Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
30 september
t/m 7 oktober
Terug

Programma-update: STIP Critical Making Workshop

30 augustus 2023

Heb je je wel eens verbaasd over de geluiden van het Minnaertgebouw? Kun je je voorstellen dat je Educatorium laat dansen? En wat is in hemelsnaam “junkspace”?

UPDATE: helaas kan deze workshop niet doorgaan

In de steeds veranderende technologische wereld van vandaag is het cruciaal om goed te kijken naar hoe technologie onze steden vormgeeft. Daarom willen we het concept van ‘critical making’ onderzoeken, dat benadrukt dat technologische creaties waarden met zich meedragen en interdisciplinaire herwaardering en revitalisering van stedelijke ruimten kunnen stimuleren.
“Het concept van critical making heeft vele voorgangers, die allemaal uitgaan van de veronderstelling dat gebouwde technologische artefacten culturele waarden belichamen, en dat technologische ontwikkeling gecombineerd kan worden met culturele reflectiviteit om provocerende objecten te bouwen die aanzetten tot een herwaardering van de rol van technologie in cultuur.” – Matt Ratto en Garnet Hertz.

Deze Speculative Theatre Imaginary Platform (STIP) Critical Making workshop wordt georganiseerd door de interdisciplinaire groep Creative Urban Methods in samenwerking met de onderzoekshub Transforming Cities.

Deze workshop duikt in de boeiende wereld van kritisch maken en performatieve architectuur. We maken gebruik van de procesgeoriënteerde critical making methode ontwikkeld door Ratto en Hertz (2019). Als deelnemer krijg je de unieke kans om iconische landmarks in Utrecht Science Park kritisch te onderzoeken, zoals het Educatorium van Rem Koolhaas, het Minnaertgebouw en het raadselachtige Hoge Bos.

Na een korte introductie in CRUM door Olga Efremov (Universiteit Utrecht RMA MAPS), gaan we aan de slag met praktische verkenningen van performatieve architectuur, waarbij we het Utrecht Science Park als onze onderzoekslocatie gebruiken.

Volledige beschrijving en registratie op de website van Universiteit Utrecht.

Speculatief Theater Imaginair Platform (STIP) workshop Kritisch Maken
Donderdag 5 oktober 11.00 – 17.00 uur
Leerplein, Minnaertgebouw, Leuvenlaan 4, 3584 CE Utrecht

Spreker
Olga Efremov