Nederlands English
27 SEPTEMBER T/M
6 OKTOBER 2024
30 september
t/m 7 oktober
Terug

Bert Weckhuysen

Prof. dr. ir. Bert Weckhuysen is Universiteitshoogleraar Katalyse, Energie en Duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht.
Hij behaalde zijn Master en PhD aan de Universiteit van Leuven (België) in respectievelijk 1991 en 1995, waarna hij als postdoc werkte aan de Lehigh University (PA, VS) en Texas A&M University (TX, VS). Zijn interesses omvatten het ontwerp, de synthese, karakterisering en toepassing van vaste katalysatoren voor de productie van onze huidige en toekomstige transportbrandstoffen, chemicaliën en materialen. Recent onderzoek is gewijd aan de katalytische activering van CO2  via thermische en elektrokatalytische routes en de fotokatalytische en elektrokatalytische splitsing van H2 O in H2  en O2 , evenals de chemische recycling van kunststoffen en de opwaardering van huishoud- en landbouwafval.
Hij heeft vele wetenschappelijke prijzen ontvangen, waaronder de Emmett Award, Bourke Award, Spinoza Award, Tanabe Prize en Chemistry Europe Award.
Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en is lid van o.a. de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en de European Academy of Science.
Hij heeft zitting in nationale en internationale besturen en geeft leiding aan verschillende grootschalige onderzoeksinitiatieven, waaronder ARC CBBC, MCEC en SUNERGY. Weckhuysen is momenteel voorzitter van de Europese Federatie van Katalyseverenigingen.