Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
Terug

Geslaagde Utrecht Science Week ’22

11 oktober 2022

Van gezonde voeding tot mini-organen en van circulaire ziekenhuizen tot proefdieren: de Utrecht Science Week liet afgelopen week zien dat een wetenschapsweek allesbehalve saai of theoretisch hoeft te zijn. De acht dagen op het Utrecht Science Park lieten bezoekers kennismaken met al het moois dat het Science Park te bieden heeft en bracht partners die bijdroegen aan het veelzijdige programma dichterbij elkaar.

Wetenschapsfestival

In de bus of tram naar het Utrecht Science Park, kon je er vorige week bijna niet omheen: de alom aanwezige vlaggen, waar met grote letters “Utrecht Science Week” op prijkte. Officieel vond dit jaar de tweede editie van deze week plaats, maar het was voor de eerste keer dat het evenement een volledige week duurde en waarbij het programma niet online was, maar op het Utrecht Science Park zelf.

Met meerdere podia en een volledig blokkenschema deed het meerdaagse evenement dit jaar daardoor bijna aan als een festival, niet één met concerten en artiesten, maar met lezingen en wetenschappers. Dat festivalgevoel werd alleen maar versterkt door de aanwezigheid van het ‘paviljoen’: een grote circustent bij de Botanische Tuinen, waar de hele week door interessante sprekers, lezingen, workshops en debatten plaatsvonden.

Dynamische omgeving

De inrichting van het paviljoen werd continu veranderd, wat zorgde voor een dynamische omgeving, waarbij de locatie werd aangepast op de activiteit. Zo werd op de maandag het podium ingenomen door Lidwien Smit En Franck Meijboom, bij het gesprek ‘een gezond en duurzaam samenleven van dieren en mensen’, dat werd geleid door Debbie Jaarsma, decaan van de faculteit Diergeneeskunde. Vanaf het podium werden stellingen gebracht, over dierenwelzijn, de vee-industrie en volksgezondheid. Jaarsma liet mensen uit het publiek, gezeten op houten stoeltjes, aan het woord, waarna Franck en Lidwien hun visie vanuit hun vakgebied op de stelling loslieten.

Bij de interactieve sessie van het RIVM, waarbij het maken van gezonde en duurzame voedingskeuzes aan bod kwam, werd al het meubilair ver aan de kant geschoven. Door middel van kaartjes werd het publiek ingedeeld in verschillende sectoren, zoals de consument, de voedingsindustrie, de boer of een milieuorganisatie; waarna de vloer van de tent gebruikt werd om stellingen in te nemen op het gebied van draagvlak en effectiviteit van bepaalde maatregelen die gezonde voedingskeuzes stimuleren.

In een intiemere setting leidde Charisma Hehakaya een gesprek over haar Eerste Generatie Fonds. Publiek en spreker, ambassadeur en geïnteresseerde zaten hierbij gezamenlijk rond een grote tafel middenin de tent. Eerste generatie studenten en wetenschappers deelden hier persoonlijke verhalen en bij de gesprekken met het aanwezige publiek, kwam deze huiskamersetting erg goed tot haar recht.

Samen naar een gezonde, duurzame samenleving

De veelzijdige inzetbaarheid van het paviljoen bij de Botanische Tuinen sloot goed aan bij het ontzettend diverse programma van de Utrecht Science Week. Want niet alleen in de tent, maar over het gehele Science Park werden er van 30 september tot en met 7 oktober een veelzijdig programma georganiseerd. Met workshops, interactieve sessies, games en activiteiten werd bovendien het publiek aangemoedigd om zelf deel te nemen aan de inhoud. Dit geheel passend bij de slogan van de Science Week: ‘Samen naar een gezonde, duurzame samenleving’.

Dat aspect sprong misschien wel het meeste in het oog tijdens de week: samen bezig zijn, samen ontwikkelen, samen oplossen. Wetenschappers, sprekers, publiek en gasten; iedereen kon meepraten, denken en doen. Bij de Dag van de Duurzaamheid bijvoorbeeld, waar tientallen bezoekers na een gezamenlijke opening aan de Padualaan in groepen actuele onderwerpen behandelden. Of de Hackathon bij UtrechtInc, waar de hele dag werd gewerkt aan slimme oplossingen rondom het thema circulaire ziekenhuizen.

Innovatie op het Utrecht Science Park

De innovatie, ontwikkeling en vooruitgang waar dagelijks aan wordt gewerkt op het Science Park werd extra belicht tijdens de Themadag Gezond leven, op de donderdag in het Prinses Máxima Centrum. In een dagvullend programma presenteerden sprekers van onder andere UMC Utrecht, UU, HU, bedrijfsleven, belangenorganisaties en politiek nieuwe ontwikkelingen rondom allerlei relevante onderwerpen met de focus op gezondheid.

Hierbij kwam van alles aan bod: de behandeling van taaislijmziekte met hulp van organoïden, innovaties die ervoor zorgen dat er minder proefdieren nodig zijn en de toepassing van data science en AI in de gezondheidszorg. De dag werd afgesloten met een collegetour met Jaap van Dissel, het inmiddels welbekende gezicht van het RIVM.

Het belang van een Utrecht Science Week kwam bij deze dag opnieuw sterk naar voren. De interdisciplinaire samenwerkingen op het park maken alle innovaties die werden besproken mogelijk, maar ook het publiek kon zich mengen in de gesprekken en op die manier inhoudelijk bijdragen aan complexe vraagstukken.

Afsluiting van de Utrecht Science Week

De laatste dag van de Science Week werd geopend met de Eerste Utrecht Science Lezing, waarbij ieder jaar een prominente Utrechtse wetenschapper vertelt over de actuele stand van de wetenschap op het gebied van gezond en duurzaam leven. Dit jaar was Hans Clevers, wereldberoemd om zijn baanbrekende onderzoek naar stamcellen en organoïden, te gast. In het Hubrecht instituut, waar hij zelf nog steeds werkzaam is, nam hij het publiek mee in een intrigerende presentatie. Via de geschiedenis van onderzoek naar stamcellen en organoïden, belandden we bij nieuwe onderzoeken en revolutionaire technieken die de gezondheidzorg zoals we die kennen in de toekomst drastisch kunnen verbeteren.

Net als vorig jaar werd de week afgesloten met de prijsuitreiking van de Sustainable City Challenge, dit keer in een overvol, feestelijk gestemd paviljoen. Teams van studenten, die deze week werkten aan een slimme oplossing op een actueel stedelijk vraagstuk, presenteerden hier de oplossing die zij hadden bedacht. Het winnende team had een game bedacht, waarin bewoners van een stad door middel van een game de natuur een stem kunnen geven bij ontwikkelingsplannen. De prijs werd uitgereikt door loco-burgemeester Dennis de Vries, waarna de overwinning, alle mooie ideeën en het einde van deze Utrecht Science Week werden gevierd.

De Utrecht Science Week is hiermee voorbij, maar de week was pas het startschot voor een nog nauwere band tussen de partners op het Science Park. Waar vorig jaar, zelfs al na twee dagen, vele mooie samenwerkingen ontstonden, hebben we deze editie opnieuw samen aan het begin gestaan van allerlei nieuwe ontwikkelingen en initiatieven. We zijn benieuwd en kijken uit naar alles wat het komende jaar gaat brengen!

Nog even nagenieten van de Utrecht Science Week 2022? Bekijk hier alle foto’s!