.nl.

Vertel het door in je netwerk en sluit je aan bij de besloten LinkedIn groep om met elkaar in contact te komen.


Voertaal
Nederlands

U-Forward Life Sciences BreakFast (vanaf 7 uur)
Locatie
Accelerator, Uppsalalaan 17

Inschrijvingen: 0
Rondetafelgesprek over ethische academische partnerschappen: Een collaboratieve brainstorm English
Online meeting
DO 3 oktober, 12:30 - 13:30 uur

Welke waarden moeten academische partnerschappen sturen en hoe moeten we samenwerken met industrieën die een impact kunnen hebben op de gezondheid of de planeet? We nodigen je uit voor een rondetafelgesprek om te brainstormen over de toekomst van ethische partnerschappen in de academische wereld, op initiatief van de studentenorganisatie IFMSA-NL.

Deze sessie zal onderzoekers, studenten en universiteitsmedewerkers samenbrengen om belangrijke vragen te onderzoeken: Welke principes moeten onze samenwerkingen vormgeven? Hoe gaan we om met potentiële conflicten met industrieën die de volksgezondheid of het milieu beïnvloeden? Door middel van een open dialoog en verschillende perspectieven willen we een kader ontwikkelen voor partnerschappen die onze waarden van duurzaamheid, integriteit en sociale verantwoordelijkheid weerspiegelen.

Schrijf je nu in en werk samen met ons aan een meer ethische academische toekomst! 🌱

Dit programmaonderdeel wordt georganiseerd door Utrecht Life Sciences Planetary Health.

Voertaal
Engels

Rondetafelgesprek over ethische academische partnerschappen: Een collaboratieve brainstorm
Locatie
Online meeting
Keynote Lecture Jos Malda: The success of collaboration: team science in practice English
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100
DO 3 oktober, 13:30 - 14:45 uur

Hoe draagt team science bij aan interdisciplinaire samenwerking binnen wetenschappelijk onderzoek? Hoe beïnvloedt het innovatie en creativiteit binnen onderzoeksprojecten? En hoe kan team science bijdragen aan de professionele ontwikkeling van onderzoekers? Tijdens deze lezing deelt Jos Malda succesvolle voorbeelden uit de praktijk en bespreekt hij de ervaringen van zijn team vanuit verschillende niveaus. Vervolgens gaat hij in gesprek met tafelgasten om verschillende perspectieven te bespreken. Na afloop is er ruimte voor deelnemers om met elkaar in interactie te gaan.

Jos Malda is hoogleraar Biofabrication in Translational Regenerative Medicine bij het Regenerative Medicine Center Utrecht, een samenwerkingsverband van UMC Utrecht en Universiteit Utrecht. Met zijn team richt hij zich op de ontwikkeling van innovatieve 3D bioprinting technologieën voor het maken van weefsels en organen.


Voertaal
Engels

Keynote Lecture Jos Malda: The success of collaboration: team science in practice
Locatie
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100
Sprekers
Jos Malda
Genmab: Healthcare and Laboratories of the Future English
Accelerator, Uppsalalaan 17
DO 3 oktober, 15:30 - 18:30 uur
Vormgeven aan de toekomst van gezondheidszorg en laboratoria.

Plenaire Sessie + Health of the Future Fair
Ontdek de baanbrekende innovaties die de gezondheidszorg en laboratoriumwetenschappen transformeren tijdens de exclusieve Plenaire Sessie en Gezondheid van de Toekomst Beurs.

Plenaire sessie (16:00 - 16:45)  
Ontmoet de koplopers uit de industrie, gezondheidszorg en academische wereld in een dynamische paneldiscussie. Ontdek hoe automatisering, digitale transformatie en Artificial Intelligence (AI) een revolutie teweegbrengen in laboratoria en de gezondheidszorg, en leer hoe onderwijsinstellingen zich ontwikkelen om de volgende generatie wetenschappers en professionals in de gezondheidszorg op te leiden.

Presentatoren (elk 5 min) en panelleden (30 min Q&A) uit de biotechindustrie (Genmab), gezondheidszorg en onderwijs zullen verschillende onderwerpen bespreken, zoals:

  • Zal AI wetenschappers en onderzoeksassistenten vervangen?
  • Hoe kan AI de ontwikkeling en goedkeuring van medicijnen versnellen?
  • Kan technologie meer thuiszorg voor patiënten mogelijk maken?
  • Wat zijn de grootste uitdagingen bij het integreren van AI in laboratoria en de gezondheidszorg?
  • Hoe moet het onderwijs zich aanpassen om toekomstige professionals voor te bereiden?

Breng je vragen en inzichten mee voor een boeiende discussie met het panel van experts.

16.00 Welkom en opening
Rob Ruijtenbeek, Vice President, Hoofd Antibody Discovery Technologies Genmab                            

AI in de biotechindustrie: Genmab
Chris Klijn, vicepresident, hoofd Discovery Data Science & Target Discovery Genmab

AI in gezondheidszorgonderzoek: UMC Utrecht                            
Karijn Suijkerbuijk, hoogleraar, translationeel medisch oncoloog UMC Utrecht                             

Vormgeven aan de toekomst van gezondheidszorg en laboratoria
Panelleden:

  • Marc TeunisAssociate Professor Hogeschool Utrecht in het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry, Data Science Group
  • Koen Verheijen, UU Student Medicines (Mebiose)
  • Jan Paul van Meenen, UU student Bio-informatica (InSilico)
  • Chris Klijn, Vice President, Hoofd Discovery Data Science & Target Discovery Genmab
  • Karijn Suijkerbuijk, Hoogleraar, Translationeel Medisch Oncoloog UMC Utrecht     

16.45 Conclusies

Health of the Future Fair (16:45 - 18:30)  
Netwerk met vertegenwoordigers van toonaangevende bedrijven, zorginstellingen en onderwijsinstellingen. Ontdek carrièremogelijkheden, bekijk en ervaar innovaties en bespreek de toekomst van de biowetenschappen onder het genot van een hapje en een drankje.

Vertegenwoordigd zijn onder andere: Genmab, Bilthoven Biologicals, DataChaperone, GenDxHubrecht Instituut, ICAT/KALCIO Healthcare, Mebiose, InSilico en PD VALUE.

Voor wie is dit programmaonderdeel bedoeld?

1. Studenten: BSc-, MSc- en PhD-studenten in biowetenschappen, geneeskunde, biochemie, voedingswetenschappen, datawetenschappen en aanverwante vakgebieden.

Voor GSLS master studenten telt dit event als LSA career event. Als je student bent, meld je dan aan met je student emailadres. 

2. Utrecht Science Park medewerkers: Netwerk en verken de mogelijkheden voor het werven van talent.

Ben jij erbij?
Inloop vanaf 15:30 uur. Mis deze kans niet om voorop te lopen op het gebied van innovatie in de gezondheidszorg en laboratoria. Tot dan!


Voertaal
Engels

Genmab: Healthcare and Laboratories of the Future
Locatie
Accelerator, Uppsalalaan 17

Inschrijvingen: 154
Eco-emoties: filmvertoning en Socratische dialoog English
Slachtstraat Filmtheater, Slachtstraat 5
DO 3 oktober, 19:00 - 21:00 uur

Hoe raakt de klimaatcrisis ons emotioneel en hoe kunnen we deze gevoelens omzetten in actie? Kom naar een boeiend evenement over eco-emoties, georganiseerd door de Universiteit Utrecht.

We beginnen met een vertoning van de korte film 'Over Morgen' met filmmaker Finn van Dij, die laat zien hoe jongeren worden geraakt door de klimaatcrisis. Na de film zal filosoof Rudolf Kampers ons begeleiden in een dialoog om onze eigen klimaatemoties te onderzoeken en hoe we deze gevoelens kunnen toelaten en kunnen blijven werken aan verandering.

Dit evenement is toegankelijk voor medewerkers, wetenschappers en studenten van de Universiteit Utrecht, maar ook voor Utrechters en klimaatverdedigers die willen nadenken over de emotionele dimensies van de klimaatcrisis.

Registreer nu🌍

Dit programmaonderdeel wordt georganiseerd door Utrecht Life Sciences Planetary Health.

Voertaal
Engels

Eco-emoties: filmvertoning en Socratische dialoog
Locatie
Slachtstraat Filmtheater, Slachtstraat 5
Bezoek labs Hubrecht Instituut Nederlands
Hubrecht Instituut, Uppsalalaan 8
DO 3 oktober, 13:30 - 15:15 uur

Unieke mogelijkheid om het Hubrecht Instituut te bezoeken!

Het Hubrecht Instituut opent de deuren voor een uniek bezoek aan hun labs. Er is ruimte voor 30 bezoekers, die na een korte inleiding in 3 groepjes worden meegenomen om van dichtbij kennis te maken met de kern van het wetenschappelijk onderzoek. De researchers nemen je mee in hun bijzondere zoektochten. Laat je deze kans niet ontnemen om met hen in gesprek te gaan over hun onderzoek!

Programma
13.30 Ontvangst met koffie
13.45 Welkom en opening

Jeroen den Hertog, managing director Hubrecht Instituut

14.15 Start rondleidingen langs:
- Zebravissen
- Single cell core faciliteit (DNA-analyse in individuele cellen)
- Fruitvliegen lab

15.15 Einde bezoek

Aansluitend de gelegenheid om aan de overkant in de Accelerator de bijeenkomst ‘het Lab van de Toekomst’ te bezoeken waar ook een onderzoeker van het Hubrecht aanwezig is op de "Health of the Future Fair".

Bezoek labs Hubrecht Instituut
Locatie
Hubrecht Instituut, Uppsalalaan 8

Inschrijvingen: 17/30
Interactive Preventive Health Seminar English
Botanische Tuinen, Budapestlaan 17
DO 3 oktober, 14:30 - 17:00 uur
Levensstijl en gezonde leefomgevingen bevorderen door transdisciplinaire samenwerking


Let op: Engelstalig 

Preventieve gezondheid is een hoeksteen geworden in het streven naar gezondheid en welzijn op lange termijn en speelt een cruciale rol in het verlichten van de druk op het gezondheidszorgsysteem. Een van de centrale thema's in de preventieve gezondheidszorg is dan ook om de gezondheid te behouden en mensen zo lang mogelijk gezond te laten leven. Leefstijlinterventies en de ontwikkeling van gezonde leefomgevingen zijn beide essentieel om dit doel te ondersteunen.

Het seminar zal laten zien hoe transdisciplinaire samenwerking - tussen zorgverleners professionals, onderzoekers, gemeenschappen, stedenbouwkundigen en beleidsmakers-zijn essentieel zijn bij het vormgeven en implementeren van effectieve preventieve interventies. Aan de hand van praktijkvoorbeelden van leefstijlinterventies en de ontwikkeling van gezonde stadswijken, wordt getoond hoe transdisciplinair onderzoek in de praktijk wordt gebracht.

Dit evenement is een samenwerking tussen het preventieplatform van het UMC Utrecht en het instituut 4 Preventive Health (i4PH), onderdeel van de EWUU-alliantie (TU/e, WUR, UU, UMCU). 

Voor wie?
Dit seminar is vooral interessant voor onderzoekers in het midden van hun carrière die werken aan onderwerpen die te maken hebben met preventieve gezondheid, levensstijl en gezonde leefomgevingen, en die geïnteresseerd zijn in het leren over het werk van anderen en het uitbreiden van hun professionele netwerk. Geïnteresseerde junioronderzoekers, senioronderzoekers en private en publieke partners zijn natuurlijk ook welkom om deel te nemen.

Waarom deelnemen aan dit seminar?

  • Voorbeelden uit de praktijk: Voorbeelden uit de praktijk: Ontdek concrete casestudies: Cartesius en Zorgprogramma Life & Body, waarin impactvolle leefstijlinterventies en de ontwikkeling van gezonde stadswijken worden getoond. Zie uit eerste hand hoe deze initiatieven worden geïmplementeerd en wat hun invloed is op de gezondheidsresultaten.
  • Interactie: Kom in contact en discussieer met gelijkgestemde onderzoekers uit de EWUU-alliantie, wat mogelijkheden biedt voor toekomstige samenwerking op het gebied van seed funding projecten en consortia voor onderzoeksprojecten.
  • Gemeenschap: maak deel uit van een gemeenschap die zich inzet voor het bevorderen van preventieve gezondheid. Bundel de krachten om innovatieve oplossingen te leiden en preventieve gezondheidsinitiatieven in verschillende sectoren te stimuleren.

Programma: 
14.30 uur 
Deuren open.

15.00 uur 
Kennismaking met i4PH van de EWUU alliantie en het preventieplatform van het UMC Utrecht. 

Gepresenteerd door: 
Tessa Scherphof: Liaison Officer EWUU instituut 4 Preventieve Gezondheid.
Lilian van der Ven: Preventie Coördinator UMC Utrecht.

15.15 - 16.00 uur 
Project Showcases

Twee transdisciplinaire projecten zijn uitgenodigd om te laten zien hoe de unieke aanpak leidt tot praktische oplossingen in leefstijlinterventies en gezonde leefomgevingen bij de ontwikkeling van nieuwe wijken. 

Cartesius is een baanbrekende wijk in het hart van Utrecht. Geïnspireerd door de theorie van de Blue Zones heeft het alle ingrediënten voor een langer, gezond en gelukkig leven. Cartesius past deze principes toe door middel van interventies in zowel de fysieke als de sociale leefomgeving om een gezonde stedelijke ontwikkeling te bevorderen. De lezing gaat in op vragen als “Wat is het concept van Cartesius voor de fysieke en sociale omgeving?” en “Hoe worden de effecten van deze interventies gemonitord?” en “Hoe creëren en stimuleren we een gezonde gemeenschap in een nieuwe wijk?”.  

Gepresenteerd door: 
Marije Lammers: Postdoctoraal Onderzoeker Gezonde Leefomgeving.
Martin Chaigneau: Senior adviseur gezonde wijken Gemeente Utrecht.

Zorgprogramma Life & Body van het UMC Utrecht richt zich op patiënten met zowel psychiatrische als lichamelijke aandoeningen. Er wordt samengewerkt met patiënten, GGZ-instellingen, wijkteams en verschillende medische disciplines. Lees hoe zij samenwerken op het gebied van leefstijlfactoren in de ontwikkeling en behandeling van psychische stoornissen. Hun onderzoek omvat de opkomst van de leefstijlpsychiatrie als aanvullende interventie, waarbij de nadruk ligt op de invloed van voeding, lichaamsbeweging, slaap en sociale interacties op de geestelijke gezondheid. De belangrijkste uitdagingen en mogelijkheden van deze leefstijlinterventies zullen ook worden besproken, gericht op een holistische benadering van psychiatrische zorg. 

Gepresenteerd door: 
Wiepke Cahn: Hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen / psychiater. 

16.00 - 17.00 uur 
Workshop - Netwerken in de gemeenschap: Dilemma's in preventieve gezondheid.

Laten we samenkomen om te werken aan dilemma's rondom leefstijlinterventies en gezonde stedelijke buurten. Ontdek hoe uw expertise die van andere deelnemers aanvult en synergetisch werkt. Laten we samen kijken hoe onze transdisciplinaire expertise mogelijkheden biedt voor toekomstige samenwerking aan seed funding projecten of consortia voor onderzoeksprojecten.

17.00 - 18.30 uur 
Borrel en netwerken


Voertaal
Engels

Interactive Preventive Health Seminar
Locatie
Botanische Tuinen, Budapestlaan 17

Inschrijvingen: 31
VR
4 OKT.
Finale Sustainable City Challenge 2024 Nederlands
Accelerator, Uppsalalaan 17
VR 4 oktober, 14:30 - 17:15 uur

Inloop en bezoek expo open: vanaf 14.30 uur, aanvang Finale 16.15 uur – 17.15 uur, aansluitend borrel

Tijdens de Sustainable City Challenge worden studenten uitgedaagd om oplossingen te ontwerpen voor een duurzamer Utrecht. Samen met diverse partners uit de regio werken teams met studenten vanuit mbo, hbo en wo samen aan duurzame opgaven om Utrecht gezonder, leefbaarder en groener te maken.

Thema’s die aan bod komen, zijn vergroening & biodiversiteit, mobiliteit, energie, circulair en gezonde leefomgeving. Deelname aan de challenge staat open voor studenten van ROC Midden Nederland, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, MBO Utrecht, MBO Amersfoort, Nimeto, Marnix Academie, Grafisch Lyceum Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Expo
Bezoek de expo en ga in gesprek met de studenten om meer te weten te komen over hun ideeën voor een duurzamere en gezondere stad.

Finale
De meest veelbelovende ideeën worden gepresenteerd in pitches tijdens de finale. Het publiek bepaalt uiteindelijk wie de publieksprijs wint. Gedeputeerde André van Schie reikt de prijs uit.

Als student meedoen aan deze inspirerende challenge? Meer info en inschrijven via de website.
De expo bezoeken en de pitches bijwonen? Dat kan! Meld je aan via de button. 


Voertaal
Nederlands

Finale Sustainable City Challenge 2024
Locatie
Accelerator, Uppsalalaan 17

Inschrijvingen: 17
ZA + ZO
5+6 OKT.
Weekend van de Wetenschap Nederlands
Diverse locaties op het Utrecht Science Park
ZA 5 + ZO 6 oktober, 10:00 - 16:00 uur

Het Weekend van de Wetenschap is op zaterdag 5 en zondag 6 oktober en vindt plaats door heel het land, in verschillende steden. Van bibliotheek tot bedrijf, en van universiteit tot science park. Iedereen opent de deuren zodat bezoekers een unieke blik krijgen achter de schermen in de wereld van wetenschap en technologie. Iedereen is welkom, want wetenschap is natuurlijk voor iedereen, maar de focus ligt op gezinnen met kinderen tussen de 8 en 14 jaar.

Dit jaar wordt actief samengewerkt met verschillende partners op het Utrecht Science Park om wetenschap toegankelijker te maken voor de jongere doelgroep tijdens het Weekend van de Wetenschap. Maar liefst acht organisaties van het Utrecht Science Park hebben toffe activiteiten bedacht om de bezoekers kennis te laten maken met wetenschap op verschillende aspecten.

Deelnemende organisaties
Universiteit Utrecht (en Botanische Tuinen), Hubrecht Institute, Westerdijk Instituut, UMC Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Prinses Máxima Centrum en KNMI.

KNMI opent de deuren op zaterdag 5 oktober en de andere organisaties op zondag 6 oktober.

Op 18 september wordt alle informatie over de activiteiten bekend gemaakt op de website van het Weekend van de Wetenschap. Houd het in de gaten!

Bekijk de website voor meer informatie over de locaties en activiteiten. 

Bekijk ook de plattegrond met alle locaties en activiteiten op het Utrecht Science Park. 

Voertaal
Nederlands

Weekend van de Wetenschap
Locatie
Diverse locaties op het Utrecht Science Park
Meer info: Klik hier

Inschrijvingen: 0
Meest relevant voor:
Iedereen
Thema geïnteresseerden
Besloten/op uitnodiging
English English