Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
Terug

Hoofdprogramma-update: het ziekenhuis van de toekomst

7 augustus 2023

Het UMC Utrecht brengt de werelden van onderzoek, zorg, onderwijs en techniek samen om de gezondheidszorg te verbeteren. De Utrecht Science Week biedt met het programma Het ziekenhuis van de toekomst op maandagavond 2 oktober alle belangstellenden de gelegenheid om kennis te komen maken met resultaten van deze unieke samenwerkingen.

Kom kijken naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotchirurgie en beeldvormingsfysiologie.

Robotchirurgie en augmented reality
Hoogleraar Jelle Ruurda en zijn onderzoekers geven korte presentaties om de innovatieve mogelijkheden met robotchirurgie en augmented reality in de operatiekamer te demonstreren. Het UMC Utrecht gebruikt robotchirurgie bijvoorbeeld bij operaties van patiënten met slokdarmkanker, leverkanker of prostaatkanker. Met de robot kan heel nauwkeurig geopereerd worden, hierdoor herstelt de patiënt sneller en is er minder kans op complicaties. Robotchirurgie biedt de mogelijkheid om MRI-of CT-beelden die voor de operatie zijn gemaakt te integreren met live-beelden van de operatie. Deze beelden kunnen bijdragen aan de herkenning van anatomische structuren en het identificeren van weefsel dat verwijderd moet worden tijdens de operatie.

Beeldvormingsfysiologie
Hoogleraar Dennis Klomp en zijn onderzoekers geven korte demonstraties om de innovatieve mogelijkheden met MRI-technologie in de patiëntenzorg toe te lichten. Door organen en weefsels in beeld te brengen kunnen artsen steeds preciezer een diagnose stellen of de effectiviteit van een therapie voorspellen. De combinatie met AI-technieken versnelt bovendien de procedure waardoor artsen en onderzoekers hun patiënten eerder en effectiever kunnen behandelen.

Programma
Na een korte toelichting van beide hoogleraren gaan de deelnemers in kleine groepjes onder leiding van deskundige gidsen op excursie in het UMC Utrecht en bezoeken fascinerende innovaties die de patiëntenzorg van de toekomst gaan beïnvloeden. Er is ruime gelegenheid voor ontmoeting met de artsen en de onderzoekers; zij beantwoorden graag alle vragen.

Het ziekenhuis van de toekomst
Maandagavond 2 oktober
Inloop met broodjes vanaf 18.00 uur, aanvang programma 18.30 uur, einde 21.30 uur
Locatie: UMC Utrecht, Heidelberglaan 100

Inschrijven kan hier!