Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024

Programma 15 oktober: Themadag ‘Gezond leven’

Heb je de Utrecht Science Week gemist of wil je onderdelen nog een keer bekijken? Kijk het programma van 15 oktober hier terug.

09:00 - 09:15
Opening
door gespreksleider Hans Snijder, Jan Henk van der Velden en Peter Luijten
Rainbow bar
09:15 - 09:30
Interview ‘Gezond leven: voorwaarde voor haalbare toekomst gezondheidszorg!’
Hans Snijder interviewt Pauline Meurs over gezond leven als basis voor een toegankelijke zorg op hoog niveau voor iedereen.
Rainbow bar
09:35 - 10:20
Tafelgesprek ‘Eeuwig houdbaar: de ongekende toekomst van ons lichaam’
Door van jongs af aan te investeren in gezond leven, komt vitale ouderdom binnen het bereik van iedereen. Maar is dat voldoende om op een prettige manier 120 jaar te worden? Nienke Bleijenberg, Linda van Laake, Jeroen Pasterkamp, en Roel Vermeulen in gesprek met Andrea Maier over gezond ouder worden, levensstijl, levensdoelen, beweging en voeding.
Rainbow bar
10:25 - 10:45
USP Talk ‘Robot The Beast’
De supersnelle robot The Beast kan in 24 uur maar liefst 20.000 PCR-tests verwerken en geeft daarmee een extra dimensie aan de bestrijding van pandemieën. Wouter de Laat en (naam volgt) lichten de grensverleggende rol van de robot toe. The Beast is een Nederlandse uitvinding die is ontwikkeld door het Hubrecht Institute en biotechbedrijf Genmab.
Rainbow bar
10:45 - 11:15
Koffiepauze
Rainbow bar
11:15 - 12:00
Tafelgesprek ‘Opmars superbacterie bedreigt gezondheid miljoenen mensen’
De groeiende resistentie van bacteriën tegen antibiotica vormt een groot potentieel gevaar voor de volksgezondheid. Jaarlijks overlijden in Europa nu al 25.000 mensen door antibioticaresistentie. Maar er is hoop. Marc Bonten, Suzan Rooijakkers en Jaap Wagenaar in gesprek met Ed Kuijper van het RIVM over de risico’s van de komst van de superbacterie en over de noodzaak van One Health: één gezondheid voor mens en dier.
Rainbow bar
12:05 - 12:25
USP Talk ‘ICAT: expertisecentrum gepersonaliseerde regeneratieve behandelingen’
Jos Malda belicht de grote waarde van het nieuw op te richten Innovation Center for Advanced Therapies (ICAT) voor de preventie en bestrijding van ziekten. Het ICAT wil gepersonaliseerde regeneratieve behandelingen sneller beschikbaar stellen. Deze behandelingen worden mede ontwikkeld op basis van immuuncel- , stamcel- en organoïd-technologie waarin Utrecht een voorloper is. Het ICAT is een gezamenlijk initiatief van het Hubrecht Institute, het Prinses Máxima Centrum, het Universitair Medisch Centrum Utrecht UMCU en de Universiteit Utrecht.
Rainbow bar
12:25 - 13:15
Lunchpauze
Rainbow bar
13:15 - 13:40
Jongerendebat ‘De toekomst van de gezondheidszorg’
Jitte Jennekens, Linda Peters, Tessa Sturkenboom en Thèron Vellema zijn (oud-)studenten met een brede politieke en maatschappelijke belangstelling. Zij discussiëren met elkaar over hun ideeën, idealen en ambities rondom het thema gezond leven. Wat zouden zij zelf als eerste aanpakken als minister van VWS? En waar geven zij de voorkeur aan om hun doelen te bereiken: pure wetenschap, toegepast onderzoek of een politieke carrière?
Rainbow bar
13:45 - 14:05
USP Talk ‘De operatiekamer van de toekomst’
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum realiseren samen een operatiekamer met een robotarm en intra-operatieve MRI-scanner. Daarmee kunnen kinderen met hersentumoren optimaal worden behandeld. De robotarm is aangeschaft mede dankzij de wereldberoemde nagellakactie uit 2016 van de toen zesjarige Tijn bij 3FM Serious Request. Eelco Hoving schetst een hoopvolle toekomst voor kinderen die nog een heel leven voor zich hebben.
Rainbow bar
14:10 - 14:50
Tafelgesprek ‘Sleutelen aan de mens: ethisch en maatschappelijk verantwoord?’
Artificiële intelligentie, big data, biobanken, generatieve geneeskunde, tissue engineering, stamcelonderzoek, sleutelen aan DNA en voortplantingstechnieken. De technologische ontwikkelingen gaan hard en lijken zich sneller te ontwikkelen dan de ethiek. Nienke de Graeff, Peter Joosten, Wouter Kollen, Helianthe Kort en Nick Ramsey in gesprek over de morele kaders ten aanzien van de dilemma’s waar (toegepast) onderzoek voor staat. Hoe ver mogen we gaan met het sleutelen aan de mens en waar ligt de grens tussen genezen en verbeteren?
Rainbow bar
14:50 - 15:15
Theepauze
Rainbow bar
15:15 - 15:55
Finale Sustainable Campus Challenge – Healthy Living
De Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en ROC Midden Nederland zetten in op Challenge Based Education: een onderwijsconcept waarbij interdisciplinaire studententeams en opdrachtgevers uit de beroepspraktijk in een kort traject samen werken aan innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen in de regio, zoals duurzaam en gezond leven. Deze ‘Challenges’ worden georganiseerd door de Challenge Alliantie Utrecht, waarin naast deze onderwijsinstellingen ook de gemeente Utrecht en de Economic Business Alliantie zijn vertegenwoordigd. Een van deze challenges betreft de Sustainable Campus Challenge. Vandaag presenteren de drie finalisten hun innovatieve oplossingen voor een gezonde, leefbare en sociale campus. Het publiek kiest uiteindelijk de winnaar van de USW Talent Award – Healthy Living.
Rainbow bar
15:55 - 16:10
Prijsuitreiking Sustainable Campus Challenge – Healthy Living
door commissaris van de Koning Hans Oosters, Jan Henk van der Velden en Coen van den Braber.
Rainbow bar
16:10 - 16:15
Afsluiting
Afsluiting door dagvoorzitter Coen van den Braber
Rainbow bar
15:00 - 17:30
Life Science Facility Event
Tijdens de Utrecht Science Week op 15 oktober presenteren de Utrechtse Life Science faciliteiten zich op het Utrecht Life Sciences facility event: een informatiemarkt waar je kennis maakt met de faciliteiten die het excellente wetenschappelijk onderzoek op het Utrecht Science park mogelijk maken. Online via de Utrecht Science Week livestream te bekijken of meld je aan om er bij te zijn in de Van Lier & Egginkzaal, Heidelberglaan 8, 3584CS Utrecht.